"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΜΕΤΕΡΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τσάμπα μεταπτυχιακό για τα παιδιά των καθηγητών


Ολοι οι φοιτητές είναι ίσοι απέναντι στο κόστος των μεταπτυχιακών στα ΑΕΙ, μόνο που κάποιοι είναι περισσότερο ίσοι από τους άλλους και δεν πληρώνουν. Η παράφραση της ρήσης του Τζορτζ Οργουελ από τη «Φάρμα των ζώων» βρίσκει την εφαρμογή της στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής: Δίγλωσση Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση», του οποίου τα δίδακτρα είναι 2.950 ευρώ.

Το ποσό αυτό θα πληρώσουν όλοι οι συμμετέχοντες, εκτός από τα παιδιά καθηγητών του ίδιου ιδρύματος, τα οποία, επιπλέον, μπορούν να μετάσχουν στο μεταπτυχιακό και κατ’ εξαίρεσιν.

Η απόφαση είναι φυσικά νόμιμη (;) αφού η σχετική εισήγηση έχει εγκριθεί κατά πλειοψηφία (4-2) στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου (26/7/17). Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τον πρύτανη Αντώνη Τουρλιδάκη και τους Γιώργο Μαρνέλο, Βασιλική Παπαδοπούλου και Ιωάννη Ζιώγα, ενώ καταψηφίστηκε από την Ιφιγένεια Βαμβακίδου και τον Θόδωρο Θεοδουλίδη.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν το ενημερωτικό σάιτ της δυτικής Μακεδονίας vetonews.gr αποκάλυψε μέιλ προς τα μέλη ΔΕΠ του προέδρου του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και μέλους της Συγκλήτου, καθηγητή Χαράλαμπου Λεμονίδη, που δεν μετείχε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου και ο οποίος σχολίαζε πως οι καθηγητές Πανεπιστημίου δεν είναι από τις φτωχότερες κοινωνικές ομάδες και ότι η απόφαση «δείχνει στο έπακρο τον ατομικισμό και την ιδιοτέλεια».

Οπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε σάλος και στην πανεπιστημιακή κοινότητα κι αυτό διότι η απόφαση φαίνεται να σχετίζεται ευθέως με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δύο φοιτητών που είναι παιδιά πρωτοβάθμιων καθηγητών του Πανεπιστημίου. Μάλιστα μία καθηγήτρια ενεπλάκη σε «θερμή» ανταλλαγή σημειωμάτων με το ενημερωτικό σάιτ, εκκινώντας από τη διαπίστωση ότι επρόκειτο για «συναδελφική χειρονομία και όχι για ρουσφέτι» πριν καταλήξει εγκαίρως να δηλώσει πως «δεν θα αξιοποιήσω τη δυνατότητα που μου δόθηκε από τη Σύγκλητο» και ότι «η καταβολή των διδάκτρων θα γίνει άμεσα και κανονικά».

Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε για την υπόθεση αυτή τόσο στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αντώνη Τουρλιδάκη, όσο και στην εισηγήτρια του θέματος, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών, Αναστασία Αλευριάδου. Η κ. Αλευριάδου αρκέστηκε να μας παραπέμψει για το θέμα στον πρύτανη, ο οποίος δεν αποκρίθηκε στις κλήσεις και τα μηνύματά μας.

Στον αντίποδα, η πρόεδρος του Τμήματος Νηπιαγωγών, Ιφιγένεια Βαμβακίδου, η οποία καταψήφισε τη σχετική πρόταση, δήλωσε ότι «το θέμα είναι πολύ σοβαρό, ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης και ο πρύτανης ζήτησε επιμόνως να ψηφιστεί παρότι του επισημάναμε ότι οι καθηγητές δεν είμαστε δα και στο όριο της φτώχειας… Ολα αυτά είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά και δεν είναι τίποτα άλλο από άσκηση άλλης μιας αυταρχικής πρακτικής. Επιπλέον, υπάρχουν και μια σειρά ζητήματα νομιμότητας όσων έχουν δικαίωμα ψήφου στις συνελεύσεις της Συγκλήτου».

Η Η.Μ., που τελείωσε πέρυσι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό, σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» πως «το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό δίνει επαγγελματικά δικαιώματα. Υπάρχει λοιπόν μεγάλο ενδιαφέρον. Είναι απαράδεκτο να ευνοούνται κάποιοι, τη στιγμή που εμείς και άλλοι συνάδελφοί μας, των οποίων οι οικογένειες είχαν οικονομικές δυσκολίες, αναγκαζόμαστε παράλληλα να δουλεύουμε για να πληρώσουμε τα δίδακτρα».

Το ενδιαφέρον είναι ότι...
 στον εσωτερικό διάλογο των μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου κάποιοι από όσους ψήφισαν υπέρ της πρότασης τώρα αναθεωρούν, αφού αναγνωρίζουν -έστω κατόπιν εορτής- ότι ολόκληρο το ίδρυμα εκτίθεται στα μάτια της κοινωνίας. Μπορεί κάποιοι να δηλώνουν «mea culpa» και άλλοι περισσότερο αισιόδοξοι να λένε ότι δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί ποτέ μια τέτοια απόφαση, αλλά εδώ ισχύει το… ποτέ δεν ξέρεις, αφού η απόφαση δεν έχει ανασταλεί. Κάποιοι περισσότερο οχληροί σχολίαζαν στην εφημερίδα μας: «Δηλαδή, μετά τα παιδιά μας, θα πάρουν σειρά και άλλες κοινωνικές ομάδες αναξιοπαθούντων, όπως οι βουλευτές, οι περιφερειάρχες κ.λπ.».


Δεν υπάρχουν σχόλια: