"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ταυτοποίηση και από μορφασμούς

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΥΛΩΝΙΤΗ

Οι μορφασμοί, το βάδισμα, ο τρόπος με τον οποίο κάποιος κρατάει το τηλέφωνο, πληκτρολογεί στον υπολογιστή του, κάθεται στο αυτοκίνητο, αλλάζει ταχύτητες, τραβά το χειρόφρενο, σε συνδυασμό με άλλα βασικά χαρακτηριστικά (βάρος, ύψος, χρώμα ματιών, μαλλιών κλπ.) θα μπορούν στο εξής να «προδώσουν» την ταυτότητα ενός προσώπου.

Η απίστευτη εξέλιξη της τεχνολογίας στην εποχή του «Μεγάλου Αδελφού» και η λογική της δημιουργίας ολοένα και πιο ασφαλών συστημάτων ελέγχου οδηγεί στην αναζήτηση νέων βιομετρικών μεθόδων για την ταυτοποίηση των προσώπων (εργαζομένων) που εισέρχονται σε κρίσιμες εγκαταστάσεις.

Αυτές τις μέρες ξεκινά σε πειραματικό επίπεδο η διερεύνηση μιας «πολυτροπικής μεθόδου βιομετρίας» που ξεπερνά τη μέχρι σήμερα γνωστή έρευνα βιομετρικών δεδομένων, που γινόταν με βάση τα δακτυλικά αποτυπώματα, την ίριδα του ματιού, τη γεωμετρία του προσώπου ή του χεριού ενός ατόμου.

Ηδη, εξετάζεται πειραματικά ως εναλλακτική η συμπληρωματική μέθοδος προς τις συνηθισμένες βιομετρικές μεθόδους, η εξασφάλιση ακριβέστερων και μεγαλύτερης αποδοτικότητας στοιχείων, που συνδέονται με τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, με συγκεκριμένες κινήσεις του, ακόμα και με τις αντιδράσεις και συμπεριφορές απέναντι σε εξωτερικά ερεθίσματα, οι οποίες μπορεί να εκδηλώνονται με χαρακτηριστικές κινήσεις, μορφασμούς, γκριμάτσες.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού πειραματικού προγράμματος (το οποίο χρηματοδοτείται ως ερευνητικό έργο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) εξετάζεται παράλληλα η δυνατότητα δημιουργίας ενός ειδικού συστήματος ασφαλείας, το οποίο (σε περίπτωση κακόβουλης επίθεσης, π.χ. τρομοκρατικής, ληστείας κλπ.) να επιτρέπει να ενεργοποιείται σύστημα ασφαλείας (π.χ. συναγερμού, ειδοποίησης, ειδικού ήχου κλπ.) με συγκεκριμένες κινήσεις των προσώπων. Ετσι, αν κάποιος σηκώσει απότομα ψηλά τα χέρια του ή ανοιγοκλείσει τα μάτια του με συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορεί να ενεργοποιήσει την εκπομπή σχετικού σήματος κινδύνου, καθώς η αντίδραση αυτή θα υποδηλώνει ότι βρίσκεται υπό απειλή, σε κατάσταση επικίνδυνη κλπ.

Η έρευνα γίνεται με βάση σενάρια προσομοίωσης και όχι σε πραγματικές συνθήκες από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας (Ινστιτούτο Μεταφορών) και εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας. Συμμετοχή στο πειραματικό πρόγραμμα θα έχουν εργαζόμενοι που έχουν ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους και εθελοντές που έχουν μετάσχει σε ανάλογες έρευνες στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο των ερευνών (που σχετίζονται και με χρηματαποστολές) θα αξιοποιηθούν βιομετρικά στοιχεία που θα ληφθούν μέσω κάμερας και θα αφορούν καθημερινές κινήσεις (όπως βάδισμα, τηλεφωνική επικοινωνία, χειρισμός κομπιούτερ, πίνακα ελέγχου, κάθισμα στη θέση οδηγού, χειρισμός κιβωτίου ταχυτήτων, χειρόφρενου κλπ.). Από τις κινήσεις αυτές θα παράγονται «βιομετρικές υπογραφές» (αφού είναι ξεχωριστές για κάθε άτομο), που θα αποθηκεύονται σε «έξυπνες κάρτες» και σε συνδυασμό με τα κλασικά βιομετρικά δεδομένα και άλλα χαρακτηριστικά (ύψος, βάρος, κλπ.) θα παρέχεται απόλυτα ακριβής ταυτοπροσωπία.

Βιομετρικές παράμετροι για προσδιορισμό ταυτότητας προσώπου

1 Δακτυλικά αποτυπώματα, ίριδα ματιού, γεωμετρία προσώπου - χεριού
2 Καθημερινές κινήσεις χεριών, ποδιών, κεφαλιού
3 Βάδισμα, μορφασμοί, γκριμάτσες
4 Τρόποι χειρισμού κομπιούτερ, τηλεφώνου, ειδικών μηχανημάτων
5 Κάθισμα στη θέση οδηγού, αλλαγή λεβιέ ταχυτήτων, τράβηγμα χειρόφρενου
6 Ξαφνικό σήκωμα χεριών, ανοιγοκλείσιμο ματιών

Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
«Πράσινο φως»... υπό προϋποθέσεις
Για τη διενέργεια των ερευνητικών-πειραματικών προγραμμάτων «το πράσινο φως» άναψε και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (ΑΠΠΔ) μετά από πολλές επιφυλάξεις και απόφαση που λήφθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς υπήρξαν και αντιδράσεις στη συνεχή επέκταση των βιομετρικών μεθόδων για την αναγνώριση προσώπων.

Η Αρχή έδωσε την έγκρισή της επειδή πρόκειται για ερευνητικό - πειραματικό πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι στο στάδιο αυτό δεν εξετάζονται διεξοδικά όλα τα κριτήρια που θέτει η σχετική νομοθεσία και προειδοποιώντας ότι θα επανέλθει για πλήρη εξέταση της νομιμότητας εφαρμογής τέτοιων μεθόδων, εφόσον το ερευνητικό πρόγραμμα αποδώσει και επιχειρηθεί η υλοποίησή του στην πράξη.

Στη σχετική απόφαση της ΑΠΠΔ υπό τον πρόεδρό της Χρ. Γεραρή σημειώνεται μάλιστα ότι η Αρχή έχει πολλές φορές διακόψει τη λειτουργία συστημάτων βιομετρικών δεδομένων, γιατί παραβιάζουν την αρχή της αναλογικότητας, αφού η ασφάλεια μπορεί να εξυπηρετηθεί με ηπιότερα μέσα.

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: