Mαυροβούνιο: «γη και ύδωρ» σε επενδυτές
Η μικροσκοπική χώρα χορηγεί ιθαγένεια σε όσους επενδύσουν εκεί ποσό άνω των 500.000 ευρώ
Reuters
Tο Μαυροβούνιο ετοιμάζεται να δώσει «γη και ύδωρ» σε όσους επενδύσουν στις οικονομικές του δραστηριότητες ποσό άνω των 500.000 ευρώ, μέρος του οποίου θα διοχετεύεται στα κρατικά ταμεία. Η κυβέρνηση της μικροσκοπικής χώρας ανακοίνωσε οικονομικό πρόγραμμα χορήγησης ιθαγένειας, στόχος του οποίου είναι να προσελκυσθούν διεθνούς βεληνεκούς επιχειρηματίες. Αίτηση για την ιθαγένεια μπορούν να κάνουν μόνο ευυπόληπτοι και αξιόπιστοι άνθρωποι με αποδεδειγμένη οικονομική επιφάνεια. Αν και η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου εμμένει στα αυστηρά της κριτήρια, προσφάτως χορήγησε ιθαγένεια στον πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, Τακσίν Σιναουάτρα.
Ο τελευταίος ως φυγόδικος εγκατέλειψε την πατρίδα του, ώστε να μην αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για διαφθορά. Ο κ. Σιναουάτρα δεσμεύθηκε να τοποθετήσει χρήματα στον τουρισμό του Μαυροβουνίου. Στις επικρίσεις για το «ποινικό του μητρώο» η κυβέρνηση απαντά ότι δεν έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εις βάρος του. Επιπλέον, για να κατευνάσει όσους ανησυχούν ότι τα κριτήρια επιλογής θα παραβιαστούν, διαβεβαιώνει ότι όλες οι αιτήσεις επιχειρηματιών για ιθαγένεια θα εξετάζονται με αυστηρότητα, βάσει διεθνών προδιαγραφών και σε συνεννόηση με διεθνείς συμβούλους.
Το Μαυροβούνιο ευελπιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα προσελκύσει επιχειρηματίες, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να μεταφέρουν τη βάση παραγωγής τους στη μικροσκοπική χώρα. Ως αντάλλαγμα θα γίνουν Μαυροβούνιοι πολίτες και θα έχουν χαμηλή φορολογία για τις δραστηριότητές τους.
Η χώρα διεκδικεί επίσης την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι ενδιαφέρον ότι επί του παρόντος το Μαυροβούνιο είναι και η πρώτη χώρα της περιοχής, η οποία προωθεί τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα ιθαγένειας και με τον τρόπο αυτό προσδοκά να υπερτερήσει σε επενδύσεις από τα γειτονικά κράτη. Επιπλέον, η επενδυτική πρωτοβουλία επιδιώκει να αποδείξει ότι το Μαυροβούνιο είναι ανοικτό σε ξένες επενδύσεις. Μετά την ανεξαρτησία του, το κράτος παρουσίασε σημαντική αύξηση στα ξένα κεφάλαια, τα οποία κυρίως προήλθαν από τη Ρωσία. Εντούτοις, τον τελευταίο καιρό η τάση αυτή έχει επιβραδυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΝΑΠΤΥΞΗ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΦΟΡΙΑ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου