"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ουδείς έλεγχος διαβατηρίων εντός της Ε.Ε.

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΛΙΚΙΑ
Του Γιαννη Σουλιωτη

Κανέναν περιορισμό δεν επιφέρει το κατά τα άλλα περιοριστικό μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Αυτό επισημαίνουν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ. ΑΣ. σχολιάζοντας την πρόσφατη φυγή του πρώην μεγαλοστελέχους της Siemens Φόλκερ Γιουνγκ στη Γερμανία. Οπως εξηγούν, οι πολίτες της Ε. Ε. που ταξιδεύουν εντός της Ζώνης Σένγκεν όχι μόνο δεν προβλέπεται αλλά... απαγορεύεται να υποβληθούν σε διαβατηριακό έλεγχο ή έλεγχο των στοιχείων ταυτότητάς τους!

Η Εθνική Βάση Δεδομένων της ΕΛ. ΑΣ. ενημερώνεται μεν για την επιβολή του μέτρου (όπως και για την έκδοση εντάλματος σύλληψης), ωστόσο στις πύλες εξόδου προς χώρες Σένγκεν δεν γίνεται διαβατηριακός έλεγχος και άρα δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν όσοι παραβιάζουν τους περιοριστικούς όρους. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης.

Οπως παραδέχονται οι αστυνομικοί, ένας Ευρωπαίος πολίτης σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης μπορεί να ταξιδέψει εντός της Ζώνης Σένγκεν (Intra Schengen) δίχως να διατρέχει κίνδυνο να εντοπιστεί στις πύλες εισόδου και εξόδου κάθε χώρας.

Στις περιπτώσεις αντίθετα των εκτός Σένγκεν μετακινήσεων οι ταξιδιώτες υποβάλλονται υποχρεωτικά σε διαβατηριακό έλεγχο και άρα το διωκόμενο πρόσωπο θα εντοπιστεί και θα συλληφθεί κατά την έξοδό του προς μια τρίτη χώρα. Καθώς όμως το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου έχει τοπική ισχύ, εάν κάποιος θέλει να διαφύγει π. χ. προς χώρα της Λατινικής Αμερικής, μπορεί να το πετύχει ταξιδεύοντας μέσω κάποιας άλλης ευρωπαϊκής χώρας. Στις Intra Schengen μετακινήσεις η ταυτότητα ή το διαβατήριο επιδεικνύονται (π. χ. στα αεροδρόμια) σε υπαλλήλους εταιρειών και όχι αστυνομικούς, μόνο για να ελεγχθεί ότι πράγματι το εισιτήριο βρίσκεται στα χέρια του νόμιμου κατόχου του. Ο διαβατηριακός έλεγχος εντός Ε. Ε. θεωρείται παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου…

Εισηγήσεις
Το ζήτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ αξιωματούχων της Ε. Ε. Εχουν μάλιστα υπάρξει εισηγήσεις να υιοθετηθεί, για παράδειγμα, η πρακτική των Ούγγρων να τοποθετείται στο χέρι του κατηγορουμένου ειδικό βραχιόλι που ανά πάσα στιγμή επιτρέπει στις αρχές τον εντοπισμό του!

Επιπλέον, έχει διερευνηθεί η δυνατότητα να αφαιρούνται τα ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήρια και ταυτότητα) από πρόσωπα στα οποία επιβάλλεται το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ούτε αυτή η λύση ωστόσο έχει προκριθεί, καθώς φέρεται να ανακύπτουν προβλήματα συνταγματικότητας. «Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που συνεπάγεται η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης» σχολιάζει ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ. ΑΣ. με άμεση γνώση των συγκεκριμένων θεμάτων.

Το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αναμένεται να απαξιωθεί περαιτέρω μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Ζώνη Σένγκεν. Και αυτό διότι ένα πρόσωπο σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης ή το περιοριστικό μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα θα μπορεί δίχως τον παραμικρό έλεγχο να διαφύγει οδικώς από την Ελλάδα προς όποια ευρωπαϊκή χώρα επιλέξει.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: