"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΓΕΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Aτυχώς τα νούμερα προδίδουν τα Νούμερα


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η πανδημία στην ουσία έφερε τα πάνω κάτω …

Όχι μόνο στις ζωές μας.

Έφερε τα πάνω κάτω και σε όλους αυτούς που το θέμα της υγείας το είχαν σαν μια πρόχειρη λύση όταν ήθελαν να κάνουν περικοπές Δημοσίων δαπανών για να φανούν αρεστοί στους δανειστές. 

Το έχουν κάνει αυτό επί μια δεκαετία και δυστυχώς τα χαρτιά τους έβγαιναν  ή για να ακριβολογούμε οι ψήφοι τους έβγαιναν οπότε κανένα πρόβλημα.

Βλέπεις η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση έκαναν το θαύμα τους.

Όλα αυτά τα χρόνια. 

·        Νοσοκομεία έκλειναν. 

·        Κέντα υγείας υπολειτουργούσαν.

·        Περιφερικά ιατρεία εξαφανίζοντο από τον χάρτη.

Όλα αυτά στα πλαίσια ενός ψευδεπίγραφου εξορθολογισμού και μιας υποτιθέμενης εξυγίανσης του συστήματος.

Και αν κάποτε τα πράγματα πήγαιναν να γίνουν πιο συγκεκριμένα και τα προβλήματα οξύνοντο τότε έβαζαν μπροστά το βαρύγδουπο «υγειονομικό χάρτη της περιοχής» που έπρεπε λέει να αναθεωρηθεί και μέχρι αυτό να γίνει ο καιρός περνούσε γλυκά.

Εν τω μεταξύ η κατάσταση μέρα με την μέρα χειροτέρευε.

Κάποια «απομακρυσμένα» χωριά σταμάτησαν να έχουν γιατρό την ίδια στιγμή που οι διάφοροι διορισμένοι και εκλεγμένοι αστέρες ορκίζοντο ότι το πρωταρχικό τους μέλημα τους ήταν η πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Όλα αυτά τα χρόνια ο ένας Υπουργός Υγείας διαγωνίζεται με τον προηγούμενο σε περικοπές πόρων και προσωπικού και σε βόλεμα των ημετέρων.

Και όλα κυλούσαν καλά μέχρι που ήρθε μια ωραία πρωία ο COVID19 και τότε ώ του θαύματος

·        είδαμε τον βασιλιά τσίτσιδο….

·        είδαμε τι ακριβώς σήμαινε ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση.

·        καταλάβαμε ότι όρος πρωτοβάθμια περίθαλψη ήταν κενό γράμμα σε κάτι βαρύγδουπες εξαγγελίες.

Όλοι τότε απόρησαν και όλοι έκαναν ότι δεν ήξεραν τίποτα.

Κάποιοι είχαν και το  θράσος να δώσουν όρκους πίστης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας αυτό που λίγο πριν η πολιτική τους το είχε βάλει κυριολεκτικά στο απόσπασμα.

Με την εκδήλωση του πρώτου κύματος της πανδημίας μας ζήτησαν πίστωση χρόνου να καθίσουμε φρόνιμα και να δείξουμε πνεύμα συνεργασίας για να είναι πιο έτοιμο το Σύστημα Υγείας εν όψει του δευτέρου κύματος που το περίμεναν……

Βέβαια γνωρίζοντας την έλλειψη επάρκειας σε προσωπικό και υποδομές δεν πρέπει να απορήσουμε που το δεύτερο κύμα βρήκε το όλο σύστημα σε χειρότερα χάλια.

Και αυτό ήταν φυσικό από την στιγμή που όλο αυτό το διάστημα δεν έγινε κάτι ουσιαστικό.

Και όταν λέμε τίποτα εννοούμε τίποτα.

Και δεν φτάνει αυτό αλλά είδαμε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν όριο ….

Πως αλλιώς να περιγράψουμε το γεγονός ότι ακόμη και σε αυτήν την δραματική περίοδο δεν σταμάτησαν στιγμή να κάνουν αυτό που πάντα ήξεραν να κάνουν ……

Να παραπλανούν και να κοροϊδεύουν.

Τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω.

Και δεν είναι ανάγκη να λέμε πολλά λόγια.

Όσο και αν εξαγγέλλουν για μια ακόμη φορά λαγούς με πετραχήλια τα νούμερα του προϋπολογισμού μόνο αν δούμε θα καταλάβουμε ότι δεν έχει αλλάξει το παραμικρό στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Και η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν έκρυψαν τον στόχο αυτής της πολιτικής που ήταν η συρρίκνωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας για να μπορέσει ο ιδιωτικός τομέας να ανοίξει τα φτερά του.

Και το τραγικό είναι ότι ...

 

ακόμη και τώρα εν μέσω πανδημίας οι δαπάνες για την Υγεία θα είναι και πάλι μειωμένες γιατί ο στόχος είναι στόχος και δεν μπορεί να πάει πίσω μόνο και μόνο επειδή μας έτυχε μια πανδημία.

Άσε που με την ευκαιρία αυτής της πανδημίας μπορεί αυτή η πορεία να επιταχυνθεί.

Φαίνεται ότι ακόμη και αυτή η προσπάθεια που γίνεται να σωθούν από την πανδημία όσο τον δυνατόν περισσότεροι συνάνθρωποι μας για κάποιους τεχνοκράτες της φωτιάς είναι απλή σπάταλη πόρων…..

Τα νούμερα όσον αφορά τον covid19 είναι δραματικά …

Κάποιοι δυστυχώς κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Αλλά όσο και αν προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα αυτή η πραγματικότητα δεν είναι δυνατόν να κρυφτεί πλέον.

Τα λογοπαίγνια για τις ΜΕΘ και αλλά παλαβά που ακούγονται τις τελευταίες μέρες από ανευθυνουπεύθυνους αρμοδίους θα ήταν απολύτως διασκεδαστικά αν κάθε μέρα δεν μετρούσαμε 100 νεκρούς….

Καταλαβαίνουν πράγματι τι σημαίνει 100 νεκροί την μέρα????

Το θέμα αυτό αν μη τι άλλο επιβάλει μια σιωπή για όσους τουλάχιστον δεν είναι καοήθεις.

Αλλά στον Δημόσιο βίο όπως αυτός καθορίζεται από τα «πληρωμένα» ΜΜΕ η κακοήθεια περισσεύει και σε αυτόν τον χορό οι πολιτικοί είναι μπροστά και κρατούν το μαντήλι…..

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: