"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η τραγική ιστορία ενός χωλού, ερασιτέχνη ιστιοπλόου εν έτει 1969

Τραγική μορφή ο ερασιτέχνης ιστιοπλόος Ντόναλντ Κράουχερστ αυτοκτόνησε, σε ηλικία 37 ετών, κάπου στον Ατλαντικό ωκεανό.
Γεννήθηκε το 1932, στο Γκαζιαμπάντ της Ινδίας, αλλά όταν η αποικιοκρατία γνώρισε το τέλος της, κατέφυγε στη Μεγάλη Βρετανία. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η οικογένειά του, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο και να καταταγεί στην αεροπορία.

Μόλις τον απέταξαν μετακόμισε στο Μπριτζγουότερ και δημιούργησε επιχείρηση με ηλεκτρονικά πλοήγησης. Δική του εφεύρεση θεωρείται το navigator, μια συσκευή εντοπισμού πορείας. Παράλληλα με τις επιχειρηματικές και εφευρετικές του δραστηριότητες, έκανε οικογένεια και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα της ζωής του, η οικονομική ανέχεια, παρέμεινε.

Στα 1968 ανακάλυψε τη «χρυσή ευκαιρία» για χρήματα και φήμη. Οι «Σάντεϊ Τάιμς» προκήρυξαν έναν ιστιοπλοϊκό διαγωνισμό, με τον τίτλο «Golden Globe Race». Προέβλεπε ότι οι αθλητές θα έπρεπε να ολοκληρώσουν τον γύρο του κόσμου χωρίς καμία βοήθεια ή ενδιάμεσο λιμάνι, από το Τεϊνμάουθ του νοτιοανατολικού άκρου της Αγγλίας ώς το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ερασιτέχνης ο Ντόναλντ Κράουχερστ και άπειρος από πέλαγα και ωκεανούς, κατασκευάζει το δωδεκάμετρο τριμαράν Teighnmouth Electron.

Λίγες μέρες πριν από τον απόπλου, διαπίστωσε ότι το σκάφος του παρουσίαζε προβλήματα στην κατασκευή και τη στεγανότητά του. Εν τούτοις, αποφάσισε να πάρει μέρος σ' αυτόν τον «χρυσό αγώνα». Φτάνοντας, όμως, στον νότιο Ατλαντικό συνειδητοποίησε ότι δεν δύναται να συνεχίσει και τον έκοψε κρύος ιδρώτας.

Από εκεί και πέρα, δημιούργησε δύο εαυτούς. Ο πρώτος προσποιούνταν ότι θα συνεχίσει τον αγώνα και έστελνε στους αθλοθέτες ψευδείς συντεταγμένες της θέσης όπου βρισκόταν. Ο δεύτερος ήταν ο αγωνιών Ντόναλντ Κράουχερστ, ο οποίος αποτύπωνε στο ημερολόγιο καταστρώματος την πορεία του προς τον θάνατο. Τελικώς, την 1η Ιουλίου 1969 πήρε μαζί του το χρονόμετρο του σκάφους και άφησε το απέραντο γαλάζιο να τον τραβήξει χωρίς επιστροφή στον βυθό του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: