"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σε νέα ύψη το κόστος εξυπηρέτησης χρέους της Ιρλανδίας

Τα σχέδια της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός μηχανισμού διάσωσης κρατών-μελών με ενδεχόμενες απώλειες για τους κατόχους ομολόγων, η επικείμενη ανακοίνωση του προϋπολογισμού για το 2011 και η αύξηση των πιθανοτήτων για πρόωρες εκλογές στην Ιρλανδία, ύστερα από την παραίτηση βουλευτού του κυβερνώντος κόμματος, οδήγησαν στα ύψη το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση. 

 Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της χώρας εκτοξεύθηκαν στο 7,4%, σημειώνοντας νέο υψηλό ρεκόρ. Παράλληλα, το spread, δηλαδή η διαφορά αποδόσεων με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους, αναρριχήθηκε στις 492,9 μονάδες βάσης, καταγράφοντας επίσης νέο ιστορικό υψηλό. 

Στοιχεία της κυβέρνησης που δόθηκαν αργότερα στη δημοσιότητα έδειξαν ότι είναι εφικτή η μείωση του ελλείμματος στο 11,9% του ΑΕΠ, φέτος, όπως προβλέπεται από τον προϋπολογισμό. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 14,4 δισ. ευρώ, από 13,3 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν. Η κυβέρνηση επιμένει ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια μέχρι τα μέσα του 2011, τονίζοντας ότι οι κάτοχοι ομολόγων δεν έχουν λόγο να προβληματίζονται και να προκαλείται νευρικότητα στις αγορές. Ομως, προβληματισμός πυροδοτείται από τις γερμανικές προτάσεις για τη διάσωση κρατών σε μελλοντικές κρίσεις.

Κλίμα νευρικότητας επικράτησε, επίσης, στην αγορά κρατικού χρέους της Πορτογαλίας παρά τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα το spread των 10ετών τίτλων να φθάνει τις 382,1 μονάδες βάσης, σε υψηλό μηνός. Μερίδα αξιωματούχων της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, ανησυχούν μήπως οι προτάσεις του Βερολίνου θορυβήσουν τους κατόχους ομολόγων, τρέποντάς τους σε φυγή από τις αγορές των περιφερειακών χωρών. Η συγκυρία είναι κρίσιμη καθότι οι κυβερνήσεις της Ευρώπης χαράσσουν τους προϋπολογισμούς του 2011, οι οποίοι προβλέπουν αυστηρά μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων.

Στην Ιρλανδία, η παραίτηση του βουλευτή Τζιμ Μακ Νταντ αποδυναμώνει την κυβέρνηση, καθώς αυξάνονται τα εμπόδια για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2010 που θα κατατεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ εντείνονται οι πιέσεις και για πρόωρες εκλογές. Ο κ. Μακ Νταντ δήλωσε, εξάλλου, ότι παραιτήθηκε ακριβώς διότι θεωρεί πως έπρεπε να προηγηθούν γενικές εκλογές πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. Πιέσεις ασκούνται και από τα κόμματα αντιπολίτευσης. Από τη δεξιά παράταξη, το Σιν Φέιν προέβαλε αίτημα πρόωρων εκλογών. Το Εργατικό Κόμμα απέρριψε τον περασμένο μήνα πρόταση διακομματικής συμφωνίας για την οικονομία, καταδικάζοντας τις κυβερνητικές προτάσεις για τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας.

Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο παραμένει επί του παρόντος αβέβαιο, γεγονός είναι ότι η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Μεταξύ των τελευταίων μέτρων που δρομολογούνται είναι η περικοπή 5.000 θέσεων στον κλάδο δημόσιας υγείας, όταν, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει 50 δισ. ευρώ για τη διάσωση των τριών μεγαλύτερων τραπεζών στη χώρα. Η κρίση στην αγορά των ακινήτων και η συνακόλουθη κρίση στον τραπεζικό τομέα αποτέλεσαν τις ρίζες της σημερινής ύφεσης στην οικονομία. Τα αποτελέσματα της National Irish Bank (ΝΙΒ), θυγατρικής του ομίλου Danske Bank Group, επιβεβαιώνουν ότι η αγορά ακινήτων δεν έχει εξέλθει ακόμη από την κρίση. Οι ζημίες της ΝΙΒ προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 468 εκατ. ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του έτους.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: