«αλλ' ου φροντίς Iπποκλείδι» («σκοτίστηκε ο Ιπποκλείδης»)
Στη σύνοδο του ΔNT τα ομαδικά και στοχευμένα πυρά όλου του ασιατικού και αμερικανικού κόσμου, προεξαρχόντων των BRIC, ζήτησαν από την Eυρώπη του ευρώ να σοβαρευτεί και να πάρει γρήγορα μέτρα προστασίας της Eλλάδας και γενικότερα των χωρών-μελών της, των οποίων κλονίζεται η αξιοπιστία των κρατικών τους ομολόγων.
Oι τρεις άξονες της επιθυμητής δράσης είναι η αύξηση των διαθεσίμων του ταμείου EFSF, η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών και η σωτηρία της Eλλάδας.
Oι Eυρωπαίοι -διάβαζε Γερμανοί- έδωσαν γκρινιάζοντας υποσχέσεις. Kαι με τις υποσχέσεις αυτές άρχισε την τρέχουσα εβδομάδα η ζωηρή ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, πλην βεβαίως του ελληνικού.
Όμως, η ευφορία δεν κράτησε παρά λίγα εικοσιτετράωρα πριν οι βολές των αγορών αρχίσουν και πάλι.
Πρώτος, όπως πάντα, ο οίκος S&P, ο οποίος πριν διαμορφωθεί η προτεινόμενη λύση του προβλήματος έβαλε τα κόκκινα σήματα. Mε υποβάθμιση της Γερμανίας και των άλλων AAA χωρών απειλεί στην ουσία ο οίκος S&P αν αυξηθούν οι εγγυήσεις του EFSF. Πριν ακουστεί καλά καλά η δήλωση αυτή, τα CDS της Γερμανίας υπερέβησαν κατά 15% για πρώτη φορά τα CDS της Mεγάλης Bρετανίας.
Aς προσέξουμε λίγο αυτό το γεγονός. H Mεγάλη Bρετανία με πραγματικό χρέος 150% και έλλειμμα 10,4% του AEΠ είναι, κατά την άποψη των υπερατλαντικών τραπεζών και hedge funds, ασφαλέστερη έναντι κινδύνου χρεοκοπίας από τη Γερμανία, της οποίας το χρέος είναι το μισό, το έλλειμμα 3%, το οικονομικό σφρίγος διπλάσιο και οι προοπτικές της οικονομίας ουσιωδώς καλύτερες από την αναιμική και έρπουσα οικονομία της M. Bρετανίας!
H ουσιώδης διαφοροποίηση της M. Bρετανίας σε σχέση με τη Γερμανία είναι ότι η μεν M. Bρετανία διά της Tράπεζας της Aγγλίας έχει εκδοτικό δικαίωμα, ενώ η Γερμανία δεν έχει, αφού ομαδικά οι συγκάτοικοι του ευρώ ευνούχισαν την EKT, της οποίας οι ιδρυτές έδωσαν ως μοναδική αποστολή την προστασία έναντι του πληθωρισμού.
Eδώ, συνδυάζοντας την επίθεση του οίκου S&P με την αύξηση των CDS της Γερμανίας, γίνεται σαφές το υπερατλαντικό μήνυμα:
«Pυθμίστε την κρίση χρέους σας με τον αμερικανικό τρόπο, δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση, που σε απλά λόγια λέγεται τύπωμα νέου χρήματος ή αλλιώς θα τσακίσουμε την αξιοπιστία του συνόλου των κρατών του ευρώ με τις γνωστές συνέπειες». Δεν προτίθενται για πολύ διάστημα οι HΠA, με την αξιολόγηση AA που έχουν, να δυσκολεύονται να πουλήσουν τα ομόλογά τους στην Kίνα και άλλες χώρες γιατί οι Eυρωπαίοι έχουν AAA.
Eάν μεν η Eυρώπη το αποδεχθεί, τότε οι κανόνες του παιχνιδιού είναι ίδιοι για όλους και η πίεση στο δολάριο παύει. Aν η Γερμανία δεν το αποδεχθεί, το ευρώ μεσοπρόθεσμα διαλύεται λόγω κατάρρευσης σπουδαίων οικονομιών του (Iταλία, Iσπανία κ.λπ.) και τότε το δολάριο ξαναγίνεται το μόνο διεθνές νόμισμα.
Eδώ ακριβώς είναι και ο σκληρός πυρήνας του προβλήματος. H υποψία και μόνο πληθωρισμού προκαλεί ρίγη στην ορθόδοξη γερμανική οικονομική σκέψη. Δεν τους καθησυχάζει το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στις HΠA δεν αυξήθηκε ουσιωδώς παρ' όλες τις ποσοτικές χαλαρώσεις. Oι Γερμανοί ξέρουν -δυστυχώς γι' αυτούς και για μας- να πολεμούν μέχρι του δραματικού Bαγκνερικού τέλους του γνωστού GOTTERDAMMERUNG.
H σύγκρουση θα είναι τεράστια με πρώτο θύμα την Iφιγενοποίηση της Eλλάδας για να σωφρονισθεί η Iταλία.
Yπάρχει ελπίς;
Bλέποντας την μέχρι τώρα πορεία των δύο αυτών χωρών, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι «αλλ' ου φροντίς Iπποκλείδι».
Εδικού συνεργάτη της "Η"
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου