"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Μπορεί να μας προστατέψει η "ανοσία της αγέλης" από τον Κορωνοϊό?


 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ

By Jeremy Rossman
Honorary Senior Lecturer in Virology and President of Research-Aid Networks, University of Kent


Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε πρόσφατα τη δεύτερη φάση της αντίδρασης στην πανδημία COVID-19: "καθυστέρηση". 


Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της ITV Robert Peston, η στρατηγική της κυβέρνησης να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο του COVID-19 "είναι να επιτρέψει στον ιό να περάσει από ολόκληρο τον πληθυσμό, ώστε να αποκτήσουμε ανοσία αγέλης, αλλά με μεγάλη καθυστέρηση, έτσι ώστε όσοι υποφέρουν περισσότερο τα οξέα συμπτώματα είναι σε θέση να λάβουν την ιατρική υποστήριξη που χρειάζονται και έτσι ώστε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μην  συνθλιβεί από τον τεράστιο αριθμό περιπτώσεων που πρέπει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε στιγμή »

Ομως τι ακριβώς είναι ασυλία αγέλης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση του COVID-19;


Τα σώματά μας καταπολεμούν τις μολυσματικές ασθένειες μέσω των ενεργειών του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Όταν ανακάμψουμε, διατηρούμε συχνά μια ανοσολογική μνήμη της νόσου που μας επιτρέπει να καταπολεμήσουμε την ίδια ασθένεια στο μέλλον. Ετσι δουλεύουν και τα εμβόλια, δημιουργώντας αυτή την ανοσοποιητική μνήμη χωρίς να χρειάζεται να αρρωστήσετε την ασθένεια.

Σε μια νέα νόσο, όπως το COVID-19, για την οποία δεν έχουμε εμβόλιο και κανείς στη χώρα δεν έχει μολυνθεί ποτέ, η ασθένεια θα εξαπλωθεί μέσω του πληθυσμού. Αλλά αν αρκετοί άνθρωποι αναπτύξουν μια ανοσοποιητική μνήμη, τότε η ασθένεια θα σταματήσει να εξαπλώνεται, ακόμα και αν μέρος του  πληθυσμού δεν έχει  ανοσία. Πρόκειται για ανοσία αγέλης και αποτελεί έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο για την προστασία ολόκληρου του πληθυσμού από λοιμώδη νοσήματα.

Ωστόσο, η ανοσία της αγέλης θεωρείται αποδεκτή προληπτική στρατηγική μόνο σε προγράμματα εμβολιασμού. Αν δεν έχουμε εμβόλιο - όπως συμβαίνει με τον COVID-19 - η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης θα απαιτούσε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που να μολυνθεί και θα ανακάμψει από το COVID-19.  


Τι σημαίνει αυτό για τη διάδοση της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Το ποσοστό του πληθυσμού που πρέπει να είναι άνοσο για να λειτουργήσει επιτυχώς η ανοδία του αγέλης εξαρτάται από το πόσο μεταδοτική είναι μια ασθένεια. 


Αυτό μετράται με τον "δείκτη" R0, που δεν είναι άλλος από το πλήθος νέων μολύνσεων που προκύπτουν από κάθε κάθε περίπτωση μολυσμένου ατόμου. 


Για το COVID-19, ο συντελεστής R0 εκτιμάται σε 3,28, αν και οι μελέτες συνεχίζονται και ο αριθμός αυτός πιθανόν να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι για να λειτουργήσει η  ανοσία της αγέλης, περίπου το 70% του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει να είναι άνοσοι έναντι του COVID-19.

Με βάση τα παραπάνω η επίτευξη της ασυλίας της αγέλης θα απαιτούσε πάνω από 47 εκατομμύρια άτομα να μολυνθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Οι τρέχουσες εκτιμήσεις είναι ότι το COVID-19 έχει ποσοστό θνησιμότητας  2,3% και ποσοστό σοβαρών επιπλοκών 19%. Αυτό σημαίνει ότι η επίτευξη της ανοσίας της αγέλης στον COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 1 εκατομμυρίο ανθρώπους ενώ περίπου οκτώ εκατομμύρια  ακόμη άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν φροντίδα σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Η Καθυστέρηση ως στρατηγική δημόσιας υγείας
 

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο αν η ασυλία της αγελης - όπως φέρεται να πρότεινε ο David Halpern, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Behavioral Insights Team καθώς και ο  Robert Peston - αποτελεί την πραγματική κυβερνητική πολιτική.

Επίσης, η ιδέα που συζητήθηκε δεν είναι απλώς να αφήσει την ασθένεια να διαγράψει την πορεία της μέσω του πληθυσμού, αλλά να επιβραδύνει την εξάπλωσή της και να προστατεύσει εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι .

Η επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19 είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική, ειδικά όταν συνδυάζεται με ενισχυμένα μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων και εκείνων με υποκείμενα νοσήματα. Με επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου, το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να έχει περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί και ίσως να είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε θεραπείες ή εμβόλια. Επίσης καθώς θα βρισκόμαστε πιο κοντά στο καλοκαίρι, το σύστημα θα έχει μικρότερη επιβάρυνση λόγω άλλων εποχικών ασθενειών όπως η γρίπη.

Μια στρατηγική καθυστέρησης όταν συνδυάζεται με επιτήρηση και περιορισμό, όπως συνιστά ο ΠΟΥ, θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματική στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19.
 
Ωστόσο, εάν επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού, αλλά εξακολουθήσουμε να βασιζόμαστε στην ασυλία του αγέλης για την προστασία των πιο ευάλωτων ανθρώπων, θα χρειαζόταν ακόμη 47 εκατομμύρια ανθρώποι να μολυνθούν.

Ακόμη και αν καταφέρουμε να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους (αν και δεν υπάρχει συζήτηση για το πώς θα γίνει αυτό ή για πόσο καιρό θα γίνει) ο ρυθμός θνησιμότητας για το κατά τα άλλα υγιές τμήμα του πληθυσμού μπορεί να είναι ακόμη 0,5% ή υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σε αυτό το απίθανο "βέλτιστο" σενάριο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με περισσότερους από 236.000 θανάτους.

 
Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο από αυτό.
 
Η Κίνα ελέγχει ταχέως την εξάπλωση του COVID-19 χωρίς να απαιτείται ασυλία της αγέλης (μόνο το 0,0056% του πληθυσμού του έχει μολυνθεί).
 
Η επιλογή της ασυλίας της αγέλης ως μέθοδος άμυνας στον COVID-19...


 η οποία θα επιτρέψει στον ιό να «περάσει μέσα από την κοινότητα» ΔΕΝ είναι μια καλή στρατηγική για τη δημόσια υγεία.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: