"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Ανέστησαν» νεύρα του νωτιαίου μυελού

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν για πρώτη φορά να αναγεννήσουν νεύρα του νωτιαίου μυελού ποντικών τα οποία ελέγχουν την κίνηση. Το επίτευγμα το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Νature Νeuroscience» κατέστη δυνατό μέσω παρέμβασης σε ένα γονίδιο που εμπλέκεται στην ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και δίνει ελπίδα σε πολλά άτομα που είναι παράλυτα εξαιτίας τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη.

Η ικανότητα του οργανισμού να αναπτύσσει νέα νευρικά κύτταρα φθίνει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ύστερα από έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια που «πλήττει» τον νωτιαίο μυελό, τα υπεύθυνα για τις εκούσιες κινήσεις του σώμα τος κύτταρα δεν μπορούν να αναγεννηθούν.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν επιχείρησαν να ενεργοποιήσουν σε ενήλικα πειραματόζωα το «μονοπάτι» το οποίο ενθαρρύνει την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων στα νεαρά θηλαστικά.

Το πέτυχαν αποσιωπώντας ένα γονίδιο που ονομάζεται ΡΤΕΝ και το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες βάζει «φρένο» στην ανάπτυξη νέων νευρώνων. Η αποσιώπηση του γονιδίου οδήγησε σε αναγέννηση σημαντικού αριθμού νευρικών κυττάρων του νωτιαίου μυελού των ποντικών που είχαν υποστεί τραυματισμό. Οι επιστήμονες διεξάγουν τώρα πειράματα προκειμένου να ανακαλύψουν εάν η τεχνική μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε αποκατάσταση της χαμένης κινητικότητας.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Οσβαλντ Στιούαρντ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ριβ-Ιρβάιν (το Κέντρο πήρε το όνομά του από τον ηθοποιό Κρίστοφερ Ριβ που είχε μείνει παράλυτος ύστερα από πτώση από άλογο) «μέχρι σήμερα η παράλυση και η απώλεια της κινητικότητας θεωρούνταν μη αναστρέψιμες, ωστόσο τα ευρήματα μας δείχνουν τον δρόμο προς μια θεραπεία η οποία θα προάγει την αναγέννηση των νευρικών συνάψεων έπειτα από τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού στους ανθρώπους».

πηγη ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: