"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Μεγιστάνες δωρητές

Tου ΡΟΥΣΣΟΥ ΒΡΑΝΑ
rvranas@otenet.gr

Στην εποχή της φαρσοκωμωδίας που ζούμε, η μία φάρσα διαδέχεται την άλλη. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, λένε στον λαό οι κυβερνήσεις. Η ανευθυνότητα είναι η αιτία της φτώχειας. Η τελευταία φάρσα: δύο μεγάλοι δωρητές, από του πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, οι σούπερ δισεκατομμυριούχοι Γουόρεν Μπάφετ και Μπιλ Γκέιτς, αποφάσισαν να επιδείξουν ιδιαίτερη υπευθυνότητα σε αυτούς τους καιρούς της κρίσης και να χαρίσουν τη μισή περιουσία τους στους φτωχούς.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Καρλ Γκίνσμπεργκ, όμως, όταν έβαλε κάτω τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα εξέτασε εξονυχιστικά, διαπίστωσε κάτι παράξενο: πως το χάρισμα της φιλανθρωπίας σταματάει στην πόρτα του εργοστασίου. Τα δισεκατομμύρια του Μπάφετ, γράφει ο Γκίνσμπεργκ στο αμερικανικό περιοδικό «Καουντερπάντς», προέρχονται κυρίως από τις επενδύσεις του στην εταιρεία ΓουόλΜαρτ, η οποία μόλις σημείωσε μια μεγάλη νίκη στο Σικάγο. Κάμπτοντας την πολύχρονη αντίσταση της τοπικής κοινότητας, πήρε το πράσινο φως για την ανέγερση γιγάντιων εγκαταστάσεων. Και επισφράγισε τη συμφωνία με μία γενναιόδωρη προσφορά για τους εργαζόμενους: 50 σεντς παραπάνω στο ελάχιστο συμβατικό ωρομίσθιο. Γιατί οι μεγάλοι δωρητές έχουν μεγάλη καρδιά. Τα κέρδη του Μπάφετ δεν προέρχονται μόνο από τους χαμηλούς μισθούς των συμπατριωτών του. Η Γουόλ-Μαρτ είναι η βιομηχανία ενδυμάτων που προσφέρει τους χαμηλότερους μισθούς στον κόσμο. Εχει ήδη αρχίσει να κλείνει τα εργοστάσιά της Κίνα, όπου ο μηνιαίος μισθός έχει «ανέβει» στα 147 δολάρια, και μεταφέρεται στο Μπανγκλαντές, όπου βρίσκει εργάτες με 64 δολάρια τον μήνα. Θα ήταν άδικο όμως να αποδώσουμε τα δισεκατομμύρια του Μπάφετ αποκλειστικά στους άξεστους εργάτες του Μπανγκλαντές. Ο μεγάλος δωρητής έχει και σημαντικό αριθμό μετοχών στην επενδυτική παρατράπεζα Γκόλντμαν Σακς που, με τους καλλιεργημένους μάνατζέρ της, πούλησε σε ανύποπτους επενδυτές στεγαστικά τραπεζικά προϊόντα τα οποία ήταν καταδικασμένα να καταρρεύσουν (η τράπεζα παραδέχτηκε το «λάθος» της). Πρόκειται για την ίδια Γκόλντμαν Σακς που αντάμειψε τα καλλιεργημένα στελέχη της με 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο φέτος. Και για την ίδια Γκόλντμαν Σακς που ενορχήστρωσε κερδοσκοπία στην παγκόσμια αγορά σιτηρών με ολέθρια αποτελέσματα, όπως αποκάλυψε ο Φρέντρικ Κάουφμαν στο περιοδικό «Χάρπερς».

Ο άλλος μεγάλος δωρητής, ο Μπιλ Γκέιτς, προσπορίζεται τα κέρδη του κυρίως από τη Μάικροσοφτ. Οι πωλήσεις της τριπλασιάστηκαν το τελευταίο οικονομικό έτος. Και τα καθαρά έσοδα του Μπιλ Γκέιτς έφτασαν τα 24,1 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι 9,4 δισεκατομμυρίων πριν από μία δεκαετία. Ομως, ο Καρλ Γκίνσμπεργκ μετράει διαφορετικά τα δισεκατομμύριά του: με τα πλήθη των σπουδαστών που συνωστίζονται στις δημοτικές βιβλιοθήκες για να δουλέψουν σε ένα κομπιούτερ, επειδή το πανάκριβο λογισμικό της Μάικροσοφτ δεν είναι για τις τσέπες τους.  
Ολα αυτά, πάντως, δεν μειώνουν σε τίποτα το φιλανθρωπικό πνεύμα των μεγάλων δωρητών. Τόσο μεγάλη είναι η αφοσίωσή τους στη φιλανθρωπία, που θα μπορούσαν να κάνουν πιο φτωχούς πολλούς ακόμη ανθρώπους, για να έχουν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερους.

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Κυριε Βρανά το παρόν ιστολόγιο τιμά ιδιαιτέρως τα άρθρα σας αλλά ειδικά για την περίπτωση του Bill Gates υπάρχει σοβαρή ένσταση
Αποτελεί υπόδειγμα αυτοδημιούργητου μεγιστάνα ΧΩΡΙΣ να έχει πατήσει επι πτωμάτων. 
Και φυσικά πάντα υπάρχει η εναλλακτική του ελεύθερου λογισμικού (το οποίο σε πολλές περιπτώσεις είναι ΑΝΩΤΕΡΟ του λογισμικού της Microsoft)  για όποιον δεν επιθυμεί να τα ακουμπήσει στο μαγαζί του Βασιλάκη
ΔΕΝ είναι όλοι οι πακετωμένοι λαμόγια, με τρανό φωτεινό παράδειγμα τον Bill Gates
Αν όλοι οι μεγιστάνες ήταν σαν τον "Βασιλάκη" ο κόσμος μας  θα ήταν πολύ καλύτερος... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: