Ενδεκα σκάνδαλα στον ΟΑΣΑ που κόστισαν πάνω από 300 εκατ. ευρώ
Διαβάστε να φρίξετε
Της Μαρίας Μόσχου
Λεωφορεία που παραλήφθηκαν με επικίνδυνες ελλείψεις, απώλεια καυσίμων από τρύπιες δεξαμενές που επέφεραν και πρόστιμα για ρύπανση, κτίσματα που εγκαινιάστηκαν και δεν λειτούργησαν ποτέ, πλαστά μπλοκ προστίμων, είναι ορισμένα μόνο από τα πολλά «μαύρα σημάδια» που χρέωσαν την εταιρεία με τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα είχαν ως αποτέλεσμα διαφυγόντα κέρδη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, ένδεκα σκάνδαλα έχουν οδηγήσει σε σημαντικό άνοιγμα της «μαύρης τρύπας» των αστικών συγκοινωνιών. Συγκεκριμένα:
1. Το 2004 η ΕΘΕΛ παρέλαβε από την εταιρεία Ιris 283 λεωφορεία πετρελαίου, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να καλύψουν τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κατασκευαστής «ξέχασε» να βάλει τα διαχωριστικά λαδιού - αέρα στον κινητήρα και 3 από αυτά τα λεωφορεία κάηκαν ολοσχερώς. Μετά από αυτό, όλα τα λεωφορεία μπήκαν για 3 - 4 εβδομάδες στο αμαξοστάσιο ώστε να ανακατασκευαστούν, με την ΕΘΕΛ να έχει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη.
2. Με πρόβλημα παρελήφθησαν μία χρονιά αργότερα, τον Ιούλιο του 2005 και τα 121 λεωφορεία φυσικού αερίου, στα οποία ο κατασκευαστής είχε ξεχάσει να μονώσει τον καταλύτη, με αποτέλεσμα να παίρνουν φωτιά. Μάλιστα δύο από αυτά κάηκαν ολοσχερώς με αποτέλεσμα η ΕΘΕΛ να χάσει σημαντικά έσοδα. Για την επισκευή αυτού του λάθους στα λεωφορεία φυσικού αερίου η Εταιρεία είχε διαφυγόντα κέρδη πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ μια και χρειάστηκε κάθε ένα από αυτά να αποσυρθεί από την κυκλοφορία για περίπου 3 μήνες. Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 7 Ιανουαρίου 2006 έγινα πανηγυρικά τα εγκαίνια του Σταθμού Ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο λεωφορείων της ΕΘΕΛ στην Ανθούσα, από τον τότε πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, αν και μπορούσε να ανεφοδιάζει 500 λεωφορεία την ημέρα, τελικά έμεινε χωρίς έργο για μεγάλο διάστημα.
3. Το σκάνδαλο του γερμανικού κολοσσού ΜAN, που εξασφάλισε την περίοδο 1997-2002 από τα ΗΛΠΑΠ και την ΕΘΕΛ συμβάσεις κατασκευής νέων λεωφορείων συνολικής αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ. Η πρώτη υπόθεση αφορά στην κατασκευή 142 τρόλεϊ της θυγατρικής της MAN «Neoplan» σε συνεργασία με την ΕΛΒΟ. Το συμβόλαιο μεταξύ της κοινοπραξίας και των ΗΛΠΑΠ υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2001. Τα πρώτα οχήματα παραδόθηκαν το 2003 και μία θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία WALKER φαίνεται να λαμβάνει προμήθεια γι' αυτή τη δουλειά περίπου 4 εκατ. ευρώ.
Η ίδια εταιρεία συμβούλων εμφανίζεται και σε δυο άλλα συμβόλαια των ΗΛΠΑΠ. Για την ακρίβεια, το 1997 και το 1998 παραγγέλθηκαν 200 λεωφορεία Ν4007 και 97 τρόλεϊ Ν6014. Συνολικά η MAN πλήρωσε γι’ αυτή τη δουλειά προμήθεια 2,5 εκατ. ευρώ και πάλι διαμέσου της WALKER. Ανάμεσα στις δύο συμβάσεις της εταιρείας το 1997 και το 2001, η έρευνα της ΜΑΝ, αποκάλυψε και άλλα συμβόλαια που αφορούσαν στην «παροχή» συμβουλών της WALKER προς την ΕΛΒΟ, τα ΗΛΠΑΠ και την ΕΘΕΛ για την τετραετία 1998 έως το 2001. Για την ακρίβεια, από το 1999 (δηλαδή έναν χρόνο μετά την παραγγελία) έως το 2004 πληρώνονται συνολικά 4,1 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.
4. Το 2005 ο τότε υπουργός Μεταφορών Μ. Λιάπης εγκαινιάζει το κτήριο του ΚΤΕΟ στον Πειραιά. Πάνω από 600.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό δαπανήθηκαν και από εκείνη την ημέρα δεν έχει λειτουργήσει ούτε μία φορά. Το κτήριο παραμένει εγκαταλελειμμένο, παρά το γεγονός ότι μόνο για εκείνη την ημέρα δύο μονάδες μεταφέρθηκαν από το Βόλο για να δείξουν ότι το ΚΤΕΟ είναι υπό λειτουργία.
5. Η ΕΘΕΛ ξόδεψε πάνω από 50.000 ευρώ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων σε επιθεωρητές της εταιρείας, προκειμένου να κάνουν «διαχείριση πλήθους». Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφησαν συμβάσεις 10.000 ευρώ, 5.000 ευρώ και 3.000 ευρώ αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να γίνουν ειδικές μελέτες.
6. Κομπίνα 2,3 εκατ. ευρώ με τα πρόστιμα στην ΕΘΕΛ το 2007. Τα μπλοκ που έκοβαν τα πρόστιμα στους λαθρεπιβάτες ήταν πλαστά και τα χρήματα δεν μπήκαν ποτέ στο ταμείο της εταιρείας. Τα πρόστιμα έκοβαν εν αγνοία τους σε επιβάτες που συλλαμβάνονταν να μην έχουν εισιτήρια, 15 οδηγοί της ΕΘΕΛ από το αμαξοστάσιο της Ανθούσας. Τα πρόστιμα που πλήρωσαν οι παραβάτες, και τα οποία ανέρχονται στο ποσό των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, ποτέ δεν μπήκαν στα ταμεία της ΕΘΕΛ, αφού οι βεβαιώσεις των προστίμων είχαν γίνει με πλαστά μπλοκ. Η υπόθεση της διακίνησης αυτών των πλαστών μπλοκ επιβολής προστίμων πήγε στη Δικαιοσύνη έπειτα από σχετική προσφυγή συνδικαλιστών της ΕΘΕΛ.
7. Πάνω από 4 εκατ. ευρώ στοίχισαν στην εταιρεία τα 20 καμένα λεωφορεία, που έχουν καταστραφεί από το 2001 έως και σήμερα ενώ την ίδια στιγμή το κόστος από τις ακυρώσεις δρομολογίων είναι τεράστιο.
8. Η απώλεια 22.000 λίτρων πετρελαίου το Μάιο του 2009 στοίχισε στην ΕΘΕΛ πάνω από 100.000 ευρώ!! Όπως διαπιστώθηκε τα 22 κυβικά μέτρα καυσίμων έλειπαν από το αμαξοστάσιο στην περιοχή του Ρέντη. Η απώλεια έγινε από την δεξαμενή 3 στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ. Το πόρισμα των Επιθεωρητών της ΕΘΕΛ έκανε λόγο για κλοπή ή μη παράδοση των καυσίμων μια και ομόφωνα υπήρξε απόφαση ότι η συγκεκριμένη δεξαμενή δεν είχε πρόβλημα.
Ωστόσο σε ελέγχους που πραγματοποίηση το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο βρέθηκαν τρύπιες δεξαμενές με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια καυσίμου. Αυτή η «διαρροή» ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα η ΕΘΕΛ να πάρει πρόστιμο από το πρώην υπουργείο Περιβάλλοντος ύψους 84.000 ευρώ για μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα μια και το αμαξοστάσιο βρίσκεται σε μεσοτοιχία με την Γεωπονική Σχολή όπου έγινε η διαρροή του πετρελαίου. Να σημειωθεί ότι πριν το ΕΜΠ εντοπίσει τις τρύπιες δεξαμενές το δ.σ. της εταιρείας είχε εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο προκειμένου να υποβάλει μήνυση κατ΄ αγνώστων.
9. Το Μάιο του 2010, 120.000 ευρώ έκαναν φτερά από το χρηματοκιβώτιο του τμήματος κομίστρου της ΕΘΕΛ, χρήματα που προερχόταν από αντίτιμο εισιτήριων και καρτών. Την κλοπή ομολόγησε τμηματάρχης της εταιρείας. Ωστόσο η διοίκηση της ΕΘΕΛ λίγο μετά ανάρτησε στον διαδικτυακό της χώρο προκήρυξη διαγωνισμού για ασφάλιση χρηματαποστολών, εκδοτηρίων, χρηματοκιβωτίων.Στην προκήρυξη του διαγωνισμού μπορούσε κάθε επισκέπτης να δει:
•Ότι η μεταφορά χρημάτων γίνεται με υπηρεσιακά αυτοκίνητα
•Το ύψος των ποσών
•Ωράρια και διευθύνσεις εκδοτηρίων
•Που ακριβώς στην ΕΘΕΛ φυλάσσονται τα χρήματα
•Πόσα χρήματα φυλάσσονται
•Αν υπάρχει συναγερμός
•Τα χρήματα φτάνουν στα δυο χρηματοκιβώτια κάποιες μέρες του μήνα εως 1.800.000 ευρώ.
10. Πάνω από 15.000 ευρώ δαπανήθηκαν για απευθείας ανάθεση σε κτηνίατρο προκειμένου να εμβολιάσει και να στειρώσει σκυλιά τα οποία βρίσκονταν στο χώρο του αμαξοστασίου του Ρέντη. Μάλιστα για το λόγο αυτό συντάχθηκε και σχετική έκθεση με την επωνυμία σκυλιών που εμβολιάστηκαν και στεριώθηκαν τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα στο αμαξοστάσιο.
11. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ΕΘΕΛ αλλά και γενικότερα στις μεταφορικές εταιρείες υπήρξε σωρεία σκανδάλων που αφορούσαν στις προσλήψεις προσωπικού. Τελευταίο παράδειγμα η ακύρωση 280 προσλήψεων στο Μετρό που έγινε προεκλογικά και τις οποίες χαρακτήρισε παράνομες ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιτζής. Στο εισαγγελέα είχαν φτάσει όμως και το 2007 οι αποκαλύψεις για πλαστά δικαιολογητικά και μίζες για προσλήψεις στα μπλε λεωφορεία από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του 2004.
Τα 11 σκάνδαλα συνοπτικα
1. Τεχνικές έλλειψεις σε 283 λεωφορεία πετρελαίου. Πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη.
2. Τεχνικό πρόβλημα στα 121 λεωφορεία φυσικού αερίου. Διαφυγόντα κέρδη πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ.
3. Η ΜAN, εξασφάλισε από ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ συμβάσεις αξίας άνω των 150 εκατ. ευρώ.
4. Εγκαίνια κτηρίου ΚΤΕΟ στον Πειραιά κόστους 600.000 ευρώ. Δεν λειτούργησε ποτέ.
5. Απευθείας αναθέσεις 50.000 ευρώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε επιθεωρητές για «διαχείριση πλήθους».
6. Κομπίνα 2,3 εκατ. ευρώ με τα πρόστιμα στην ΕΘΕΛ το 2007.
7. Πάνω από 4 εκατ. ευρώ στοίχισαν στην εταιρεία τα 20 καμένα λεωφορεία.
8. Η απώλεια 22.000 λίτρων πετρελαίου στοίχισε στην ΕΘΕΛ πάνω από 100.000 ευρώ!
9. 120.000 ευρώ έκαναν φτερά από το χρηματοκιβώτιο του τμήματος κομίστρου της ΕΘΕΛ.
10. Πάνω από 15.000 ευρώ δαπανήθηκαν για απευθείας ανάθεση σε κτηνίατρο.
11. Σωρεία σκανδάλων που αφορούσαν στις προσλήψεις προσωπικού.
πηγη ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου