Στον αέρα η λειτουργία της ιδιωτικής τηλεόρασης
Της Ματίνας Παπαχριστούδη
Δεν εξέπληξε κανέναν η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας με την οποία κρίνεται οριστικά πλέον αντισυνταγματικό το καθεστώς προσωρινής νομιμότητας στην ιδιωτική τηλεόραση. Οδηγεί ωστόσο σε ένα νέου τύπου παράδοξο στην ελληνική αγορά των media. Τα περίπου 131 τηλεοπτικά κανάλια της χώρας τα οποία δεν έλαβαν ποτέ άδεια παρά τη συμμετοχή τους από το 1995 σε δυο διαγωνιστικές διαδικασίες, εκτός από «όμηροι» της εκάστοτε κυβέρνησης βρίσκονται σε κενό αέρος καθώς αμφισβητείται πλέον και το «ατού» της παλαιότητας στη λειτουργία τους.
Η ολομέλεια του ανώτατου κυρωτικού δικαστηρίου έκρινε πως η χωρίς άδεια λειτουργία των καναλιών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, 15 χρόνια μετά την έκδοση του νόμου 2328/95 και 12 χρόνια μετά τους δυο διαγωνισμούς που εξέπεσαν, είναι αντισυνταγματική και παράνομη καθώς εξαντλήθηκε κάθε συνταγματική ανοχή για τη μη αδειοδότησή τους.
Σημειώνοντας τους τουλάχιστον 4 νόμους από το 1995 ως και το 2006 με τους οποίους η τηλεοπτική αδειοδότηση παραπέμπεται στο άμεσο μέλλον και δεκάδες τροπολογίες με τις οποίες παρατείνεται το καθεστώς προσωρινής λειτουργίας στηριγμένο σε «βεβαιώσεις νομιμότητας» από το ΕΣΡ, το ανώτατο κυρωτικό δικαστήριο θεωρεί τη συνέχιση της λειτουργίας τους υπ’ αυτές τις συνθήκες «παράνομη και αυθαίρετη».
Η απόφαση αμφισβητεί σύμφωνα με νομικούς κύκλους το κριτήριο παλαιότητας των ιδιωτικών καναλιών το οποίο αποτελεί θεμέλιο λίθο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών στο μέλλον. Και αυτό γιατί με την ισχύ του παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας.
Σημειώνεται ότι εισηγήσεις που έγιναν στην κυβέρνηση για την κατάργηση του συγκεκριμένου κριτηρίου στην αξιολόγηση των τηλεοπτικών σταθμών, όταν προκηρυχθούν οι ψηφιακές τηλεοπτικές άδειες λειτουργίας, συνάντησαν καθολική αντίδραση από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Και όχι μόνο στην περιφέρεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές Δεκεμβρίου αναμενόταν να κατατεθεί πρόταση σε κυβερνητικό επίπεδο για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος όσον αφορά τις τηλεοπτικές άδειες από τον αρμόδιο για τα ΜΜΕ αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Τηλέμαχο Χυτήρη. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις θα ορίζονταν τα κριτήρια και τα μόρια αδειοδότησης για τις ενδιαφερόμενες τηλεοπτικές εταιρείες. Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ο αριθμός των προβλεπόμενων αδειών. Παράλληλα στις αρχές του 2011 αναμένεται να παρουσιαστεί ο νέος, ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων από το Υπουργείο Υποδομών.
Η απόφαση του ΣτΕ έχει άμεσες επιπτώσεις σ’ όλα αυτά τα σχέδια. Αφενός απαιτείται να επιταχυνθούν οι θεσμικές αλλαγές, αφετέρου επιδρά άμεσα στις προτάσεις για τη διατήρηση του κριτηρίου παλαιότητας λειτουργίας, με το οποίο δίνεται προβάδισμα στην ψηφιακή τηλεοπτική λειτουργία σε όσους διαθέτουν ήδη τηλεοπτικό σταθμό.
ΙΣΟΤΙΜΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΩΝ,
ΙΣΟΤΙΜΙΑ,
ΜΜΕ,
ΣτΕ,
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου