"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


H Vodafone θέλει να... εξαγάγει το ελληνικό σύστημα συνακροάσεων

Του Βαγγελη Mανδραβελη

Το σύστημα νόμιμης συνακρόασης (lawful interception) θέλει να εξαγάγει στην Ιταλία η Vodafone Hellas. Αυτό προκύπτει από αλληλογραφία μεταξύ της εταιρείας και των αρμοδίων αρχών της χώρας, με την κίνηση αυτή, σύμφωνα με τη Vodafone, να εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξης του νέου πανευρωπαϊκού δικτύου της.

Το αίτημα εξαγωγής του εν λόγω συστήματος είναι παλιό –χρονολογείται από το 2008– αλλά η Vodafone Hellas επανήλθε πρόσφατα με σχετικό έγγραφό της (13/6/2010) προς τις αρμόδιες αρχές. Ειδικότερα, με απόρρητο και εμπιστευτικό έγγραφό της προς τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (ΔΑΕΕΒ), την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κοινοποιεί την πρόθεσή της να εξαγάγει στην Ιταλία τηλεπικοινωνιακούς κόμβους της.

Σύμφωνα με το αίτημα, ο όμιλος Vodafone προσανατολίζεται στην ανάπτυξη ενός κεντρικά διαχειριζόμενου πανευρωπαϊκού δικτύου τηλεπικοινωνιών, όπου προβλέπεται η συγκέντρωση τηλεπικοινωνιακών υποδομών από πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε μικρό αριθμό εγκαταστάσεων σε όλη την Ευρώπη. Η τάση αυτή είναι δεδομένη στις πολυεθνικές επιχειρήσεις, κυρίως για λόγους καλύτερης διαχείρισης των υποδομών τους και φυσικά χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και υποστήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, η Vodafone Hellas παρουσιάζει τα σχέδιά της για μεταφορά και εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακών κόμβων του δικτύου της από την Ελλάδα στην Ιταλία με τέτοιο τρόπο, ώστε να παρέχονται στους πελάτες της στην Ελλάδα υπηρεσίες μέσω υποδομών που βρίσκονται εγκατεστημένες στο δίκτυο της Vodafone Ιταλίας. Οπως αναφέρεται στη σχετική αλληλογραφία, «στην παρούσα φάση, η Vodafone-Panafon μελετά τη μεταφορά των λειτουργιών των κόμβων GGSN (σ.σ. Gateway GPRS Support Node), οι οποίοι συμμετέχουν στην εκτέλεση εντολών νόμιμων επισυνδέσεων». Στην περίπτωση αυτή, όπως αναφέρουν στελέχη των αρμοδίων αρχών της χώρας, δημιουργείται ζήτημα για τους κόμβους εκείνους που υποστηρίζουν τις λειτουργίες νόμιμης επισύνδεσης, δηλαδή νόμιμης συνακρόασης. Και στην πράξη, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, οι νόμιμες συνακροάσεις θ’ απαιτούν τη συνέργεια του προσωπικού της Vodafone Ιταλίας(!).

Αντιδράσεις
Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) φαίνεται να είναι αρνητική επί του σχεδίου αυτού. Οπως αναφέρουν στελέχη της, η ΑΔΑΕ ήδη έχει τοποθετηθεί επί του θέματος και δεν έχει να προσθέσει τίποτε περισσότερο. «Η ΑΔΑΕ έχει γνωμοδοτήσει ότι στην περίπτωση που ένας πάροχος διατηρεί τα στοιχεία των επικοινωνιών σε τρίτη χώρα, καθίσταται αδύνατη η άσκηση των καθηκόντων και των ελεγκτικών δραστηριοτήτων της σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών», αναφέρει στέλεχός της. 

Την ίδια θέση φέρεται να τηρεί και η ΕΥΠ, η οποία αναφέρει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, η χρήση του συστήματος συνακροάσεων μέσω... Ιταλίας καταργεί κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας και προστασίας της εθνικής ασφάλειας. «Το αποτέλεσμα θα ήταν», αναφέρει σχετικό έγγραφο, «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών να περιέλθουν στη διάθεση των διαχειριστών των τηλεπικοινωνιακών κόμβων που θα έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό και μάλιστα χωρίς –ως προβλέπεται από το άρθρο 6, παρ. 1 του Ν. 3115/03– οι αρμόδιες δικαστικές και λοιπές ανεξάρτητες ελληνικές αρχές να διαθέτουν τη δυνατότητα ν’ ασκήσουν την επιβαλλόμενη εποπτεία και έλεγχο».

Απόρρητο
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, το σύστημα νόμιμης συνακρόασης, όχι μόνον πρέπει να βρίσκεται στο σύνολό του εγκατεστημένο στην Ελλάδα, αλλά, επιπλέον, να μη διαθέτει καμία επικοινωνία με άλλους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους στο εξωτερικό.  

Τέλος, όπως επισημαίνεται, «η άρση απορρήτου για συνδρομητές στην Ελλάδα επιβάλλεται να γίνεται μόνον από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, ενώ τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διαδικασία αυτή απαιτείται αφενός ν’ αποθηκεύονται στην Ελλάδα, αφετέρου να μην είναι διαθέσιμα σε κανέναν εκτός ελληνικής επικράτειας, όπως επίσης και να προστατεύονται από κακόβουλες επιθέσεις (hacking)».

Τι απαντάει η ελληνική κυβέρνηση στο αίτημα
Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσο και οι άλλες διωκτικές αρχές της χώρας (ΔΑΕΕΒ, ΕΥΠ) έχουν τοποθετηθεί επί του σχετικού αιτήματος της Vodafone αρνητικά.

Στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρουν ότι το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά από κάθε διωκτική ή ανεξάρτητη αρχή της χώρας, αλλά απαιτεί μια σφαιρική αντιμετώπιση.

Σαν συνέπεια οι θέσεις αυτές των διωκτικών αρχών έχουν προωθηθεί στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, που συνιστά και τον μόνο καθ’ ύλην αρμόδιο να επιληφθεί σφαιρικά επί του θέματος.

Απόκριση ακόμη δεν υπάρχει από το υπουργείο Υποδομών, καθώς η χώρα βρέθηκε στην περιδίνηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, αλλά εκτιμάται ότι θα απασχολήσει την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας. Στελέχη του υπουργείου Υποδομών αναφέρουν ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας των δύο υπουργείων είναι να υπάρξει σχετική ρύθμιση όπου ρητώς θα ορίζεται ότι τόσο το σύστημα των συνακροάσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων όσο και τα δεδομένα άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών θα παραμένουν εντός της εθνικής επικράτειας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: