"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ανοίγουν μετά από 35 χρόνια κινηματογράφοι στη Σ. Αραβία!!!

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για κοσμοϊστορικό γεγονός και η είδηση προβλήθηκε ως «έκτακτο» στη ροή των προγραμμάτων τους. Οι Σαουδάραβες θα μπορούν πλέον να επισκέπτονται τις κινηματογραφικές αίθουσες, άφοβα χωρίς να κινδυνεύουν μέχρι και με ποινή φυλάκισης, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα για τους παραβάτες.


Βλέπετε στο Ριάντ υπήρχαν και υπάρχουν ιδιωτικές κινηματογραφικές αίθουσες, χωρίς όμως να διαφημίζονται δημόσια για ευνόητους λόγους και οι σινεφίλ τις επισκέπτονταν με δική τους ευθύνη. Αυτές οι αίθουσες βρίσκονται σε μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών και  προσφέρονται στους ενοίκους για κινηματογραφικές προβολές ταινιών τις οποίες «κατεβάζουν» μέσω Ίντερνετ.


Όλα αυτά μέχρι χθες καθώς οι αξιωματούχοι του Βασιλείου έδωσαν εντολή να ξανανοίξουν οι κινηματογραφικές αίθουσες, με την διαδικασία αδειοδότησης να έχει ήδη δρομολογηθεί, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών, Αουάντ μπιν Σάλεχ Αλαουάντ, προσθέτοντας ότι τρεις τουλάχιστον αίθουσες θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν από τον Μάρτιο του 2018, παρά την αντίδραση του μουφτή της Σαουδικής Αραβίας που τον Ιανουάριο είχε εκφράσει την αγανάκτησή του για το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν οι κινηματογραφικές αίθουσες, υποστηρίζοντας πως θα ήταν χώροι «ανηθικότητας» επειδή ευνοούν την ανάμιξη των φύλων.

 
Ένας συμπατριώτης μας, ο Αλέξιος Καρτσαρός που ταξιδεύει τακτικά στο Ριάντ για επαγγελματικούς λόγους, βρέθηκε έξω από το Riad Park Mall, εκεί όπου κατασκευάζεται η πρώτη κινηματογραφική αίθουσα, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας. « Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο ακριβώς θα είναι το πλαίσιο λειτουργίας των κινηματογράφων» αναφέρει στο protothema ο Αλέξιος Καρτσαρός πιθανολογώντας ότι στις αίθουσες θα υπάρχουν ξεχωριστές θέσεις για τις οικογένειες και τις γυναίκες και ξεχωριστές θέσεις για τους άνδρες.


Η λειτουργία των κινηματογράφων στην Σαουδική Αραβία απαγορεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται υπό την ηγεσία του 32χρονου πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, η κυβέρνηση χαλαρώνει πολλούς από αυτούς τους περιορισμού.

 
Ο υπουργός Πολιτισμού και Πληροφοριών ανέφερε ότι «Οι κινηματογράφοι θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση. Με την ανάπτυξη του ευρύτερου πολιτιστικού τομέα θα δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες απασχόλησης και κατάρτισης, καθώς και τον εμπλουτισμό των επιλογών ψυχαγωγίας του Βασιλείου».

 
Σύμφωνα με τους Financial Times...
 η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ανοίξουν 300 κινηματογράφοι με πάνω από 2.000 αίθουσες που θα δημιουργήσουν 30.000 νέες θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας με 24. δισ. δολάρια στην οικονομία της Σαουδικής Αραβίας.

 
Παρόλο που οι κινηματογραφικές αίθουσες ήταν απαγορευμένες, ο σαουδαραβικός κινηματογράφος αρχίζει να αναγνωρίζεται διεθνώς. Η ρομαντική κωμωδία «Ο Μπαράκα συναντά τον Μπαράκα» του Μαχμούντ Σαμπάγ προβλήθηκε στην Μπερνινάλε ενώ η ταινία «Wadjda» του Χαϊφάα Αλ-Μανσούρ ήταν το 2013 η πρώτη σαουδαραβική ταινία που συμμετείχε στα Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: