"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΣΟΚ-ο-ΣΥΡΙΖΑίικο ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Με Μπάρμπα και Παναγούλη για έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ

Με χαρά βλέπω ότι το κενό που άφησε ο Ευάγγελος (ή Βαγγέλης όταν απευθύνεται σε πιο λαϊκά ακροατήρια) Βενιζέλος στο ΚΙΝΑΛ, κενό που φάνταζε δυσαναπλήρωτο, τελικά καλύπτεται και με το παραπάνω χάρη στην σοφή ηγεσία της συντρόφισσας Γεννηματά.


Η συντρόφισσα Βάνα Μπάρμπα και ο σύντροφος Στάθης Παναγούλης συστρατεύτηκαν στον αγώνα για τον σοσιαλισμό και την προκοπή (ναι, το ξέρω πως είναι αντίφαση, αλλά τι να κάνω) κι έτσι πλέον η αρχηγός θα έχει στο πλευρό της δύο ανθρώπους με τους οποίους να μπορεί να συνεννοηθεί. Δύο ανθρώπους που να μπορεί να μιλήσει και να καταλάβει τι λένε. Δύο ανθρώπους που να έχει και κάποια κοινά, βρε αδερφέ.  


Γιατί, καλός χρυσός ο σύντροφος Βενιζέλος, αλλά χρησιμοποιούσε πολλές πολυσύλλαβες λέξεις, που όσο να ’ναι κάπως δυσκόλευαν την πρόεδρο που μπορεί να ξέχασε να ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά δεν ξέχασε να πάει στο Pride και να παραστήσει την υπέρμαχο των ανθρώπινων δικαιωμάτων.  

 
Το σχέδιο της συντρόφισσας Φώφης (πέρα από το να βρει ανθρώπους να μπορεί να συνεννοηθεί) δεν νομίζω πως θα πετύχει, αλλά το γέλιο που θα προσφέρει θα βοηθήσει στη δουλειά μου οπότε το στηρίζω.

 
Κάποιοι εχθροί του σοσιαλισμού, κάποιοι υπηρέτες του νεοφιλελεύθερου Μινώταυρου, ισχυρίζονται πως όλα αυτά δεν είναι παρά οι αποδείξεις πως το σχέδιο της Φώφης είναι να δημιουργήσει έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ και να κλείσει το ματάκι στους ψηφοφόρους των συντρόφων Τσίπρα και Καμμένου Πάνου. Είναι να δημιουργήσει ένα κόμμα που θα έχει τις ίδιες ιδέες και το ίδιο ήθος με το κόμμα του Αλέκση και το μόνο στο οποίο θα διαφέρει με τον ορίτζιναλ ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τα χρώματα και η ηγετική ομάδα.


Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω αυτή την κατηγορία. Δεν εννοώ ότι δεν καταλαβαίνω τι λένε οι λακέδες του καπιταλισμού που τη χρησιμοποιούν, αλλά ότι δεν καταλαβαίνω γιατί είναι κατηγορία. Έτσι κι αλλιώς το ΠΑΣΟΚ, το πραγματικό ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα, του Κουρή, του Ευάγγελου του Γιαννόπουλου και όλων των συντρόφων που το 1981 έφεραν στην Ελλάδα τον σοσιαλισμό, δεν έχει καμία ουσιαστική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ


Αν εξαιρέσουμε το ότι ο αρχηγός δεν ήταν αμόρφωτος και στούρνος, το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα φεστιβάλ τυχοδιωκτικού λαϊκισμού που μόνο όσοι έχουν απολαύσει της δηλώσεις του «προοδευτικού» κόσμου της χώρας (Μερκούρη, Γλέζου, Λαλιώτη, Κουλούρη, Κουτσόγιωργα, Δροσογιάννη, Κουβέλη, Πάγκαλου, Πετσάλνικου, Δρεττάκη, Μπέη κ.α.) εναντίον του Μάνου του Χατζηδάκι που τόλμησε να τα βάλει με το τέρας του Αυριανισμού, μπορούν να το καταλάβουν σε όλο του το μεγαλείο (οι υπόλοιποι φανταστείτε πώς θα ήταν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με κρατικό μονοπώλιο στην τηλεόραση σε μια εποχή χωρίς ίντερνετ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

 
Η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ, σε έναν μεγάλο βαθμό, σ’ αυτήν ακριβώς την ομοιότητα με το παλιό ΠΑΣΟΚ οφείλεται. Αυτή είναι που συγκίνησε τους πασόκους να τον ψηφίσουν και στις δύο εκλογές του 2015 κι αυτή είναι που κάνει αρκετούς από αυτούς να τον ψηφίζουν ακόμα και σήμερα.

 
Αυτό που κάνει η Φώφη η Γεννηματά, η μετατροπή του ΚΙΝΑΛ σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ. Σ’ αυτό που το ΠΑΣΟΚ ήταν τη δεκαετία του ’80. Και σ’ αυτό το κόμμα ταιριάζουν απολύτως και η Βάνα η Μπάρμπα και ο Στάθης ο Παναγούλης και όχι τόσο ο Ευάγγελος (ή Βαγγέλης για τις συγκεντρώσεις στις λαϊκές συνοικίες) Βενιζέλος των τελευταίων ετών (των παλιότερων ετών δεν θα είχε κανένα απολύτως πρόβλημα).
 

Προφανώς τίποτα από τα παραπάνω δεν δίνει έστω και έναν λόγο στους ανθρώπους που ψηφίζουν τους αριστεροπασόκους του Αλέκση να ψηφίσουν του αριστεροπασόκους της Φώφης. Αν η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι με τη ρητορική και την πολιτική της κυβέρνησης δεν έχουν κανένα λόγο να ψηφίσουν μια από τα ίδια σε μικρότερο μέγεθος. Αν είναι με τα πρόσωπα, νομίζω πως οι Μπάρμπες και οι Παναγούληδες δύσκολα θα τους δελεάσουν ενώ οι Λοβέρδοι θα εξακολουθούν να τους είναι απωθητικοί.

 
Με λίγα λόγια...


 τώρα που μια υποψήφια βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, η συντρόφισσα Μπάρμπα, δηλώνει ότι ο «Τσίπρας είναι έντιμος και δεν κορόιδεψε κανέναν» οι λόγοι να ψηφίσει ένας ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΙΝΑΛ γίνονται ακόμα λιγότεροι (γιατί να μην ψηφίσει τον έντιμο Αλέκση;) ενώ αυξάνονται οι λόγοι για τους οποίους ένας ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ θα θέλει να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Και όλα τα μπράβο ανήκουν στη Φώφη. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: