"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Μια στολή πλύνε-βάλε (Oι ηρωικοί πυροσβέστες του «πιο στρεβλού μηχανισμού του Δημοσίου» διασώζουν τα τελευταία ψήγματα υποληψης των εθνικών μας τσαρλατάνων)



Οι «ανεκπαίδευτοι πυροσβέστες» περνούν αυτές τις ημέρες ταχύρρυθμη εκπαίδευση στη Μάνδρα και στη Νέα Πέραμο.

 
Και φαίνεται πως τα πηγαίνουν καλά αν κρίνουμε από τις βουτηγμένες στη λάσπη στολές, από τα ξυλιασμένα χέρια όταν σπρώχνουν με μανία πέτρες και μπάζα μπας και ακούσουν μια ανάσα ζωής από τα σκοτεινιασμένα βλέμματα όταν ανασύρουν σορούς.

 
Ο «πιο στρεβλός μηχανισμός του Δημοσίου, που χρησιμοποιήθηκε για κομματικές εξυπηρετήσεις και τα στελέχη του δεν έχουν περάσει από σοβαρή εκπαίδευση», όπως έλεγε πριν λίγους μήνες ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, εργάζεται τώρα νυχθημερόν στις πλημμυρισμένες περιοχές σώζοντας την τιμή και την υπόληψη του κράτους.

 
Οι «ανεκπαίδευτοι πυροσβέστες» είναι οι μικροί θεοί της καθημερινότητας, πανταχού παρόντες και το κράτος πληρώντες.  


Στις φωτιές, στις πλημμύρες, στους σεισμούς, στις διασώσεις, στα τροχαία και ως εκ θαύματος, μοιάζουν εκπαιδευμένοι για όλα αυτά και για ακόμα περισσότερα.

 
Η αποτελεσματικότητά τους βέβαια οφείλεται κυρίως στη δική τους αποφασιστικότητα, την προσωπική τους προετοιμασία και το πείσμα τους. Ενα πείσμα που κάνει ακόμα και τον φθαρμένο προσωπικό εξοπλισμό τους, τα κράνη, τις στολές και τ’ άρβυλα να φωτίζουν ακόμα και μέσα στη λάσπη και τον καπνό.  


Εχει αναρωτηθεί άραγε ο κ. Τόσκας αλλά και οι προκάτοχοί του τι γίνεται με τις στολές τους; 


Οτι υπάρχουν μάχιμοι που δεν έχουν ούτε δεύτερη φόρμα και την έχουν πλύνε-βάλε;

 
Οτι οι παλιοσειρές όταν συνταξιοδοτούνται αφήνουν τη στολή τους στους νεότερους;

 
Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά για τον εξοπλισμό για τα μηχανοκίνητα μέσα (λάστιχα και ανταλλακτικά), για τις προσλήψεις και τα κενά, για όλα αυτά που κάθε χρόνο καταγράφουν με ακρίβεια οι δημοσιογράφοι και καταγγέλλουν με στοιχεία οι συνδικαλιστές. 


Ας πάμε όμως σε κάτι πιο απλό για τους «ανεκπαίδευτους πυροσβέστες» και τους άλλους ένστολους:
Εχουν δικαιωθεί δύο φορές μέχρι σήμερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας για το μισθολόγιό τους, το οποίο σύμφωνα με το δικαστήριο πρέπει να επανέλθει στα επίπεδα του 2012, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στην αποκατάστασή του. Οχι μόνο αρνείται, αλλά ούτε που καταδέχεται να περιλάβει στις εξαγγελίες της την επιστροφή του υπολοίπου 50% για τα έτη 2012-2016.  


Πριν λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε με διάγγελμα τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, από το οποίο φαίνεται πως δεν περισσεύει τίποτα για τους ένστολους.

 
Εκτός από μεγάλα λόγια και αυτά όχι πάντα, όχι από όλους.




Δεν υπάρχουν σχόλια: