"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΠΟΣ ΤΟΥ '40 και ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Δεν είναι όλων η γιορτή

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΚΟΥ

Πολλοί μπορούν και πρέπει να γιορτάζουν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Οχι, όμως, οι Ιταλοί και οι ελληνόφωνοι κομμουνιστές

Οι Ιταλοί, για ευνόητους λόγους, δεν συμμερίζονται τη χαρά των Ελλήνων για το Eπος του 1940. Επιτέθηκαν απροκλήτως στη χώρα μας, αυτολανσάρονταν ως υπερδύναμη, τορπίλισαν άνανδρα την «Ελλη» την άγια μέρα του Δεκαπενταύγουστου και διασύρθηκαν στο πεδίο της τιμής.

Οι κουκουέδες κάνουν κι αυτοί ότι χαίρονται. Μερικοί εξ αυτών προβάλλουν ιδιαίτερα την πρώτη ανοιχτή επιστολή του τότε φυλακισμένου αρχηγού τους Νίκου Ζαχαριάδη, που καλούσε τους Ελληνες να πολεμήσουν τους Ιταλούς. Τη δεύτερη, όμως, ανοιχτή επιστολή, που συνέταξε στις 26 Νοεμβρίου του 1940, στην καρδιά του πολέμου, δεν την πολυαναφέρουν, διότι καλούσε την Ελλάδα σε συνθηκολόγηση με νταβατζήδες τους Σοβιετικούς, που τότε είχαν ακόμα σε ισχύ το σύμφωνο φιλίας με τη ναζιστική Γερμανία (γνωστό ως Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ). 
 
Η κατάπτυστη επιστολή του Ζαχαριάδη, μνημείο προδοσίας και υποτέλειας προς τους Σοβιετικούς, ήταν η ακόλουθη:
 


«Προς τον λαό της Ελλάδας
 
Ολόκληρος ο λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και χάλασε τα σχέδια του φασισμού. Με το αίμα του ο λαός εξασφάλισε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Εξω απ' αυτά η Ελλάδα δεν έχει καμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία - Γερμανία. Αφού ο λαός μας υπερασπίσει αποτελεσματικά την ανεξαρτησία και την εθνική λευτεριά του, σήμερα ένα μονάχα πράμα θέλει: ειρήνη και ουδετερότητα με τούτους τους όρους: 
 
1) Να ξανάρθουν τα πράγματα όπως ήταν στις 28 Οκτώβρη 1940 δίχως καμιά εδαφική - οικονομική - πολιτική ζημιά σε βάρος της Ελλάδας. 
 
2) Οι πολεμικές δυνάμεις της Αγγλίας να φύγουν όλες απ' τα χώματα και τα νερά της Ελλάδας. 
Με βάση τους δύο αυτούς όρους να ζητήσουμε αμέσως απ' την κυβέρνηση της ΕΣΣΔ να μεσολαβήσει για να γίνει ελληνοϊταλική ειρήνη. Αυτό είναι σήμερα το μοναδικό εθνικολαϊκό συμφέρον. Και η πράξη έχει αποδείξει ότι μόνον η ΕΣΣΔ σήμερα έδωσε την ειρήνη και ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας - Βουλγαρίας - Τουρκίας.
26 του Νοέμβρη 1940».

Δεν υπάρχουν σχόλια: