ΤΟΥΡΚΙΑ: Διεκδικεί περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ
Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Κόκκινη γραμμή τράβηξε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο επιμένοντας ότι δυτικά της Κύπρου έχει "νόμιμα" και "νομικά" δικαιώματα και ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας, τις οποίες και θα προστατεύσει.
Σε ένα νέο κείμενο, το οποίο εμφανίζεται ως η επίσημη τουρκική θέση για Θαλάσσια Ζητήματα (Maritime Issues), το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αρκείται στο να χαρακτηρίσει "τυχοδιωκτική" τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης με αφορμή τη σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης ΑΟΖ με γειτονικές χώρες και την έναρξη γεωτρήσεων για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αλλά ουσιαστικά στρέφεται και εναντίον της Ελλάδας καθώς κάνει λόγο για ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας σε περιοχές που θεωρητικά ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για "πρόκληση εναντίον των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει η Τουρκία στη Μεσόγειο, δυτικά της Κύπρου" και προχωρεί ακόμη ένα βήμα:
"Πέραν της Κύπρου, η Τουρκία έχει νόμιμα και νομικά δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά δυτικά του γεωγραφικού μήκους 32ο 16' 18'' Ε, το οποίο έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ. Είναι απολύτως φυσικό ότι η Τουρκία θα προστατέψει τα δικαιώματά της στις περιοχές που έχει θαλάσσιες δικαιοδοσίες".
Πλήρης αμφισβήτηση
Το γεωγραφικό μήκος στο οποίο αναφέρεται η Τουρκία περνά ακριβώς πάνω από το δυτικό άκρο της Κύπρου από το Ακρωτήριο Ακαμα, και η δήλωση αυτή σημαίνει ότι αμφισβητείται πλήρως η χάραξη των Οικοπέδων (1,4,5,6,7,10,11) στην κυπριακή ΑΟΖ, τα οποία βρίσκονται δυτικά του νησιού και για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον να δημοπρατηθούν τους προσεχείς μήνες, ώστε να ξεκινήσουν έρευνες και σε αυτά.
Η αμφισβήτηση της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου είναι γνωστή (έχει κατατεθεί συγκεκριμένο κείμενο από την Αγκυρα στον ΟΗΕ), αλλά με τη συγκείμενη δήλωση η Τουρκία προειδοποιεί την ίδια την Ελλάδα να μην επιχειρήσει να ασκήσει το δικαίωμά της για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της με την Κύπρο.
Σε μια περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, η προειδοποίηση αυτή δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και ουσιαστικά ακυρώνει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών όταν εκτός του casus belli μπαίνει στο τραπέζι και η απαίτηση (με την απειλή άσκησης βίας μάλιστα) εξαίρεσης του Καστελόριζου και η αποδοχή καθεστώτος κλειστής ή ημίκλειστης θάλασσας για την οριοθέτηση των ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Ξανασαλπάρει το "Πίρι Ρέις"
Ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διά του εκπροσώπου του κ. Δελαβέκουρα άφηνε να εννοηθεί ότι η σύγκληση του Συμβουλίου Ανωτάτης Συνεργασίας συνδέεται με το γενικότερο κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Νταβούτογλου προανήγγειλε ότι το Συμβούλιο θα συγκληθεί μέσα στον Νοέμβριο. Από αύριο μπαίνει και πάλι στο μικροσκόπιο η περιοχή νοτίως της Κύπρου, καθώς σύμφωνα με τουρκικές πηγές το "Πίρι Ρέις" θα σαλπάρει και πάλι από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου με προορισμό τα "Οικόπεδα" νοτίως της Κύπρου για να συνεχίσει τις παράνομες σεισμικές έρευνές του.
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΚΥΠΡΟΣ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου