"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για τα αφορολόγητα αποθεματικά

Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων προσέφυγε η Κομισιόν εναντίον της Ελλάδας, εξαιτίας της μη συμμόρφωσης της χώρας μας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά τα αφορολόγητα αποθεματικά. 

Το θέμα των παράνομων αφορολόγητων αποθεματικών, όπως θεωρήθηκαν από την Ε.Ε. γενικά επί υπουργίας Νίκου Χριστοδουλάκη, συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, δεδομένου ότι καμία κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε με τον κανονισμό λειτουργίας της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι τα έτη 2003 και 2004, με βάση τον νόμο 3220 του 2004, σχηματίστηκαν από χιλιάδες επιχειρήσεις αφορολόγητα αποθεματικά τα οποία εκ των υστέρων κρίθηκαν παράνομα από την Ε.Ε., διότι έβλαπταν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδομένου ότι το μέτρο ήταν επιλεκτικό και ευνόησε μόνο επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων. Η Ελλάδα είχε υποχρεωθεί στην ανάκτηση των χρημάτων, ωστόσο -κατόπιν συμφωνίας με την Ε.Ε.- αποφασίστηκε οι μικρές επιχειρήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια να ενταχθούν σε διάφορα προγράμματα. Συνολικά, με βάση τα στοιχεία που απέστειλε η Ελλάδα, 158 μεγάλες επιχειρήσεις είναι υπόχρεες στην επιστροφή χρημάτων (συνολικά 83 εκατ. ευρώ) στο ελληνικό Δημόσιο και μάλιστα εντόκως, ενώ περίπου 3.300 μικρές επιχειρήσεις απαλλάχθηκαν από την υποχρέωση.

Η Ε.Ε. είχε ζητήσει από την Ελλάδα την αποστολή στοιχείων με τα ποσά και τους τόκους που κατέβαλλαν στο ελληνικό Δημόσιο όλες οι επιχειρήσεις που δημιούργησαν αφορολόγητα αποθεματικά. Στο διάστημα αυτό η χώρα μας έστελνε αμφιβόλου ποιότητας στοιχεία, τα οποία ανάγκαζαν τις υπηρεσίες της Κομισιόν να υποβάλλουν συνεχώς αιτήματα για συμπληρωματικά στοιχεία.

Στο τελευταίο κείμενο που έφθασε στην Ελλάδα, και με το οποίο η χώρα παραπέμπεται στο ΔΕΚ, τονίζεται ότι στα σχεδόν τρία χρόνια που μεσολάβησαν από την έκδοση και κοινοποίηση της απόφασης για ανάκτηση των παράνομων αποθεματικών, οι ελληνικές αρχές δεν κατόρθωσαν να καταδείξουν στην Επιτροπή την ορθή εκτέλεση της απόφασης, τι ακριβώς έλεγξαν, σε ποιες περιπτώσεις ζητήθηκε ανάκτηση και για ποιο λόγο και σε ποιες περιπτώσεις αυτή πραγματοποιήθηκε.

Το Δικαστήριο τάσσει προθεσμία ενός μηνός για την υποβολή του υπομνήματος αντίκρουσης της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία λήγει την 1η Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή είχε ζητήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2005 από την Ελλάδα να αναστείλει άμεσα τις φοροαπαλλαγές αυτές.

Υστερα από έρευνα, διαπίστωσε ότι αν και «πολλές από τις ενισχυόμενες δραστηριότητες αφορούν τομείς που προωθούνται από την Ε.Ε., το μέτρο παραβιάζει τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων στο μέτρο που παρέχει φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες χωρίς να προβλέπεται σύνδεση με τους κοινοτικούς στόχους που θα μπορούσαν να αιτιολογήσουν τις ενισχύσεις αυτές».

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο αρμόδιος επίτροπος σε θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, αναφερόμενος στο θέμα είχε τονίσει ότι «η ανάκτηση παράνομων και ασυμβίβαστων ενισχύσεων σκοπό έχει να αποκαταστήσει ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά. Η Επιτροπή είναι αποφασισμένη να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των κρατών-μελών προς τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά το θέμα της ανάκτησης».

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: