"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Το τσίμπημα του Τσίπρα

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

 Οι δύο πρώην σύντροφοι ξανασυναντήθηκαν έξω από το εμβολιαστικό κέντρο. Πνευματικώς πως, διότι δεν νομίζω ότι υπήρξε πραγματική συνάντηση. Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης. 

Και οι δύο μετά τον εμβολιασμό τους κατήγγειλαν το δημοκρατικό έλλειμμα του εγχειρήματος.  

Ο μεν Βαρουφάκης κατήγγειλε το γεγονός ότι εμβολιάζονται πρώτα οι λίγοι επίλεκτοι, ενώ «οι πολλοί» ποιος ξέρει αν και πότε. Να θυμίσω ότι «οι πολλοί» στην Αθήνα του πέμπτου αιώνα π.Χ. σήμαινε την παράταξη της Δημοκρατίας. Σιγά μην έχανε την ευκαιρία να μας υπενθυμίσει ότι συγκαταλέγεται στην παράταξη των «ολίγων». Οπως τότε που έκλεισε τις τράπεζες και δεν καταδεχόταν να κάνει ουρά στα ΑΤΜ με τους πολλούς.  

Ο Τσίπρας, με τη γνωστή έλλειψη φαντασίας που τον διακρίνει, αφού έκανε μια χαρά το εμβόλιο, δήλωσε απαισιόδοξος. Η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει αρκετές δόσεις. Δεν φτάνει το εμβόλιο. Ο λαός απαιτεί μαζικά τεστ. Περίπου δύο μήνες πριν, έλεγε ότι ο Μητσοτάκης υπόσχεται ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει. Φωτογραφήθηκε τη στιγμή που εμβολιαζόταν, όμως δεν δέχθηκε να βιντεοσκοπηθεί, για να μη γίνει «επικοινωνιακή εκμετάλλευση». Ο,τι του φανεί του λωλοστεφανή. Απευθύνθηκε, δε, «σε όλους και σε όλες» καλώντας τους να εμβολιασθούν, ενώ συγχρόνως καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να εμβολιασθούν όλοι και όλες.
 
Ας μη γελιόμαστε. Η αξιοπιστία έχει αποβληθεί από τις τάξεις των πολιτικών κριτηρίων. Φρόντισε γι’ αυτό ο αείμνηστος ηγέτης του σοσιαλισμού Αντρέας και γέμισε τον τόπο με μιμητές του, σε όλο το πολιτικό φάσμα. Ποιος δεν ήθελε να του μοιάσει; Και ας ήταν δεξιός, αριστερός, αριστεροδέξιος.  

Ποιος δεν ήθελε να διαχειρισθεί το συμβόλαιο αναξιοπιστίας που είχε συνυπογράψει με τον λαό Του;  

Ο Σημίτης μόνο, και τώρα ο Μητσοτάκης. Οσο και αν διαφέρουν μεταξύ τους, είναι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που αποπειράθηκαν να σπάσουν το συμβόλαιο της αναξιοπιστίας. Και οι μόνοι που συνειδητοποίησαν ότι το πρόβλημα δεν ήταν η διχοτομία Αριστεράς και Δεξιάς, αλλά η διχοτομία ανάμεσα στην πίστη και στην αναξιοπιστία. Δεν έχω αντίρρηση ότι το δηλητήριο της αναξιοπιστίας έχει προκαλέσει κάτι σαν μιθριδατισμό. Σιγά μη νοιαστούμε.
 
Υπάρχει, όμως, και ένα σκαλοπάτι πέρα από την αναξιοπιστία. Το τελευταίο της. Είναι...

 

 η γελοιοποίηση. Και όταν ένα δημόσιο πρόσωπο το διαβεί, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. 

Ο Τσίπρας δεν δέχθηκε να βιντεοσκοπηθεί. Μήπως γιατί έχει κατά νου ότι αν κάτι πάει στραβά με τον εμβολιασμό του πληθυσμού, θα μπορεί να πει ότι δεν το έκανε; Το έχει ξανακάνει. Και αν το πει, θυμηθείτε ότι είμαι ο πρώτος που το είπα. 

Η υποψία και μόνον ότι είναι ικανός να το πει είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της αναξιοπιστίας, η γελοιοποίηση. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: