"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τουρκικό σόου µε επίθεση στην Κύπρο

Από την Αριστοτελία Πελώνη

Σε... σοου της Τουρκίας επιχείρησε να µετατρέψει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η γειτονική χώρα, επιµένοντας µέχρι την τελευταία στιγµή στην ανάγκη να έχει λόγο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα ευρωπαϊκά θέµατα άµυνας και δείχνοντας ως υπαίτια για τη µη εκπλήρωση της επιθυµίας της την Κύπρο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο του Γιώργου Παπανδρέου όσο και του Νικολά Σαρκοζί.

Η τουρκική διάθεση είχε διαφανεί εδώ και εβδοµάδες, λένε διπλωµατικές πηγές, θυµίζοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αχµέτ Νταβούτογλου είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν είναι εταίρος, αλλά «ιδιοκτήτης» του ΝΑΤΟ, ενώ η Αγκυρα έκανε ό,τι µπορούσε για να εµφανίσει τη Σύνοδο στη Λισαβώνα ως αποκλειστικά τουρκική υπόθεση.

Σε αυτό το κλίµα, ο τούρκος πρόεδρος Αµπντουλάχ Γκιουλ επιχείρησε, σύµφωνα µε πληροφορίες, στο δείπνο των αρχηγών το βράδυ της Παρασκευής να κατηγορήσει και πάλι την Κύπρο για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν απολαµβάνει ειδικού καθεστώτος στα θέµατα ευρωπαϊκής άµυνας και ασφάλειας. Οι επισηµάνσεις του τούρκου προέδρου που, λένε διπλωµατικές πηγές, «ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε πως η Τουρκία έχει κάνει τα πάντα για να έχει αναβαθµισµένο ρόλο, αλλά δεν της δίνεται λόγω της Κύπρου», προκάλεσαν την αντίδραση του έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος του υπενθύµισε πως η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι χώρος επίλυσης του Κυπριακού.

Στο ίδιο µήκος κύµατος κινήθηκε και ο γάλλος πρόεδρος, ο οποίος είχε κόντρα µε τον Α. Γκιουλ και για το Κυπριακό και για το θέµα του Ιράν. «Συγγνώµη, αλλά η Κύπρος είναι πλήρες µέλος της Ε.Ε. Είµαστε µια οικογένεια 27 χωρών. Εχουµε αξίες. Πρέπει να δρούµε σύµφωνα µε αυτές και αυτό αποτελεί γεγονός», φέρεται να είπε ο Ν. Σαρκοζί. Εδώ και µέρες η Αγκυρα επιχειρούσε στο παρασκήνιο να επιβάλει συγκεκριµένη γλώσσα για τη συνεργασία ΝΑΤΟ - Ε.Ε. στην τελική δήλωση της Συνόδου, η οποία δεν πέρασε.

Γενικόλογη αναφορά
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στο τελικό κείµενο υπάρχει µια γενικόλογη αναφορά, σύµφωνα µε την οποία «το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. µοιράζονται κοινές αξίες και στρατηγικά ενδιαφέροντα και δουλεύουν πλάι πλάι σε επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων. Συνεπώς, είµαστε αποφασισµένοι να βελτιώσουµε τη στρατηγική σχέση ΝΑΤΟ - Ε.Ε., όπως έχει συµφωνηθεί από τους δύο οργανισµούς. Καλωσορίζουµε τις τελευταίες πρωτοβουλίες από µερικούς Συµµάχους και τις ιδέες που πρότεινε ο γενικός γραµµατέας. Οικοδοµώντας πάνω σε αυτές τις πρωτοβουλίες και στην καθοδήγηση που παρέχει το στρατηγικό δόγµα, ενθαρρύνουµε τον γενικό γραµµατέα να συνεχίσει να δουλεύει µε την υψηλή εκπρόσωπο για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., βαρόνη Αστον»
Ετσι, το θέµα παραπέµπεται σε µελλοντική συζήτηση και συγκεκριµένα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-µελών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2011.

Ο ρόλος του Ράσµουσεν
Υπενθυµίζεται ότι οι προτάσεις Ράσµουσεν αφορούσαν την προσπάθεια να αναβαθµιστεί ο ρόλος της Τουρκίας και να της χορηγηθεί ειδικό καθεστώς και λόγος (µέσα από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων) στα ευρωπαϊκά θέµατα άµυνας και ασφάλειας. Κι αυτό διότι η Αγκυρα µπλοκάρει τις ΝΑΤΟϊκές «διευκολύνσεις» στην Ε.Ε. λόγω της Κύπρου, ενώ η Λευκωσία κάνει το ίδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προβάλλοντας βέτο στη συνεργασία της Τουρκίας µε τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Αµυνας.

∆ιπλωµατικές πηγές σηµειώνουν ότι η τουρκική συµπεριφορά δεν είναι παρά έκφραση της τουρκικής άποψης ότι τα κράτη-µέλη του ΝΑΤΟ «της χρωστούν» και πως γι’ αυτό η Αγκυρα θεωρεί ότι θα έπρεπε ήδη να έχει συνάψει συµφωνία ασφαλείας µε την Ε.Ε.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: