"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΥΠΡΟΣ: "Μοιράζει" θαλάσσια οικόπεδα. Τον 1ο λόγο ο Σαρκοζί.

Του Παναγιωτη Tσαγγαρη

Το παζλ των στρατηγικών συμφερόντων γύρω από την Κύπρο έχει αρχίσει να διαμορφώνεται, με τους μεγάλους παίκτες της διεθνούς σκακιέρας να έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «κλειδώσει» τα συμφέροντά τους, εντός του ίσως καινούργιου και αρκετά υποσχόμενου ενεργειακού κόμβου της Ευρώπης. Την ίδια ώρα οι πρώτες ενδείξεις από τη γεώτρηση στο «Αφροδίτη» είναι πέραν από αισιόδοξες, με όλους τους εμπλεκόμενους ωστόσο να δηλώνουν αυτοσυγκράτηση μέχρι το τρυπάνι να φθάσει στα 5.800 μέτρα έτσι ώστε να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις που θέλουν τελικά την «Αφροδίτη» να διαθέτει αποθέματα πέραν των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών φυσικού αερίου.

Αυτή τη στιγμή το γεωτρύπανο της εξέδρας «Ομηρος» της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy έφθασε σε βάθος πέραν των 4.000 μέτρων και υπολείπονται άλλα 1.800 μέτρα μέχρι να εντοπιστεί το κοίτασμα, βάσει των αρχικών υπολογισμών. «Εως τα τέλη Νοεμβρίου η γεώτρηση θα έχει ολοκληρωθεί» ανέφερε  αρμόδια πηγή, η οποία πρόσθεσε πως «τα εναπομείναντα περίπου 1.800 μέτρα είναι το δύσκολο έργο, αφού τώρα στην πραγματικότητα το τρυπάνι θα αρχίσει να τρυπάει τα σκληρά πετρώματα», συμπλήρωσε ο ίδιος κρατικός αξιωματούχος, ενώ επιβεβαίωσε πως οι πρώτες ενδείξεις «είναι και ενθαρρυντικές και αρκετά αισιόδοξες», σημειώνοντας ωστόσο πως «έχουν βεβαίως γραφτεί και διάφορες υπερβολές».

Ισραηλινή εταιρεία
Ο δεύτερος γύρος αναμένεται να εξαγγελθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ενώ η Υπουργική Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφει θετικά το ενδιαφέρον της ισραηλινής εταιρείας Delek για κοινοπραξία με την Κυπριακή Δημοκρατία ως προς την κατασκευή τερματικού στην Κύπρο για υγροποίηση και εξαγωγή του φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά.

Ως προς το διεθνές ενδιαφέρον για τα κυπριακά οικόπεδα, η κυπριακή κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει προτεραιότητα σε εταιρείες ρωσικών, γαλλικών και βρετανικών συμφερόντων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία θεωρεί πως «δικαιούται» ένα «καλό» οικόπεδο βάσει και υποσχέσεων που δόθηκαν από πλευράς του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου, προς τον Νικολά Σαρκοζί σε συνάντηση των δύο, όπου ο Παπαδόπουλος θέλοντας να εκφράσει τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Γαλλίας στο Κυπριακό, ευχήθηκε να υπάρξει ενδιαφέρον από γαλλικές εταιρείες στο θέμα του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα τούτο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά που τηρήθηκαν για τη συνάντηση, ενώ λόγος έγινε και για τη γαλλική εταιρεία Total, η οποία είναι μία από τις εταιρείες που αναμένεται να διεκδικήσουν οικόπεδο στην κυπριακή ΑΟΖ κατά τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.

Πέραν όμως τούτου, ούτως ή άλλως η Λευκωσία θεωρεί πως η Γαλλία ως ένας κυρίαρχος παίχτης στη Μεσόγειο αλλά και σταθερός φίλος της Κύπρου «θα πρέπει να είναι παρούσα», σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος συμπλήρωσε πως «οπωσδήποτε θα ληφθούν υπόψη τα γεωπολιτικά συμφέροντα, αλλά και με ποιο τρόπο η Κύπρος διασφαλίζει καλύτερα τα συμφέροντά της τόσο σε επίπεδο ασφάλειας όσο και ευρύτερα» για να καταλήξει πως «χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Ρωσία πρέπει να έχουν τη δική τους παρουσία».

Σίγουροι στη Μόσχα
Από πλευράς Ρωσίας, τα πράγματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «χαλαρά». Η Μόσχα θεωρεί πως έχει ήδη «κλειδώσει» ένα ή και δύο θαλάσσια οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ και δεν ανησυχεί ιδιαίτερα κυρίως και λόγω των στενότατων σχέσεων που διατηρεί με τον πρόεδρο Χριστόφια.

Το Λονδίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εμφανίζεται κάπως ανήσυχο κυρίως ως προς τον ρόλο που θα έχει η Μόσχα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόσο με τη συμμετοχή της και την εμπλοκή της στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό «ευρωπαϊκό κόμβο» της Κύπρου όσο και με την πρόθεση της Ρωσίας να ενισχύσει τη μόνιμη παρουσία της στη ναυτική βάση στο Tartus της Συρίας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: