"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πολυγλωσσία στην έκθεση της Κοµισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΡΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Tριών ταχυτήτων είναι το φετινό κείµενο της Κοµισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας: εξαιρετικά αυστηρό στον τοµέα του εκδηµοκρατισµού και των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, επαινετικό – έως υµνητικό – για τις οικονοµικές επιδόσεις της Αγκυρας και αυστηρά ουδέτερο για Αιγαίο και Κυπριακό.

Η πολυγλωσσία αυτή εκτιµάται ότι αντιπροσωπεύει και τις διαφορετικές τάσεις µεταξύ των χωρών - µελών της Ενωσης αναφορικά µε το µέλλον των σχέσεων Τουρκίας - Ευρώπης, καθώς άλλοι θέλουν την πλήρη ένταξη, άλλοι µια ειδική σχέση και άλλοι... περιµένουν να δουν πού θακλίνει η πλάστιγγα.

Η Κοµισιόν θεωρεί ότι έχει υπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το τελευταίο διάστηµα, οι διερευνητικές επαφές µεταξύ των δυο πλευρών έχουν εντατικοποιηθεί κι υπήρξαν διµερείς συµφωνίες, καθώς και συµφωνία για επαναπροώθηση λαθροµεταναστών – που ωστόσο δενέχει εφαρµοστεί. 

Αίσθηση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι οι παραβιάσεις και παραβάσεις από τα τουρκικά µαχητικά του εναερίου χώρου της Ελλάδας, οι υπερπτήσειςσε ελληνικά νησιά, όπως και οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων (σ.σ. θέµαπου έθεσε η επίτροπος Μαρία ∆αµανάκηκαι για πρώτη φορά περιελήφθη στηνέκθεση), αντιµετωπίζονται περιγραφικά, ως καταγγελίες δηλαδή που έχει κάνει η Ελλάδα τις οποίες ούτε υιοθετεί ούτε απορρίπτει η Κοµισιόν. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα τουρκικά µαχητικά έχουν απειλήσει και σκάφη της FRONTEX, ισχυριζόµενα ότι πλέουν σετουρκικά χωρικά ύδατα. Αντίστοιχη αντιµετώπισητηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την παραβίαση των κυπριακών χωρικών υδάτων.

Η στάση της ουδετερότητας – ή της απλής καταγραφής – παρατηρείται και στο Κυπριακό, όπου η Κοµισιόν σηµειώνει ότι η Τουρκία δηµοσίως συνεχίζει να υποστηρίζει τις υπό τον ΟΗΕ διαπραγµατεύσεις των δυο κοινοτήτων. Αφήνει πάντως δυο αιχµές, λέγοντας πως «αναµένεται από την Τουρκία να στηρίξει ενεργά τις διαπραγµατεύσεις» κι ότι «ηπροσήλωση της Τουρκίας µεσυγκεκριµένους όρους σε µια συνολική λύση είναι κρίσιµη».

Το casus belli
Η Κοµισιόν, που φέτος στον τοµέα της διεύρυνσης αντιπροσωπεύεται από τονεπίτροπο κ. Φούλε (Τσέχος), δείχνει σαφώς τη διάθεσή της να µη «στριµώξει» ιδιαίτερα την Αγκυρα σε σηµεία σταοποία είναι εκτεθειµένη. Ετσι, η έκθεση επικαλείται προηγούµενες αποφάσεις Συµβουλίων για να επικρίνει την Τουρκία τόσο για τη δέσµευσή της σε σχέσεις καλής γειτονίας, αποφυγής βίας και απειλής χρήσης βίας, σηµειώνοντας για ακόµη µια φορά ότι το casus belli δεν έχει αρθεί. Αντιστοίχως, επιµένει µε βάση προηγούµενες αποφάσεις στην ολοκλήρωση της τελωνειακής ένωσης και την εφαρµογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, µε το άνοιγµα λιµανιώνκαι αεροδροµίων της Τουρκίας σε προϊόντα από την Κύπρο, όπως και στηνε ξοµάλυνση των σχέσεων µε την Κυπριακή ∆ηµοκρατία και στην άρση του τουρκικού βέτο για την ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισµούς.

Οι πρόσφατες συνταγµατικές µεταρρυθµίσεις, που πέρασαν µε δηµοψήφισµα, χαρακτηρίζονται «βήµα προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά επισηµαίνεται πως και οι όροι διεξαγωγής του δηµοψηφίσµατος απέχουν από το επιθυµητό και η εφαρµογή των µεταρρυθµίσεων αποµένει να ιδωθεί. «Σηµαντικές προσπάθειες χρειάζονται ακόµη στα στοιχειώδη δικαιώµατα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία ψέγεται επίσης για τις επιδόσεις της όσον αφορά τα δικαιώµατα των θρησκευτικών και εθνικών µειονοτήτων. Ειδικότερα, για την ελληνική µειονότητα σηµειώνεται πως εξακολουθεί να έχει προβλήµατα σταδικαιώµατά της για εκπαίδευση και ιδιοκτησία.

Επαίνους, ως επί το πλείστον, συγκεντρώνει η Αγκυρα για τις επιδόσεις της στην οικονοµία και τις εµπορικές σχέσεις – κάτι που φανερώνει και ποιο είναι το πραγµατικό ενδιαφέρον της Ενωσης για την Τουρκία. 

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: