"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΣΥΡΙΖΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Τόσο μας υποτιμούν;

 


Γράφει ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ (ΠΑΝΔΩΡΑ)

Τα σχετικά με την «τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω» έχουν εκτεθεί με τρόπο μοναδικό και αξεπέραστο στο ομώνυμο έργο του Ευάγγελου Λεμπέση και δεν υπάρχει λόγος να τα επαναλάβω εδώ.  

Οτι στη σύγχρονη κοινωνία οι βλάκες αποτελούν την πλειοψηφία το αποδεικνύει περίτρανα η εποχή μας: η εποχή του Internet και των σύγχρονων τεχνολογιών στην επικοινωνία, με τις οποίες απενοχοποιείται και χειραφετείται η βλακεία. Αυτό είναι πια δεδομένο στην πολιτική ζωή.

Εντούτοις, η βλακεία έχει διαβαθμίσεις. 

Πράγματι, εμείς οι βλάκες είμαστε οι περισσότεροι· δεν είμαστε όμως όλοι το ίδιο βλάκες, ούτε όλοι μας ανεπίδεκτοι μαθήσεως.  

Υπάρχει ποικιλία στη βλακεία, δεν είναι ποτέ κάτι το ενιαίο. Είναι λάθος σοβαρό επομένως να νομίσει κάποιος ότι την πλειονότητα στην κοινωνία μας αποτελούν οι «οριακής νοημοσύνης», κατά τη στρατολογική ορολογία (εκείνοι, δηλαδή, που άμα τη εμφανίσει απαλλάσσονται των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων…).

Αυτές τις σκέψεις έκανα παρακολουθώντας τη Βουλή το Σαββατοκύριακο, διότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει σε πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα προϋποθέτει την εδραία πεποίθηση στην απύθμενη βλακεία του ελληνικού λαού! Προϋποθέτει, δηλαδή, ότι εκείνοι που έλαβαν την απόφαση βασίζονταν στην υπόθεση εργασίας ότι, δεκαέξι μήνες αργότερα, οι πολίτες έχουν διαγράψει τελείως από τη μνήμη ό,τι έζησαν επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Προϋποθέτει, εν ολίγοις, ότι μας θεωρούν ζώα – και υποθέτω ότι ο πρόεδρος Λεβέντης θα συμφωνεί μαζί τους…

Εν αγνοία του, ως συνήθως, το παραδέχθηκε άλλωστε και ο κυρ Αλέκος Φλαμπουράρης, ο μεγάλος Φλομπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και μέντωρ του Αλέξη. Στην ομιλία του κάλεσε τη ΝΔ να σταματήσει «την παραπληροφόρηση με τα ψέματα» όσον αφορά το κυβερνητικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ, διότι, είπε, «εμείς ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι όλα αυτά αποτελούν πολιτική μας, δεν τα θεωρήσαμε ποτέ ιδιοκτησία μας»!  

Τον θαυμάζω… Ειλικρινά τον θαυμάζω, διότι...

 

 το είπε χωρίς να γελάσει.




Δεν υπάρχουν σχόλια: