"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Eπικρίσεις στην Τουρκία για Οικουμενικό Πατριαρχείο

Του Αθανασιου Eλλις

Την επιμονή της Τουρκίας να μην αναγνωρίζει τη νομική υπόσταση του Πατριαρχείου και τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριάρχη, και να μην ικανοποιεί τις εύλογες διεκδικήσεις του Φαναρίου για την επιστροφή δημευθέντων περιουσιών και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, παρά τις συνεχιζόμενες εκκλήσεις του Αμερικανού πρέσβη και άλλων επισήμων, καταγράφει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Στο κεφάλαιο που αναφέρεται στην Τουρκία υπάρχουν αρκετές αναφορές σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες. Σχετικά με το αίτημα για την άρση της προϋπόθεσης της τουρκικής υπηκοότητας στη στελέχωση της Ιεράς Συνόδου -που απειλεί την ίδια την επιβίωση του Πατριαρχείου, λόγω του μικρού αριθμού των μελών της ελληνορθόδοξης κοινότητας- η έκθεση επισημαίνει φέτος ότι απουσία επίσημης απάντησης, η κυβέρνηση έχει επιτρέψει ντε φάκτο τον ορισμό από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο 6 πολιτών, που δεν είναι Τούρκοι, ως μελών της Ιεράς Συνόδου του 2004, για πρώτη φορά στη 80ετή ιστορία του τουρκικού κράτους.

Επιπλέον, το 2010 ο κ. Ερντογάν πρόσφερε υπηκοότητα σε ενδιαφερόμενους μητροπολίτες που δεν είναι Τούρκοι, αλλά 25 υποβληθείσες σχετικές αιτήσεις δεν έχουν ακόμη απαντηθεί. Η έκθεση καλύπτει την περίοδο μέχρι τον Ιούλιο του 2010 και γι’ αυτό δεν αναφέρεται στην προώθηση της χορήγησης τουρκικής υπηκοότητας σε μητροπολίτες, ενώ για την επιστροφή του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Πατριαρχείο, που αποφασίσθηκε στις 3 Νοεμβρίου, περιορίζεται στην επισήμανση της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Ιούνιο.

Πάντως, για το ζήτημα περί «οικουμενικότητας», η έκθεση επικαλείται την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία μέσω Δικαίου του Συμβουλίου της Ευρώπης (Επιτροπή Βενετίας) σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν έμπρακτοι ή νομικοί λόγοι για να αρνείται η τουρκική πολιτεία στην Εκκλησία τον τίτλο της οικουμενικότητας. Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Ερντογάν παραδέχθηκε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ότι «δεν έχει πρόβλημα με τον τίτλο “οικουμενικός”».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: