ΓΚΙΟΥΛ: «Η Τουρκία επιδιώκει την πλήρη ένταξη στην Ε.Ε.»
Tων Tony Barbe και Roula Khalaf /FINANCIAL TIMES
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της χώρας του για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι η Αγκυρα θα διασφαλίσει ότι θα εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που απαιτούνται για να γίνει μέλος, ακόμη και αν παγώσουν πολλά τμήματα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Παρατηρούμε ορισμένα πολιτικά ζητήματα, που περιλαμβάνονται σε αυτή τη διαδικασία, τα οποία έχουν σαν επίπτωση την επιβράδυνση των ενταξιακών ρυθμών και, ως ένα βαθμό, να κυριαρχούν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι για αυτό», είπε, τη Δευτέρα, ο κ. Γκιουλ στους Financial Times.
Αναφερόμενος στα 35 κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, τα οποία πρέπει να ολοκληρώσει μια υποψήφια χώρα προκειμένου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρόσθεσε: «Αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να κάμψει την αποφασιστικότητά μας να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις.
Ο κ. Γκιουλ έδωσε τη συνέντευξη στους FT μια ημέρα πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποιήσει την ετήσια έκθεση προόδου για την τουρκική υποψηφιότητα, με την οποία χαιρετίζονται οι πρόσφατες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά τονίζεται και η ανάγκη να καταβληθεί περισσότερη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της ελευθερίας του Τύπου.
Η Τουρκία ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2005, ωστόσο από τα 35 κεφάλαια έχει, έκτοτε ολοκληρωθεί ένα, άλλα δεκατρία έχουν ανοίξει και τα υπόλοιπα έχουν παγώσει είτε με πρωτοβουλία της Κύπρου, που εντάχθηκε στην Ε.Ε. το 2004, είτε της Γαλλίας.
Ο κ. Γκιουλ απέφυγε να επικρίνει άμεσα τη Γαλλία παραπονέθηκε, ωστόσο, ότι ορισμένες χώρες-μέλη, τις οποίες δεν κατονόμασε και οι οποίες, υποστήριξε, ότι πάσχουν από έλλειψη διορατικότητας κρύβονται πίσω από τους Ελληνοκύπριους, προκειμένου να καθυστερήσουν την προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι η νέα τάξη πραγμάτων στρέφεται προς ανατολάς και έκανε σαφές πως ελπίζει ότι η οικονομική μεταμόρφωση της χώρας του θα την εντάξει στους κόλπους της ομάδας -χωρών του Bric? Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα.
Ο κ. Γκιουλ δεν υπονόησε, ουδόλως, ότι η Αγκυρα έχει χάσει τον ενθουσιασμό της για να ενταχθεί στην Ε.Ε. Η Τουρκία, είπε εξακολουθεί να θεωρεί την πλήρη ένταξη ως «στρατηγικό όραμα» και θέλει να αποτελέσει τμήμα των αρχών που ενστερνίζεται η Ευρώπη.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΗΜΕΡΗΣΙΑ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου