"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Η Κίνα ποτέ δεν θα έχει τη στρατιωτική διαφάνεια που ζητούν οι ΗΠΑ»

ΠΕΚΙΝΟ. Το Πεκίνο είναι απίθανο να ανταποκριθεί ποτέ στις προσδοκίες της Ουάσιγκτον για μεγαλύτερη στρατιωτική διαφάνεια, ενώ οι εντάσεις μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών θα διατηρηθούν, όπως εκτιμούν Κινέζοι διανοούμενοι. Οι απόψεις των τελευταίων διατυπώθηκαν ως απάντηση στην ετήσια έκθεση του Πενταγώνου που δημοσιεύτηκε προ ημερών και υπογραμμίζει ότι η τακτική της Κίνας να ενισχύει με μυστικότητα το στρατιωτικό της στάτους «αυξάνει τις πιθανότητες παρεξηγήσεων» και σύγκρουσης μεταξύ των δύο κρατών.

Σε ομιλίες τους, οι Κινέζοι διανοούμενοι δήλωσαν ότι ο κινεζικός στρατός επιδίωξε μεν να γίνει πιο ανοιχτός, αλλά θα συνεχίσει να τηρεί διαφορετικά κριτήρια. «Η Κίνα ενδέχεται να μην υιοθετήσει ποτέ τα αμερικανικά πρότυπα περί στρατιωτικής διαφάνειας», σημείωσε ο Σι Γινχόνγκ, εμπειρογνώμονας, ειδικός στις σινοαμερικανικές σχέσεις. «Παρότι η Κίνα έχει κάνει ανοίγματα τα τελευταία χρόνια, για την ώρα είναι αδύνατον να φθάσει το επίπεδο που απαιτούν οι ΗΠΑ», εξήγησε ο κ. Σι. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ελπίδα ότι η πορεία των διμερών σχέσεων θα άρει τους φόβους γύρω από την κινεζική στρατιωτική ανάπτυξη. Ωστόσο, κορυφαίοι αξιωματούχοι φέρονται να αμφισβητούν τα πλεονεκτήματα που, κατά την άποψη των Αμερικανών, θα έδινε στην κινεζική εξωτερική πολιτική η στρατιωτική διαφάνεια.

Η έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου δημοσιεύτηκε ενώ το Πεκίνο είχε ήδη εκφράσει βαθιά δυσαρέσκεια για τις επικείμενες ναυτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας στην Κίτρινη θάλασσα. Την ενόχληση της Κίνας προκάλεσαν και οι πρόσφατες δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που εξελήφθησαν ως παρέμβαση στις εδαφικές διαφορές της Κίνας με τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: