Κρατάει χρόνια η κολόνια του ΕΜΠ. Μια δράκα καθηγητών της Αρχιτεκτονικής, που θέλουν σώνει και καλά να έχουν τα γραφεία τους downtown, εφευρίσκουν διάφορα (ενδιαφέροντα, ομολογουμένως) προσχήματα για να μην μετακομίσουν εκεί όπου είναι και οι υπόλοιπες σχολές, δηλαδή στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου.
Παλιότερα έλεγαν ότι η σχολή δεν πρέπει να φύγει από το κέντρο επειδή οι αρχιτέκτονες μελετούν τα κτίρια της Αθήνας και θα έπρεπε να βρίσκονται κοντά στο αντικείμενό τους, λες και η περιοχή του Ζωγράφου είναι στον Αρη· χωρίς κτίρια και μη προσβάσιμη.
Τώρα προπαγανδίζουν –και δυστυχώς έχουν πείσει κάποιους– ότι η Αρχιτεκτονική είναι κάτι σαν Άλαμο. Ενα πολιορκημένο οχυρό σε μια περιοχή ανομίας κι αν «πέσει», οι μπάχαλοι των Εξαρχείων θα έχουν καταγάγει μια μεγάλη συμβολική νίκη.
Εν τω μεταξύ, όπως έγραφε ο συνάδελφος κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, «ήταν προγραμματισμένες δύο διαλέξεις στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Δεν πραγματοποιήθηκε καμία εκ των δύο. Λίγο νωρίτερα σημειώθηκε επίθεση κουκουλοφόρων στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα, με αποτέλεσμα να διαταχθεί άρον άρον το κλείσιμο του χώρου. Η επίθεση δεν σχετιζόταν φυσικά με τις αρχιτεκτονικές διαλέξεις. Είχε προηγηθεί το ίδιο πρωί επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε υπό κατάληψη κτίρια στην οδό Τζαβέλλα, στη διάρκεια της οποίας συνελήφθη η γυναίκα η οποία είχε διαφύγει στο επεισόδιο με τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος. Η απογευματινή επίθεση εντασσόταν προφανώς στο πλαίσιο “αντιποίνων”» (Καθημερινή 16.4.2019).
«Ναι», λένε οι υπερασπιστές του Άλαμος, «αλλά η Πολιτεία οφείλει να πατάξει την ανομία». Δηλαδή, με άλλα λόγια, «ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός» και θα ζήσουμε όλοι καλά και οι καθηγητές καλύτερα.
Τι κι αν η εκρίζωση της ανομίας στην περιοχή, εκτός από χρόνο, θέλει και τις κατάλληλες συνθήκες, αυτές που υπονομεύει η παρουσία μίας –μόνο– σχολής, η οποία δίνει άσυλο στους καταστροφείς του Σαββατοκύριακου;
Κάποιοι επιμένουν ότι κρατάνε Θερμοπύλες στα γραφεία τους, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν τράπεζα και ΕΛΤΑ για να εξυπηρετηθούν.
Αν ζούσαν οι εκ Μετσόβου δωρητές του κτιρίου θα ήξεραν ότι αυτά τα κτίρια επιτέλεσαν τον σκοπό τους. Παρήγαγαν χιλιάδες μηχανικούς που αναστήλωσαν την Ελλάδα. Θα ήταν ευτυχείς να δουν το κληροδότημά τους να αποκτήσει νέα ζωή, να γίνει το «Μετσόβιο Μουσείο», αντί να είναι ορμητήριο των μπάχαλων.
Και στο κάτω κάτω της γραφής...
δεν έδωσαν την περιουσία τους μόνο για τους αρχιτέκτονες, αλλά και για τους άλλους –πιο «ταπεινούς»– μηχανικούς, που προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις των καιρών και τράβηξαν προς Ζωγράφου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου