"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η αβάσταχτη ελαφρότητα του Παν. Κουρουμπλή



Θυμάμαι πάντα τον Κώστα Σημίτη να χαμογελά ειρωνικά στις θεωρίες περί "μικρού και ευέλικτου σχήματος" -θεωρία που ήταν κάποτε της μόδας σε αντίδραση στα πολυπληθή κυβερνητικά σχήματα του Αν. Παπανδρέου- και είχε δίκιο. Γιατί γνώριζε εκ πείρας ότι στην Ελλάδα, στην Ελλάδα του δυσκίνητου και δυσλειτουργικού δημοσίου τομέα, αν δεν υπάρχει πολιτικό πρόσωπο επικεφαλής, για να τρέξει την υπηρεσία, δεν κουνιέται φύλλο. Όλα γίνονται σε ρυθμούς (και αποτελεσματικότητα) ΑΔΕΔΥ... Γι' αυτό και η κυβέρνηση Κουρουμπλή τα έκανε θάλασσα (επιεικώς...) με το ναυάγιο του "Αγία Ζώνη".



Γιατί ο αρμόδιος υπουργός Παν. Κουρουμπλής έκοβε βόλτες στο Λονδίνο όταν βυθίστηκε το πλοίο και δεν βρήκε λόγο να επιστρέψει στην Ελλάδα να κινητοποιήσει τον μηχανισμό (σ.σ.: οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι η πτήση του έφυγε το βράδυ της Κυριακής, μετά το ναυάγιο δηλαδή).  


Με δυο λόγια, ο Παν. Κουρουμπλής υποτίμησε τον κίνδυνο και έφυγε σε ταξίδι αναψυχής (όσο κι αν προσπαθεί να μας πείσει για την εθνικών διαστάσεων σημασία που είχε το ταξιδάκι στο Λονδίνο), ο Φάμελλος κοιμόταν και ο Σαντορινιός ξύπνησε αργά. (Και μη με ρωτήσετε ποιοι είναι οι Φάμελλος και Σαντορινιός. Ας τους λέμε εφεξής "αρμόδιους".)



Γι' αυτό και ενημέρωσαν την European Maritime Safety Agency (EMSA) με 4 ημέρες καθυστέρηση, γι' αυτό και οι δήμαρχοι έμαθαν τα νέα από τις εφημερίδες και τώρα τρέχουμε να μαζέψουμε το μαζούτ από την παραλία της Γλυφάδας (και να πείσουμε την ανιψιά του Κουρουμπλή να σταματήσει να κάνει γκριμάτσες).



Αλλά βέβαια ίσως και να υπερβάλλω


 Διαβάζω, για παράδειγμα, στην "Αυγή" (φύλλο 21/09) τις δηλώσεις Φάμελλου: "Αντιστρεπτές οι συνέπειες". Διαβάζω τις δηλώσεις Αποστόλου: "Δεν υπάρχει πρόβλημα στην αγορά των αλιευμάτων". Διαβάζω τον κεντρικό τίτλο: "Βελτιώνεται σταθερά η εικόνα στο παραλιακό μέτωπο. Επικοινωνιακή εμφάνιση Μητσοτάκη για το ναυάγιο".  


Δηλαδή όλα πάνε πρίμα και μόνο αυτός ο Μητσοτάκης διαμαρτύρεται για να κάνει φασαρία...



Εντάξει, υπάρχει και η Greenpeace που, όπως μας λέει η "Αυγή", χαρακτηρίζει "αποκαρδιωτική την εικόνα που συνεχίζει να παρουσιάζει η Σαλαμίνα". Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Πρωθυπουργό να μας ενημερώσει -αδιαφορώντας προφανώς για τις εγκυκλίους Ξανθού για τις επικίνδυνες παραλίες- ότι "είμαστε ακόμα στο νερό και κολυμπάμε".



Εντάξει, ίσως και να υπερβάλλω. Όταν λέει "κολυμπάμε", δεν εννοεί προφανώς τη Φρεαττύδα ούτε τα Βοτσαλάκια. Γενικώς, κολυμπάμε.  


Μήπως όμως κολυμπάμε στο ψέμα; Σε μια εικονική πραγματικότητα; 



Γιατί ο πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να πάει να επιθεωρήσει τη ρύπανση. Άφησε τη βρώμικη δουλειά στον Σαντορινιό και τον Φάμελλο. Και άφησε και τον Παν. Κουρουμπλή να μας φλομώσει στο ψέμα. 


Υπάρχει όμως εξήγηση: Για την παρέα που μας κυβερνά...
 λίγη σημασία έχει η πραγματικότητα. Σημασία έχει η διαχείρισή της. Η επικοινωνία. Γι' αυτό και ο κ. Τσίπρας μάς κάλεσε να μη δίνουνε σημασία στα όσα υποστηρίζουν τα ΜΜΕ μέσα  στον "επικοινωνιακό τους οίστρο", όπως είπε. Σημασία έχει αυτό που κάνει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Σχεδιάζει τους θεσμούς που δεν θα επιτρέψουν στο μέλλον να επαναληφθεί μια τέτοια καταστροφή. Σχεδιάζουμε το μέλλον για να ξεχάσουμε το παρόν...


Ναι, δεν πήγε στην παραλιακή να δει τα μαύρα μας τα χάλια, αλλα πήγε στην Κρήτη. Στο αναπτυξιακό συνέδριο. Για να μας πει πόσο έχει αλλάξει. Πόσο έχει ωριμάσει. Πόσο πιστεύει τώρα στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις (αν και με το κέρδος έχει ακόμα ένα μικρό πρόβλημα, είναι η αλήθεια). Πόσο θέλει πάντως τις επενδύσεις για να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Τέλεια. Κολυμπάμε όμως στο χρήμα ή στα ψέματα;



Γιατί την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός καλεί τους επενδυτές να ρίξουν τα λεφτά τους στην ελληνική αγορά, η Ελντοράντο είναι με το ένα πόδι εκτός αγοράς (και ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής μάς έστειλε φιρμάνι "ή οι Σκουριές ή εμείς"...), το Ελληνικό καρκινοβατεί (και οι αρχαιολόγοι με τις ευλογίες της γενικής γραμματέως του υπουργείου της Κονιόρδου ετοιμάζονται για την τελική έφοδο), η Κασσιώπη τα ίδια και πάει λέγοντας. 



Γι' αυτό αναρωτιέμαι. Ναι, κολυμπάμε. Μήπως όμως κολυμπάμε στα ψέματα; Μήπως βγαίνοντας θα είμαστε σαν την κυρία της φωτογραφίας που έγινε viral; Κατάμαυροι από τις πίσσες;


Υ.Γ.: Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν το χιούμορ τους. Μόλις προχθές ο αντιπεριφερειάρχης της κ. Δούρου μάς ενημέρωσε όλο χαρά (βλ. δελτίο Τύπου Αντιπεριφερειάρχη νήσων) ότι απερρίφθη η αίτηση για ίδρυση μονάδας οστρακοκαλλιέργειεας στην Ψιλή Άμμο της Σαλαμίνας. Λογικό, θα μου πείτε, λόγω του μαζούτ. Αμ δε... Η αίτηση απερρίφθη μετά απο κινητοποίηση κατοίκων της Σαλαμίνας γιατι θα προκαλούσε ρύπανση, λέει... Έχει φτιάξει σχολή ο Κουρουμπλής

Δεν υπάρχουν σχόλια: