100 έως 200 ευρώ για κάθε σκοτωμένο ραδιενεργό αγριογούρουνο στη Γερμανία!
Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
Τα δάση της νότιας Γερμανίας δεν είναι τόσο ειδυλλιακά όσο εκ πρώτης όψεως φαίνονται. Οι επιπτώσεις από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ, 24 χρόνια πριν, παραμένουν, μόνο που είναι κρυμμένες στο έδαφος και κυρίως στο υπέδαφος των δρυμών της Βαυαρίας και του Μπάντεν-Βίρτεμπεργκ. Το πρόβλημα βγαίνει στην επιφάνεια μέσα από το κυνήγι αγριογούρουνου, σπορ ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Γερμανία
Η ραδιενέργεια από το Τσερνόμπιλ έχει περάσει στην τροφική αλυσίδα των αγριόχοιρων. Τα άγρια αυτά ζώα τρέφουν ιδιαίτερη προτίμηση στα μανιτάρια και τις τρούφες, σαπρόφυτα που απορροφούν και αποθηκεύουν ραδιενέργεια, κυρίως κέσιο-137. (Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος ημιζωής αυτού του ισότοπου είναι περί τα 30 χρόνια). Αρκετά από τα κυνηγημένα αγριογούρουνα αποδεικνύονται ραδιενεργά και καταβάλλεται προσπάθεια από το γερμανικό κράτος ώστε το μολυσμένο κρέας να μην περάσει στην ανθρώπινη διατροφική αλυσίδα. Η γερμανική κυβέρνηση αποζημιώνει τους κυνηγούς με 100 ώς 200 ευρώ για κάθε σκοτωμένο ραδιενεργό αγριογούρουνο. Το όριο για την ασφαλή κατανάλωση είναι 600 μπεκερέλ ανά κιλό. Το θέμα είναι ότι το κυνήγι αγριογούρουνου έχει αυξηθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Την περασμένη κυνηγητική περίοδο σκοτώθηκαν περί τους 640.000 αγριόχοιρους. Από αυτούς, γύρω στους 4.000 αποδείχτηκαν ραδιενεργοί. Πριν από δέκα χρόνια ο αριθμός των ραδιενεργών αγριογούρουνων που κυνηγήθηκαν ήταν μόλις 250. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός αγριόχοιρων -και άλλων άγριων ζώων- έχει πενταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη. Το ωραίο είναι ότι η πληθυσμιακή έκρηξη της άγριας πανίδας είναι προϊόν της δυσφημισμένης κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο Τόρστεν Ράινβαλντ του Κυνηγετικού Συλλόγου της Γερμανίας το έθεσε στο Ασ. Πρες με απλές κουβέντες: η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξήσει την καρποφορία οξιών και βαλανιδιών καθώς και τις γεωργικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα την αφθονία καλαμποκιού και ρέβας, που αποτελούν τη βασική τροφή των αγριόχοιρων και των άλλων άγριων ζώων.
Ο συνδυασμός Τσερνόμπιλ και φαινομένου του θερμοκηπίου έχει επιτύχει το εξής οικολογικό παράδοξο: τη θεαματική αύξηση του αριθμού των αγριόχοιρων και, μοιραία, τη συνακόλουθη αύξηση του ραδιενεργού τμήματος του άγριου πληθυσμού. Η αναλογία μολυσμένων και «καθαρών» αγριογούρουνων παραμένει. Ο αριθμός, όμως, και των δύο κατηγοριών έχει πολλαπλασιαστεί σημαντικά.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΡΜΑΝΙΑ,
ΔΙΑΤΡΟΦΗ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΖΩΑ,
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου