ΣΧΕΔΙΟ ΡΙΖΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Τριβές και έντονο παρασκήνιο προκαλεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η προώθηση μιας διαρθρωτικής αλλαγής κομβικής σημασίας στις υπηρεσίες ασφαλείας
Πρόκειται για την ίδρυση Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας και Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία ουσιαστικά ισοδυναμεί με τη σύσταση μιας πολύ ισχυρής υπηρεσίας που θα έχει τις δυνατότητες της ΕΥΠ στο πληροφοριακό επίπεδο, αλλά και θα αναπτύσσει παράλληλες επιχειρησιακές δράσεις.
Το σχέδιο που προωθείται σε ενδοκυβερνητική διαβούλευση προβλέπει τη συγκρότηση ενός ενιαίου κέντρου συλλογής, ανάλυσης και διαχείρισης επιχειρησιακών πληροφοριών (ΚΕΣΥΑΔΕΠ). Το κέντρο αυτό θα κατανέμει το πληροφοριακό υλικό ανά τμήμα των τομέων ασφαλείας και θα διαθέτει τα ανάλογα μέσα κατά περίπτωση για την επιχειρησιακή δραστηριότητα.
Ετσι όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα μεγάλα αστικά κέντρα θα έχουν κεντρική διοίκηση από τον διευθυντή της Εσωτερικής Ασφαλείας. Με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνονται οι τοπικοί γενικοί διευθυντές, αλλά και τμηματάρχες των υφιστάμενων υπηρεσιών ασφαλείας. Οι τελευταίοι στερούνται πλέον δυνατότητες ουσιαστικά ανεξέλεγκτων δραστηριοτήτων, όπως λένε οι εμπνευστές του σχεδίου, αφού κάθε άντληση προσωπικού και μέσων πρέπει να είναι απολύτως αιτιολογημένη και με βάση πληροφορίες που θα έχουν καταχωριστεί στο ενιαίο κέντρο.
Οι πολέμιοι της αλλαγής θεωρούν ότι δημιουργείται ένας πανίσχυρος μηχανισμός που θα διχάσει ιεραρχικά την αστυνομία και θα προσθέσει γραφειοκρατία. Ομως πολλές εξιχνιάσεις σημαντικών υποθέσεων που δουλεύτηκαν άτυπα, με το υπό προώθηση σχέδιο δικαίωσαν στα μάτια υπουργών όσους το επινόησαν.
Γι' αυτό το σχέδιο προστέθηκε από πέρυσι στη νομοθετική κυβερνητική πρωτοβουλία της σύστασης Οικονομικής Αστυνομίας κατά τα ιταλικά πρότυπα, προκειμένου να πληγεί η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και οι ατασθαλίες στις προμήθειες του Δημοσίου.
Από την Οικονομική Αστυνομία πήγαν τελικά στην ίδρυση ομοσπονδιακής, κατά κάποιο τρόπο, ασφάλειας, που απορροφά ως υποδιεύθυνση τους ράμπο του Οικονομικού Εγκλήματος. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη 58 τεχνοκρατών ως αξιωματικών ειδικών καθηκόντων και ακόμη 35 ατόμων που θα στελεχώσουν τεχνικά την υποδιεύθυνση αλλά και το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι δύο προσληφθέντες ως στελέχη στην Οικονομική Αστυνομία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, παραιτήθηκαν όταν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες κολοσσοί στις οποίες εργάζονταν πριν, τους τριπλασίασαν το μισθό για να τους αποτρέψουν!
Το σχέδιο βρίσκεται στον υπουργό Οικονομικών που πρέπει να κρίνει αν αποσβεστούν σύντομα τα 5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται ως αρχή και τα περίπου 3 για κάθε χρόνο στο εξής για την υλοποίηση του προεδρικού διατάγματος. Με δεδομένη την οικονομική κρίση και τους προϋπολογισμούς μνημονίου η επένδυση στην Οικονομική Αστυνομία, με εύρυθμη όμως λειτουργία, εκτιμάται από αισιόδοξους ότι μπορεί να αποφέρει περίπου 1 δισ. ετησίως. Μπορεί όμως να αποδειχθεί μία ακόμα τρύπα στο δημοσιονομικό χάος.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου