"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι υπαξιωματικοί υπο αποκλεισμό?

Οι διαδικτυακές μάχες και η ουσία της βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ... 

Aπό τον Μάριο Αγγελίδη

Το τιθέμενο θέμα της βαθμολογικής εξέλιξης των Εθελοντών Μακράς Θητείας έχει δημιουργήσει "διαδικτυακές μάχες" μεταξύ της κατηγορίας αυτής των Υπαξιωματικών και των Υπαξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ.

Πολλές φορές στις "συζητήσεις αυτές" εμβόλιμα παρεμβαίνουν απόφοιτοι ΑΣΕΙ -με αιχμηρά σχόλια- υποστηρίζοντας και δικαιολογημένα τα δικά τους συμφέροντα ή "αγανακτισμένοι" πολίτες για τους δικούς τους λόγους. 

Από το όλο σκηνικό -ως παρατήρηση καταγράφω- πως απουσιάζουν οι εθελόντριες συναδέλφισες που προσελήφθησαν με τις διατάξεις του Ν. 705/77 και τακτοποιήθηκαν βαθμολογικά με τον Ν.3257/2004 ακολουθώντας την εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΣΥ 
.
Όλο αυτό το διάστημα κανείς δεν έθεσε ερωτήματα για ποίους λόγους ζητάνε την βαθμολογική προαγωγή; Ποιοι είναι οι λόγοι; Είναι απλά για να προσθέσουν ένα επιπλέον γαλόνι στη στολή; Είναι θέμα που συνδέεται με τις μισθολογικές απολαβές; Υπάρχουν μήπως προνόμια που συνδέονται με την βαθμολογική ανέλιξη και ποία είναι αυτά;

Όλοι γνωρίζουμε πως ο κατεχόμενος βαθμός των στρατιωτικών είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με μια σειρά δικαιώματα-προνόμια και ακόμα πως - εσφαλμένα αλλά ισχύει -πως ο βαθμός αποτελεί πάγιο κριτήριο επιπέδου, ποιότητας σκέψης και ικανοτήτων. Για τους λόγους αυτούς η ανέλιξη συνδυάζεται με μια σειρά προνόμια που απολαμβάνουν οι κατέχοντες.

Η ηγεσία (κυρίως η στρατιωτική) έπρεπε να έχει φροντίσει να μην υπάρχουν διαχωρισμοί -λόγω βαθμού ή έστω όχι τόσο μεροληπτικά- στη χρήση διευκολύνσεων (ΣΟΑ- Λέσχες κτλ) που χρηματοδοτήθηκαν από το υστέρημα του Ελληνικού λαού.

Προκειμένου να γίνει κατανοητός ο αποκλεισμός των υπαξιωματικών -όλων των κατηγοριών-από μια σειρά διευκολύνσεων-παροχών παραθέτω τα παρακάτω παραδείγματα:

Στρατιωτικά οικήματα> έχουν διαχωριστεί άνισα σε Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ) και Οικήματα Υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ). Τα ΣΟΑ -του Στρατού Ξηράς- είναι περίπου 3.100 ενώ τα ΣΟΜΥ 380, για να στεγαστούν λοιπόν όλοι οι Υπαξιωματικοί , έστω για μία φορά στα ΣΟΜΥ θα χρειαστούν 132 Χρόνια !

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί > έχουν θεσπιστεί κριτήρια που είναι σε βάρος των υπαξιωματικών και σε όφελος των υψηλόβαθμων στρατιωτικών τόσο στην επιλογή όσο και στην αναλογία συμμετοχής των τέκνων του στρατιωτικού προσωπικού,

ΚΑΑΥ > έχουν διαχωριστεί άνισα σε οικήματα Αξιωματικών 445 και σε Οικήματα Υπαξιωματικών 70(το παράδειγμα αφορά τα ΚΑΑΥ Αγίου Ανδρέα),

Ξενώνες > υπάρχει αποκλεισμός για τους Υπαξιωματικούς,

ΛΑΕΔ > υπάρχει αποκλεισμός για τους Υπαξιωματικούς,

Παραθερισμός στο εξωτερικό > υπάρχει αποκλεισμός για τους Υπαξιωματικούς,

ΝΙΜΙΤΣ > αποκλεισμός για τους ε.ά Υπαξιωματικούς και τις οικογένειες τους.

Τα παραπάνω τίθενται έστω και αργά για προβληματισμό μήπως και μπούμε στην ουσία της συζήτησης από την οποία θα πρέπει να λείπουν οι χαρακτηρισμοί που προσβάλουν όλους μας και μας αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος που μας ενώνει και δεν μας χωρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: