Κύπρος - η τελευταία φάση
Τhe FINANCIAL TIMES
(...) Οι συνομιλίες για το Κυπριακό στον ΟΗΕ (...) φτάνουν σε σημείο καμπής, πέραν του οποίου η επιλογή θα είναι μεταξύ μιας διευθέτησης και της μόνιμης διχοτόμησης του νησιού. (...) Εάν -κάτι που φαίνεται απολύτως πιθανό- οι συνομιλίες δεν οδηγήσουν πουθενά, ο ΟΗΕ ίσως αποσύρει τις καλές υπηρεσίες του ενισχύοντας την πιθανότητα επίσημης διχοτόμησης.
Λύση δύο κρατών δεν θα ήταν το ιδανικό αποτέλεσμα. (...) Αν οι Τουρκοκύπριοι ζητήσουν να αναγνωριστεί το κράτος τους, το Ηνωμένο Βασίλειο δύσκολα θα ανταποκριθεί, γιατί ως εγγυήτρια δύναμη δεσμεύεται από τις Συμφωνίες του 1960 να μην προωθήσει τη διχοτόμηση. Και άλλες χώρες τις Ε.Ε. μπορεί να διστάσουν. Η υπομονή πολλών άλλων όμως εξαντλείται, εξαιτίας της διαρκούς παρακώλυσης των υποθέσεων της Ε.Ε. από τους Ελληνοκύπριους στο όνομα του Κυπριακού.
Θεωρούν ότι η ενισχυόμενη γεωπολιτική και οικονομική σπουδαιότητα της Τουρκίας καθιστά επιτακτικό να δηλωθεί στην Αγκυρα ότι η Ε.Ε. δεν θα παραμείνει για πάντα όμηρος των Ελληνοκυπρίων.
Ακόμη και η Ρωσία, παλαιόθεν φίλος των Ελληνοκυπρίων, στέλνει σήμα για πιθανή αλλαγή στάσης στο όνομα της νέας ανθοφορούσας σχέσης με την Τουρκία. Η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων μπορεί συνεπώς να μην κρατήσει για πολύ ακόμα -κάτι που οι Ελληνοκύπριοι οφείλουν να έχουν υπ' όψιν πριν αφήσουν τις συνομιλίες στον ΟΗΕ να αποτύχουν.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΚΥΠΡΙΑΚΟ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου