"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤIΚΗ: Ποια είναι η κρίσιμη ουσία περί Χάγης

 

Tου Παντελή Σαββίδη


Σε ένα ενδιαφέρον κείμενό του στην αγγλική έκδοση της “Καθημερινής”, το οποίο μετέφρασαν και αναδημοσιεύουν οι Ανιχνεύσεις, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος “πιάνει” ακριβώς την ουσία του προβλήματος.

 

Το βασικό ερώτημα των πολιτών είναι πως θα συζητηθεί μόνο η υφαλοκρηπίδα κι η ΑΟΖ στη Χάγη (κυριαρχικά δικαιώματα) ενω η Τουρκία δηλώνει πως θα θέσει όλα τα εκκρεμεί ζητήματα;
 

Ο κ. Συρίγος γράφει και προσέξτε το, ο άνθρωπος κατέχει το Διεθνές Δίκαιο: “Όλες οι οριοθετήσεις θαλάσσιων ζωνών βασίζονται στις ακτές των ηπειρωτικών και νησιωτικών εδαφών. Εάν η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο, τότε η Τουρκία θα ζητήσει πρώτα να διευκρινιστεί σε ποιον ανήκει κάθε νησί, γιατί διαφορετικά είναι αδύνατο να χαράξει τις θαλάσσιες ζώνες. Ως δεύτερο θέμα θα ακολουθήσει η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ”.
 

Αυτή είναι λοιπόν, η διαδικασία. Θα πάμε για ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδα αλλά θα φύγουμε κουρεμένοι. Διότι η Τουρκία η οποία αμφισβητεί πληθώρα νησιών, θα ζητήσει να αποφανθεί το δικαστήριο σε ποιον ανήκουν! Ακόμη και κατοικημένα ελληνικά νησιά!
 

Ερωτήματα:
 

Ο κ. Συρίγος λέει πως αν τεθεί τέτοιο ζήτημα, αμφισβήτησης, δηλαδή, νησιών, τότε δεν θα πάμε στη Χάγη.

 Είναι αυτή και κυβερνητική θέση; 

Γιατί τι εννοεί ο πρωθυπουργός όταν χαρακτηρίζει την κυριαρχία σχετική έννοια και λέει πως στις αρχικές θέσεις μπορεί να κάουμε κάπου πίσω;
 

Δεύτερον ερώτημα. Ο κ.Συρίγος αναφέρει τα θέματα στα οποία η Ελλάδα ήρε την δικαιοδοσία του δικαστηρίου να τα εξετάσει. Δεν μας λέει, όμως, ότι αν αυτά τα θέματα συμπεριληφθούν στο συνυποσχετικό (θέματα, δηλαδή, κυριαρχίας) τότε το δικαστήριο τα εξετάζει. Και πως το συνυποσχετικό θα είναι ένα κείμενο συμφωνίας. Το δικαστήριο, απλώς, θα το επικυρώσει για να υπάρχει το άλλοθι απόφασης ενός διεθνούς δικαστηρίου και να γίνει αποδεκτή η απόφαση απο την ελληνική κοινή γνώμη.
 

Εν κατακλείδι, ο κ. Συρίγος, δεν ξέρω αν είναι και συνολική κυβερνητική θέση, θεωρεί ότι θα πάμε στη Χάγη μόνο για ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, αφού συμφωνηθεί η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων (για να γίνει η οριοθέτηση ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας) χωρίς η Τουρκία να θέσει ζήτημα νησιών.
 

Πολύ φανταστικό σενάριο. Αν συμπεριφερόταν έτσι η Τουρκία μπορεί να μην είχαμε μαζί της κανένα θέμα.  

Αλλά ...

 

δεν συμπεριφέρεται έτσι.




Δεν υπάρχουν σχόλια: