"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ελσίνκι Νο 2 θέλει η Αθήνα

Απο την ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

Ολική επαναφορά του Ελσίνκι επιδιώκει η Αθήνα, προωθώντας πρόταση για την πραγµατοποίηση Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας αµέσως µετά τις εκλογές του Ιουνίου στη γειτονική χώρα, µε θέµα την ενταξιακή πορείατης Αγκυρας.

Η ελληνική πλευρά προτείνει τη δηµιουργία ενός «οδικού χάρτη» µε σαφή χρονοδιαγράµµατα και συγκεκριµένη ηµεροµηνία ένταξης της γειτονικής χώρας. Τη βασική φιλοσοφία της πρότασης παρουσίασε χθες µιλώντας στις Βρυξέλλες (στο European Policy Center) ο υπουργός Εξωτερικών ∆ηµήτρης ∆ρούτσας, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στις υπαναχωρήσεις της Αγκυρας στη µεταρρυθµιστική διαδικασία και στην άρνησή της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο, έκανε λόγο για «τον µεγάλο ασθενή της πολιτικής της διεύρυνσης». Ο ∆. ∆ρούτσας υπογράµµισε ότι η Ελλάδα, όπως και το 1999 µε το Ελσίνκι, µπορεί να παίξει ρόλο καταλύτη, ώστε «να πέσουν οι µάσκες και η διαδικασία να γίνει ξανά πολιτική».

Η Αθήνα εκτιµά – σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές – ότι µε αυτόν τον τρόπο βρίσκεται ένα βήµα µπροστά από την Τουρκία, ενώ από την άλλη καλεί όλους τους παίκτες στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Αγκυρα, να τοποθετηθούν µε σαφήνεια και όχι «να κρύβονται πίσω από την Κύπρο». Οι ίδιοι κύκλοι υπογράµµιζαν ότι µόνο µε µια ξεκάθαρη τοποθέτηση η Τουρκία θα πάψει να κατηγορεί την Ευρώπη και θα έχει κίνητρο να προχωρήσει στις απαιτούµενες µεταρρυθµίσεις, ενώ από την άλλη θα πάψει να αποκοµίζει οφέλη από την προσαρµογή της στην Ε.Ε. χωρίς να κάνει τις απαιτούµενες παραχωρήσεις. 

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση αναφέρεται στην ανάγκη ενός νέου Ελσίνκι. Τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο ∆ηµήτρης ∆ρούτσας, αµέσως µετά την ορκωµοσία της κυβέρνησης τον Οκτώβριο του 2009, είχαν µιλήσει για την ανάγκη χάραξης ενός νέου οδικού χάρτη για την ένταξη της Τουρκίας. Η πρόταση, την οποία θα παρουσιάσει ο ∆. ∆ρούτσας την Πέµπτη στη Βουδαπέστη καθώς η Ουγγαρία αναλαµβάνει την προεδρία της Ε.Ε. για το επόµενο εξάµηνο, επί της ουσίας, λένε κύκλοι του ΥΠΕΞ, αναφέρεται σε ένα νέο Ελσίνκι που θα επιχειρήσει να οδηγήσει στην υιοθέτηση µιας πολιτικής διακήρυξης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας µε συγκεκριµένα χρονοδιαγράµµατα και συγκεκριµένη ηµεροµηνία ένταξής της στην Ε.Ε. «υπό την αίρεση φυσικά της σχετικής κύρωσης από τα κράτη-µέλη, αλλά και την Τουρκία».

Ερωτήµατα τίθενται ωστόσο για τις προοπτικές ενός νέου Ελσίνκι και αυτό διότι οι συνθήκες σήµερα, έλεγαν κοινοτικές πηγές, είναι διαφορετικές σε σχέση µε το 1999. Υπενθυµίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Ελσίνκι, το 1999, η κυβέρνηση Σηµίτη έκανε µια στρατηγική επιλογή επιχειρώντας να µεταφέρει στο πεδίο της Ενωσης το σύνολο των ελληνοτουρκικών προβληµάτων µε σαφείς αναφορές για προσφυγή στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης εφόσον δεν επιλύονταν οι διαφορές «εντός ευθέτου χρόνου», καθώς και µε εξέταση των θεµάτων από το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο «το αργότερο ώς το 2004». Εκτοτε η Τουρκία, αφού εξασφάλισε την έναρξη των ενταξιακών συνοµιλιών, επιχειρεί να ακυρώσει την ελληνική στρατηγική µεταφοράς των ελληνοτουρκικών διαφορών στο πεδίο της Ε.Ε. και να τα παρουσιάσει ως διµερή θέµατα. Την ίδια ώρα, η Γαλλία και η Γερµανία έχουν τοποθετηθεί µε σαφές «όχι» στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: