"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ - ΝουΔοΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Κατάντια ή απλά… θεία δίκη;


 Toυ Strange Attractor

Γνωρίζω νέους με ξένες γλώσσες, με πτυχία, μεταπτυχιακά, ακόμη και με διδακτορικά, που όμως ψάχνουν μάταια για δουλειά. Ούτε καν για ντελιβεράδες δεν τους παίρνουν αν δεν έχουν δικό τους μηχανάκι.

Κάποτε, με τέτοια προσόντα έμπαινες τουλάχιστον στο δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ, αλλά ακόμη κι αυτό μας τελείωσε.

Προσλήψεις δεν γίνονται πουθενά, και το ΑΣΕΠ βρίσκεται σε ανυποληψία (λόγω εντολών άνωθεν).

Οι μόνες θέσεις εργασίας πια είναι στον τομέα των κούριερ, αλλά κι εκεί δεν ζητάνε Ph.D, οπότε τα περιθώρια απασχόλησης είναι στενά.

Υπάρχει βέβαια και ένας ακόμη τομέας απασχόλησης, όπως π.χ. τα νυχάδικα, που αν κρίνω από τον ζήλο της κυβέρνησης να ασχολείται επί εβδομάδες για το αν θα πρέπει να τα ανοίξει ή να τα κρατήσει κλειστά, τότε αυτά σίγουρα μάλλον αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και μοχλό ανασύστασης της χειμαζόμενης οικονομίας μας.

Ο τομέας όμως που είναι σε πλήρη ανάπτυξη είναι εκείνος των μετακλητών, και γενικά όλων των διορισμένων αλεξιπτωτιστών συμβούλων, συνεργατών, υπουργών, κλπ.

Μιλάμε για χιλιάδες από δαύτους που επί Α(χ)ρίστων έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, ακόμη κι εκείνο του Σύριζα, όσο απίθανο κι αν ακούγεται.

Σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι, που όχι μόνο φτιάχνουν καφέδες για τους μεγαλόσχημους πάτρωνές τους, όπως συνέβαινε μέχρι χθες, αλλά που καταλαμβάνουν ακόμη και καίριες θέσεις Γεν. Διευθυντή δημοσίων υπΕρεσιών, με δικαίωμα υπογραφής, εντολής, και όλα τα παρεπόμενα που για να τα πετύχει ένας κανονικός δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει να έχει πτυχίο, και τουλάχιστον 30-35 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας, χώρια τα κομματικά κονέ για να μπορέσει να ανελιχθεί στην δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία, όπου για να γίνει κανείς διευθυντής ή γενικός διευθυντής θέλει μπόλικο και διαρκές συστηματικό γλείψιμο των εκάστοτε κυβερνώντων.

Τώρα όμως όλα αυτά είναι πασέ.

Είσαι χειροκροτητής;  

Τοποθετείσαι σύμβουλος υπουργού πάραυτα, κι ας μην πήγες καν σχολείο.

Είσαι λιβανιστής; 

Γίνεσαι επιστημονικός συνεργάτης πρώην πρωθυπουργού, κι ας μην έχεις πτυχίο ΑΕΙ, ή έκανες 40 χρόνια να το πάρεις. Και μάλιστα έχεις προτεραιότητα αν τυχόν ήσουν από εκείνους που πολέμησαν την παλιά ΝΔ του Σαμαρά.

Αν ήσουν δηλαδή πολιτευτής ή βουλευτής του Σύριζα, του Ποταμιού, των ΑνΕλ, και έσταζες φαρμάκι για τους προσκυνημένους μνημονιολάγνους σαμαροβενιζέλους, αλλά σήμερα ξεσκονίζεις την κυβέρνηση, όχι μόνο ξεχνιούνται όλες οι κουτσουκέλες σου, αλλά αμείβεσαι γενναιόδωρα.

Κι ας περιμένουν νυχθημερόν δίπλα στο τηλέφωνο για διορισμό όλοι εκείνοι οι γνήσιοι νεοδημοκράτες από τα γεννοφάσκια τους, που πολέμησαν από διάφορα μετερίζια υπέρ του Κυριάκου, και γράφτηκαν και στο περίφημο μητρώο στελεχών, αλλά… πάπαλα. Τους φάγανε στη γωνία οι πρώην αγαναΧτιστές.

Βέβαια, ας μη το βάζουν κάτω. Όπως ακούω, μόλις ο Κουμουτσάκος ολοκληρώσει την καταγραφή και την πιστοποίηση των ΜΚΟ, τότε ίσως (ίσως λένε) να γίνουν προσλήψεις στους κρίσιμους τομείς του κέτερινγκ, της ψυχαγωγίας, και της επαγγελματικής κατάρτισης των «προσφύγων πολέμου», που με άσυλο πλέον, ως νέοι πολίτες αυτής της χώρας, θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Τότε είναι που θα χρειαστούν χέρια για να τους συνδράμουν σε δεξιότητες, και σε παροχή οικονομικών, επενδυτικών, και φοροτεχνικών συμβουλών για να ξέρουν πως θα αξιοποιήσουν τα διάφορα επιδόματα που λαμβάνουν.

Ένας ακόμη τομέας με προοπτικές μπόλικων προσλήψεων, εκτός από το νέο σώμα των φασιονίστας αστυνομικών, που διαχειρίζονται και ελέγχουν πλέον τις διαδηλώσεις (άοπλοι, μόνο με μια σφυρίχτρα), θα είναι κι εκείνος των νέων τροχονόμων για τους ποδηλατόδρομους του Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη και του Μπακογιάννη στην Αθήνα.

Διότι δεν φτάνει ο Μεγάλος Περίπατος, που και αυτός θα χρειαστεί νέους τροχονόμους για να ρυθμίζουν την αθρόα κυκλοφορία πεζών, οι οποίοι και τον αγκάλιασαν, αλλά κατόπιν προτροπής του Τσιτσιπά, ο δήμαρχος σχεδιάζει και νέους ποδηλατόδρομους στη δυτική Αττική, αλλά και στα νότια Προάστια.

Όπως και ο Ζέρβας, που σχεδιάζει, λένε, ποδηλατόδρομο εξπρές στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης.

Ο Μπακογιάννης όμως είναι πιο προχώ, αφού ακούγεται πως σε λίγους μήνες (λεφτά υπάρχουν άλλωστε) ένας κάτοικος του Αιγάλεω θα μπορεί με το ποδήλατό του να διασχίζει ολόκληρη την πόλη και να καταλήγει στη Γλυφάδα, μπορεί και στη Βάρκιζα, για καφεδάκι.

Μιλάμε για ευρωπαϊκές καταστάσεις, όχι αστεία.

Βέβαια όλα αυτά καλά είναι αρκεί να γλιτώσουμε επιτέλους από την πανδημία και τα sms του Νικ Χαρντ.

Όπου για να πάει κάποιος ταλαίπωρος στο μπακάλικο να αγοράσει φακές χρειάζεται να στείλει μήνυμα, και η άσκοπη αυτή μετακίνηση να εγκριθεί από την Πολιτική Προστασία. Ποιοι ποδηλατόδρομοι, και ποιοι Μεγάλοι περίπατοι;

Εκτός κι αν κάποιος αρέσκεται στο να ζει με κίνδυνο, να αισθάνεται Ρωχάμης, και πάει το σκύλο του βόλτα χωρίς να στείλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Τότε κινδυνεύει με χρηματικό πρόστιμο, αλλά χαλάλι… η αδρεναλίνη να ρέει κι ας πάει να κουρεύεται ο Νικ Χαρντ.

Κάτι ανάλογο έζησα και γω χθες βράδυ, βγάζοντας τον σκύλο βόλτα και ξεχνώντας να στείλω sms, και να φορέσω μάσκα!

Έπεσα σε μπλόκο της αστυνομίας, αλλά δεν τα έχασα… ήμουν έτοιμος.

Δήλωσα Τούρκος κατάσκοπος, κι αμέσως με άφησαν να συνεχίσω ανενόχλητος τη βόλτα μο
υ.

Την επόμενη φορά θα φορέσω σαρίκι και θα τους μιλήσω στα σουαχίλι, να δω αν θα με γράψουν.

Με αυτά και με αυτά το 2020 πλησιάζει στο τέλος του, με την κυβέρνηση των Α(χ)ρίστων που τα έχει λύσει όλα να ασχολείται αποκλειστικά με τα νυχάδικα και με το πόσα άτομα θα επιτρέψει να κάνουν ρεβεγιόν στα σπίτια την πρωτοχρονιά.

Να είσαι δηλαδή πτυχιούχος του Χάρβαρντ, να έχεις καταφέρει να γίνει πρωθυπουργός χώρας της ΕΕ, και να ασχολείσαι με τα νυχάδικα και τις δοκιμές εσωρούχων μέσω click away.

Και να διορίζεις στο Μαξίμου έναν «αριστερό», που κάποτε εξυμνούσε την ΕΟ 17Ν.

Το λες και κατάντιa ή θεία δίκη.

ΥΓ- Άκουσα, και συμφωνώ, πως τελικά ο μόνος αντικρατιστής που δεν έχει διοριστεί ακόμη μετακλητός είναι...

 

 ο… Τζήμερος.

Να το δω κι αυτό…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: