"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: O «βασιλιάς» Κουρουμπλής δεν θα παραιτηθεί ποτέ!



Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής γνωστοποίησε χθες και σε όσους είχαν ακόμα κάποιες αμφιβολίες πως δεν θα αφήσει την υπουργική καρέκλα.  


«Δεν θα παραιτηθώ ποτέ», δήλωσε στη Βουλή


Πραγματικά θα ήταν τεράστια έκπληξη αν υπέβαλε την παραίτησή του.


Ακόμα και το 2011, τότε που εγκατέλειψε το μνημονιακό ΠΑΣΟΚ για τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, έλεγε ότι «δεν θα παραδώσω την έδρα, είμαι πάντα ΠΑΣΟΚ». Τώρα, βέβαια, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μνημονιακότερος των μνημονίων και ψηφίζει το ένα πακέτο μέτρων μετά το άλλο σε μια πετρελαιοκηλίδα θα… κολλούσε;


ΕΙΝΑΙ δεδομένο πως είναι εξαιρετικά ζόρικο για οποιονδήποτε κατέχει πολιτική εξουσία να την απαρνηθεί. Ετσι κι αλλιώς γι’ αυτό κάποιος γίνεται πολιτικός, για την εξουσία. Τα κριτήρια που οδηγούν έναν υπουργό σε παραίτηση είναι ξεκάθαρα υποκειμενικά. Στο ζύγι μπαίνει η επόμενη ημέρα της πολιτικής καριέρας, αλλά και το τραύμα που θα δημιουργήσει στην εκάστοτε κυβέρνηση. Αλλά το «παραιτησιόμετρο» εξαρτάται από την αιτία που οδηγεί ή όχι στην απόφαση.


ΣΤΗΝ περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κανένας υπουργός δεν έχει υποβάλει παραίτηση. Προφανώς και όλοι όσοι κάθισαν στις υπουργικές καρέκλες θεωρούν πως τα έχουν κάνει όλα σωστά και πως δεν εκτέθηκαν από τις αβλεψίες τους. Για τα ψέματα που έλεγαν και λένε έτσι κι αλλιώς κανείς δεν έχει την ευθιξία να παραιτηθεί. Αντιθέτως, άλλοι ισχυρίζονται πως ήταν περσινά ξινά σταφύλια και άλλοι έχουν το θράσος να ψευδολογούν πάνω στα ψέματα του παρελθόντος υποστηρίζοντας πως τελικά εφαρμόζουν αυτά που υπόσχονταν.


ΟΤΑΝ συμβαίνει κάποιο σημαντικό ζήτημα στο οποίο οι υφιστάμενοι ενός υπουργού έχουν κάνει σοβαρά λάθη, τότε ο υπουργός πρέπει να αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη που του αναλογεί.  


Για το έγκλημα που διαπράχθηκε στον Σαρωνικό είναι βέβαιο πως υπάρχουν ευθύνες και οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Ο τρόπος και ο χρόνος αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού εξέθεσαν την κυβέρνηση. Γιατί, αν όλα είχαν γίνει σωστά τότε η πετρελαιοκηλίδα θα είχε περιοριστεί γύρω από το ναυάγιο. Μπορεί να φταίνε οι υπηρεσίες που είχαν δώσει αδειοδότηση στο πλοίο, μπορεί το Λιμενικό που υποτίμησε το περιστατικό. Πάντως, δεν φταίνε τα ρεύματα. Αυτά «βρίσκονται» κάθε μέρα στη θάλασσα και κινούνται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.


ΠΩΣ αισθάνεται ο υπουργός Ναυτιλίας όταν ο πρωθυπουργός του ξήλωσε μια ολόκληρη υπηρεσία ως… σκάρτη; 


 Πώς αισθάνεται που… 
ξαφνικά όλοι από την κυβέρνηση διαρρέουν ότι υπάρχουν βρώμικα κυκλώματα στο Λιμενικό;  


Εκείνος απλά… υπουργεύει; 


Δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο υπουργείο στο οποίο προΐσταται;  


Αν δεν γνώριζε θα έπρεπε να παραιτηθεί ως αδαής για τη θέση


Αν γνώριζε θα έπρεπε να παραιτηθεί γιατί τότε συγκάλυπτε


Κι, όμως, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αισθάνεται «βασιλιάς» και δηλώνει πως δεν θα παραιτηθεί ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: