"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Το κινητό που ξεσήκωσε τους Αραβες

Μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για την απαγόρευση των κινητών BlackBerry στη χώρα, η εταιρεία δηλώνει πλέον ότι δοκιμάζει διακομιστές ώστε να επιλυθεί η κρίση.

Όπως είναι γνωστό, ορισμένες υπηρεσίες των κινητών Blackberry είχαν μπλοκαριστεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, που είχαν επικαλεστεί λόγους ασφαλείας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μάλιστα, είχαν ανακοινώσει ότι η απαγόρευση θα ισχύει και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που περνούν από το αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι δεν θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

«Εάν απαγορευτεί η ισχυρή κρυπτογράφηση, θα πρέπει να απαγορευτούν οι τραπεζικές συναλλαγές, το Διαδίκτυο και ουσιαστικά τα πάντα», ανέφερε σχετικά με την προβαλλόμενη ως «ρίζα του προβλήματος» ο Μάικ Λαζαρίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της καναδικής RIM, ξεκαθαρίζοντας πως η εταιρεία δεν πρόκειται να συμβιβαστεί, δίνοντας στοιχεία χρηστών των κινητών της στις κυβερνήσεις των δύο κρατών.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η RIM έχει ήδη κάνει τέτοιες παραχωρήσεις για την Ινδία και την Κίνα, ο πρόεδρος της εταιρείας είχε πει πως «πρόκειται για γελοιότητες», σύμφωνα με τους «New York Times».

Τώρα, εκπρόσωπος των εποπτικών Αρχών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι η Research in Moition (RIM) δοκιμάζει τρεις διακομιστές, έναν για κάθε ένα από τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας στη χώρα. Οι δοκιμές άρχισαν ύστερα από τις συνομιλίες των δύο πλευρών για συμβιβασμό. Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο 48 ωρών της Σαουδαραβικής Αρχής Επικοινωνιών στις εταιρείες να δοκιμάσουν λύσεις, ώστε να αποτραπεί η απαγόρευση των συγκεκριμένων κινητών.

Εν τω μεταξύ, η RIΜ είχε έρθει σε προκαταρκτική συμφωνία, ώστε να επιστρέψει στην κυβέρνηση την πρόσβαση σε μέρος των δεδομένων, αναφέρει το «Associated Press». Πάντως, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κινητοποίησε και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή.

Ανησυχίες για τα κρυπτογραφημένα δεδομένα από τη χρήση των κινητών έχουν εγείρει η Ινδία, ο Λίβανος και η Αλγερία, επικαλούμενες λόγους εθνικής ασφάλειας.

πηγη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: