"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΛΒΑΝΙΑ: Ο Σκεντέρμπεης τους διχάζει

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ


Το κουρμπάν μπαϊράμ είναι για τους μουσουλμάνους η «γιορτή της θυσίας» και ανήμερα σφάζουν αρνιά και προσεύχονται μαζικά. 


Πριν από λίγες ημέρες στα Τίρανα, στο πλαίσιο του μπαϊραμιού, δεν σφάχτηκαν δημόσια αμνοί και κριάρια, έγινε όμως «σφαγή» για τον Γεώργιο Καστριώτη-Σκεντέρμπεη, εθνικό ήρωα των Αλβανών και ηγετική φυσιογνωμία στον εναντίον των Οθωμανών απελευθερωτικό αγώνα. 


 Κατά τη δημόσια προσευχή στην κεντρική πλατεία των Τιράνων χιλιάδων μουσουλμάνων, οι διοργανωτές έκρυψαν την απεχθή για εκείνους μορφή του, τοποθετώντας μπροστά στον γιγαντιαίο ανδριάντα του δύο τεράστιες γιγαντοοθόνες. 


Μερίδα των ΜΜΕ, διανοούμενοι αλλά και πολιτικοί εξέλαβαν την ενέργεια ως προσβολή. Οι επικρίσεις ήταν σφοδρές και έλαβαν πολιτικές διαστάσεις με τη δήλωση του βουλευτή της ελληνικής μειονότητας και προέδρου του ΚΕΑΔ κ. Βαγγέλη Ντούλε, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Ράμα ότι «προσπαθεί να κρύψει με μια κουρτίνα την ταυτότητα και την ιστορία»


Με μια πρώτη ματιά το περιστατικό θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρεξήγηση, αν δεν υπέκρυπτε θρησκευτικό μίσος, από αυτά που εξακολουθούν να υπολανθάνουν στα Βαλκάνια και μπορεί ν’ ανάψουν επικίνδυνες φωτιές. Εν προκειμένω, ο Σκεντέρμπεης, για τους φανατικούς Αλβανούς μουσουλμάνους αλλά και τους νοσταλγούς της οθωμανικής αυτοκρατορίας, δεν είναι ο κορυφαίος μαχητής της ελευθερίας, όπως τον θέλει ο αλβανικός εθνικοπατριωτισμός, αλλά ο προδότης που εγκατέλειψε τον οθωμανικό στρατό, πέρασε στην πλευρά των χριστιανών και οργάνωσε την εξέγερση των Αλβανών.



Ο σκληροπυρηνικός ιμάμης των Τιράνων Αρμάντ Αλί δήλωσε πως όσοι θεωρούν την κάλυψη του μνημείου εθνική προσβολή εξυπηρετούν «τα σχέδια του Βατικανού και της Αθήνας», ενώ διερωτήθηκε αν «ο Σκεντέρμπεης είναι εθνικός ήρωας των Αλβανών ή ιππότης του Χριστιανισμού και ήρωας της Βενετίας». Το θέμα έχει περισσότερο βάθος, απ’ ό,τι έδειξε το επεισόδιο των Τιράνων και αυτό το καθιστά ακόμα πιο σοβαρό.



Ο Σκεντέρμπεης θεωρείται «κόκκινο πανί» εκτός από τους Αλβανούς φανατικούς μουσουλμάνους και από...

 τους Τούρκους που αξίωσαν και πέτυχαν να αφαιρεθεί από τα ιδιωτικά τουρκικά σχολεία στην Αλβανία το πορτρέτο του! Στο Κόσοβο απαγορεύθηκε η ανέγερση ανδριάντα του, ενώ στο Τέτοβο κάποιοι έριξαν λαδομπογιά στο άγαλμα της χριστιανής Μητέρας Τερέζας, Αγίας της Καθολικής Εκκλησίας


Οι θρησκευτικές αντιπαραθέσεις είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στον βαλκανικό περίγυρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: