"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ γαλαζαίικα ΣΟΥΡΓΕΛΑ: Κύριε Πατούλη, γιατί ντρέπεστε για το Rolex σας;

 


Tης ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΟΥΣΗ

Η φωτογραφία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη σε σύσκεψη για τον συντονισμό των ενεργειών κατάσβεσης των πυρκαγιών, έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Προφανώς για τους λάθος λόγους, (σχεδόν) τίποτε δεν κάνει τον γύρο του διαδικτύου για τους σωστούς λόγους και πάντως όχι στην περίπτωση του Γιώργου Πατούλη.

 Στη φωτογραφία που ανέβασε ο ίδιος αρχικά στα social, είναι εμφανώς «θολωμένο» το ρολόι που φοράει.  

Οι πλέον καλοπροαίρετοι θα πουν ότι το έκανε για να αποκρύψει την ώρα που τραβήχθηκε η φωτογραφία.  

Οχι, λέτε, ε; 

Ναι, κι εγώ δεν το πολυπιστεύω. Το πιο πιθανό είναι ότι το έκανε για να κρύψει τη μάρκα του ρολογιού, το οποίο είναι –φυσικά– ένα Rolex, το έχουμε δει σε πολλές άλλες φωτογραφίες, πάρα πολλές, υπερβολικά πολλές, όλες εκείνες τις πάρα πολλές στις οποίες ο Γιώργος Πατούλης δεν αισθανόταν την ανάγκη να επιδείξει συστολή σχετικά με την οικονομική του ευμάρεια. Ακριβώς το αντίθετο θα έλεγε κανείς. Είναι κάπως αστείο το γεγονός ότι στην καπιταλιστική Δύση οι εύποροι πολιτικοί νιώθουν ντροπή για τα κατ’ εξοχήν σύμβολα του πλούτου τους, τα (συνήθως μάρκας Rolex) ρολόγια τους.  

Γίνεσαι πλούσιος για να πάρεις Rolex, μετά πας και το κρύβεις; 

Ναι, διότι όπως είχαμε πει και σε παλαιότερο επεισόδιο, τα ρολόγια κοστίζουν ψήφους

Που κι αυτό είναι κάπως αστείο, περιμένεις το Rolex για να μάθεις ότι ο Μακρόν είναι εκατομμυριούχος καπιτάλας; Τα κομμωτήρια της κυρίας Μακρόν μόνο κοστίζουν ετησίως όσο αγόρασες το σπίτι σου. Και παραπάνω, αν κάνει και ανταύγειες…  

Περιμένεις το Rolex για να μάθεις ότι ο Γιώργος Πατούλης έχει μια –ας το πούμε ευγενικά– αμετροέποια όσον αφορά την επίδειξη του δικού του πλούτου;  

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, και ιδιαίτερα την εποχή που ήταν ακόμη παντρεμένος με τη Μαρίνα Πατούλη, είχε γίνει άπειρες φορές αντικείμενο σχολιασμού για το περίφημο «χρυσό» σαλόνι του σπιτιού του, για τις ενδυματολογικές του προτιμήσεις, τις διακοπές στη Μύκονο, τα πάντα όλα. Δεν τα έκρυβε ποτέ όλα αυτά. Τώρα, τι του συνέβη; 

Ο καπιταλισμός έχει πολλά παράδοξα, κανένα σύστημα δεν είναι τέλειο. 

Ενα από τα παράδοξα αυτά –που δεν είναι και πολύ παράδοξο, οικονομικά μιλώντας– είναι ότι σε αυτόν οι πολύ πλούσιοι διοικούν (με τον έναν ή τον άλλον τρόπο) τους όχι πλούσιους ή και φτωχούς. Και μετά ντρέπονται που είναι πλούσιοι, διότι οι άλλοι τσαντίζονται που δεν είναι κι εκείνοι πλούσιοι. Ναι, αλλά άμα ήμασταν όλοι πλούσιοι δεν θα ήταν καπιταλισμός, αυτονόητο. 

Το έτερο παράδοξο είναι ότι οι μη-καπιταλιστές άνθρωποι δεν ντρεπόντουσαν ποτέ να φοράνε ένα ωραίο Rolex, ο Κάστρο φορούσε δύο Submariner (ίσως το ωραιότερο ρολόι που έχει βγει ποτέ), ο Τσε Γκεβάρα ένα, ενώ διάσημος συλλέκτης πανάκριβων ρολογιών – ανάμεσα στα οποία και δύο Rolex– είναι ο πνευματικός ηγέτης του θιβετιανού βουδισμού, ο Δαλάι Λάμα. Ο Δαλάι, όταν δεν προσεύχεται για τους φτωχούς και καταφρονεμένους της ανθρωπότητας ασχολείται με τα ρολόγια του, τα οποία έφερε από το Θιβέτ όταν τον έδιωξαν οι Κινέζοι και τα επισκευάζει μόνος του – είναι το χόμπι του, το έχει πει, δεν ντρέπεται. Μετά, πάει στον ΟΗΕ με τη ρόμπα και το κομποσκοίνι και στο χέρι φοράει ένα συλλεκτικό Patek Philippe που αξίζει πάνω από 100.000 ευρώ. Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα, όταν φοράς και το σωστό ρολόι, όμως, προφανώς έρχεται ταχύτερα. Οπως και ο παγκόσμιος κομμουνισμός

Τώρα, κάποιος προφανώς του είπε του Γιώργου Πατούλη ότι, όταν καίγεται η μισή σου περιφέρεια δεν κάνει να φοράς Rolex Γιώργο μου, ντροπής πράγματα. 

Οποιος μάγος της επικοινωνίας το έκανε αυτό, κατάφερε να πέσουν όλα τα βλέμματα εκεί που δεν έπρεπε, στο θολωμένο ρολόι, το οποίο σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαμε προσέξει καν, το έχουμε ξαναδεί λέμε. Ηταν γενικό αυτό το θέμα, εκείνος που τους αποτέλειωσε όλους τους φωτισμένους ηγέτες της Δύσης, όμως, ήταν ο Ζελένσκι. Μεγάλη ζημιά τους έκανε όλων αυτών ο Ζελένσκι, που εισήγαγε στη διεθνή σκηνή το look «αξύριστος, ταλαιπωρημένος, συνοφρυωμένος και μόνιμα με στολή παραλλαγής». Ναι, αλλά του Ζελένσκι η χώρα έχει πόλεμο. Οι φωτιές και τα τρένα εδώ, οι διαδηλώσεις στη χώρα του Μακρόν, όλα αυτά δεν είναι πόλεμος, δεν χρειάζεται να δείχνουμε πόσο ταπεινοί και στενοχωρημένοι είμαστε ως ηγέτες· αρκεί να είμαστε όντως και ο κόσμος θα το καταλάβει. Ούτε να κρύβουν τα Rolex χρειάζεται, ούτε να ξυπνάνε το πρωί και να ρωτάνε τον επικοινωνιολόγο τους αν πρέπει να ξυριστούν ή όχι.  

Μπορείς να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά τις κρίσεις και ξυρισμένος.  

Και με 43 Rolex στο χέρι, κρέμασε και ένα στο...

 

 λαιμό αν θες. 

Ποτέ δεν ήταν εκεί το πρόβλημα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: