"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Μερίσματα δίχως αύριο... Η κρίση χρεοκοπίας θα τελειώσει όταν στο μέσο Έλληνα θα προτείνεται δουλειά στο δημόσιο κωλοχανείο και όχι μόνο θα την απορρίπτει αλλά θα αλλάζει πεζοδρόμιο προκειμένου να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο στο μέλλον.



Αν η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή το 2009 αντί να πάει σε πρόωρες εκλογές είχε λάβει το 1/10 των μέτρων που πάρθηκαν το 2010 με το πρώτο μνημόνιο, δεν θα είχαμε μπει ποτέ σε μνημόνια.



Αν η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έστω στο παρά 5, μόλις ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2009 είχε λάβει το 1/4 των μέτρων που έλαβε στη συνέχεια στα πλαίσια του πρώτου μνημονίου, επίσης θα είχαμε καταφέρει να αποφύγουμε τα μνημόνια και αυτή τη ζοφερή κατάσταση που ξεκίνησε μετά τη χρεοκοπία του 2010.



Όμως στα τέλη του 2009 η τότε κυβέρνηση ούσα παγιδευμένη στο προεκλογικό σλόγκαν "λεφτά υπάρχουν” μοίραζε επιδόματα.



Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται τον κ. Παπουτσή στη Βουλή να ασκεί κριτική στον κ. Παπακωνσταντίνου για κάποιο σχέδιο να μην αυξηθούν οι μισθοί στο δημόσιο. Στη συνέχεια οι μισθοί μειώθηκαν πολλές φορές και όποιος νομίζει πως τελειώσαμε πλανάται πλάνη οικτράν...



Τώρα τι νομίζετε πως θα γίνει;



Το’ χουμε ξαναγράψει από αυτήν τη στήλη πως η κρίση χρεοκοπίας του 2010 θα τελειώσει όταν στο μέσο Έλληνα θα προτείνεται δουλειά στο δημόσιο και δεν θα την απορρίπτει απλώς αλλά θα αλλάζει πεζοδρόμιο προκειμένου να αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο στο μέλλον.



Το ίδιο θα συμβεί και με τους συνταξιούχους. Οι συντάξεις θα μειωθούν τόσο που οι άνθρωποι θα φτάνουν στα 70 και τα 75 και δεν θα κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης. Τουτέστιν θα ακούνε για συνταξιοδότηση και θα αλλάζουν πεζοδρόμιο.



Μην σας φαίνεται ακραία ή αγοραία η έκφραση θα αλλάζουν πεζοδρόμιο... Ο αφρός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας τα τελευταία χρόνια, οι νέοι με καλή εκπαίδευση και δεξιότητες ακούνε Ελλάδα και αλλάζουν χώρα...



Στα πρώτα χρόνια της κρίσης έφυγαν οι καταθέσεις από τις τράπεζες (δηλαδή το κεφάλαιο) και οι νέοι με επαγγελματικές δεξιότητες (δηλαδή το ανθρώπινο κεφάλαιο).



Το τέλος αυτής της κρίσης θα έρθει όταν δεν θα έχει μείνει κανείς να πληρώνει για να εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι μισθούς και οι συνταξιούχοι συντάξεις.



Την "ήπια προσαρμογή” της περιόδου 2004 - 2009 που τελικά αποδείχτηκε αχαλίνωτη σπατάλη και το παραμύθι "λεφτά υπάρχουν" του 2010 τα πληρώσαμε ήδη πολύ ακριβά.  


Φοβάμαι πως...
 ακριβά θα πληρώσουμε και την αναδιανομή μερισμάτων από εικονικά πλεονάσματα προς άγραν ψήφων.



Το 1,4 δισ. ευρώ από τις τελευταίες ρανίδες αίματος όσων μπορούν και πληρώνουν ακόμη φόρους, που μοίρασε ο κ. Τσίπρας σαν "Χριστουγεννιάτικο μποναμά” πιστεύει κανείς πως δεν θα τον πληρώσουμε στο δεκαπλάσιο στο μέλλον;




Ο κ. ​Τσίπρας έχοντας λάβει τα μηνύματα από την οικονομία και την πορεία των κρατικών εσόδων που λένε πως το 2018 δεν θα είναι καλή χρονιά, ετοιμάζει το σχέδιο εξόδου προκειμένου να δώσει την καυτή πατάτα στον επόμενο.



Ευελπιστεί πως θα μπορέσει να επανέλθει την επόμενη σαν σωτήρας που μοίραζε την προηγουμένη κοινωνικά μερίσματα στους αδύναμους με τα λεφτά αυτών που υποβίβαζε στην κατηγορία των αδύναμων.



Από πέρυσι που άλλαξε τον εκλογικό νόμο όλες οι κινήσεις στοχεύουν πως θα σκάσει η χώρα στα χέρια του κ. Μητσοτάκη για να επανέλθει στη συνέχεια και να εδραιωθεί σε κάποιο νέο διπολισμό.



Δυο λόγοι που επίσπευσαν την αναγγελία του Χριστουγεννιάτικου μποναμά ήταν η κοσμοσυρροή στη διαδικασία ανάδειξης αρχηγού της Κεντροαριστεράς και οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που λαμβάνει το νέο σκάνδαλο με τον Υπουργό Άμυνας στο επίκεντρο.



Την ημέρα που ο πρωθυπουργός μοίραζε ως άλλος Μαδούρο* το δώρο των Χριστουγέννων ενάμισι μήνα νωρίτερα από τα Χριστούγεννα, έλαβαν χώρα δυο γεγονότα.



Ο δείκτης των τραπεζών που αποτελούν την καρδιά της ελληνικής οικονομίας στο χρηματιστήριο με πτώση πάνω από 4% έγραφε τη χαμηλότερη τιμή έτους περί τις 660 μονάδες και η Βενεζουέλα χρεοκοπούσε.



Η επίσπευση του διαγγέλματος του πρωθυπουργού μοιάζει περισσότερο σαν κίνηση πανικού. Είναι προφανές πως προσπαθούν να προλάβουν κάποιες αρνητικές εξελίξεις.



Για την ιστορία το μοίρασμα επιδομάτων στο παρελθόν δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση που βρισκόταν σε αποδρομή. Συνήθως οι υποσχέσεις λειτουργούν καλύτερα με τους αφελείς επειδή είχαν μεταχρονολογημένη ημερομηνία είσπραξης...



*Πριν 2-3 χρόνια ο αριστερός δικτάτορας (αφού κατάργησε το νόμιμα εκλεγμένο κοινοβούλιο) Μαδούρο στη Βενεζουέλα είχε μοιράσει το Χριστουγεννιάτικο δώρο από τις αρχές Νοέμβρη προκειμένου ο υψηλός πληθωρισμός να μην ροκανίσει την αγοραστική αξία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: