"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Πολιτικοί της διπλανής πόρτας



Τελικά οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι απλοί άνθρωποι.  


Ανθρωποι της διπλανής πόρτας που αναλύουν τα θέματα της επικαιρότητας με την εμβάθυνση που συνηθίζεται στα καφενεία ή όσο διαρκεί η κούρσα Κυψέλη-Παγκράτι. Τόσο απλά και κατανοητά, για να τους καταλαβαίνουν οι πολίτες αυτής της χώρας.


Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, για παράδειγμα, είπε πως η ανακοίνωση της καταριανής εταιρίας με την οποία ανακοινώνεται η αναστολή των επενδύσεών της είναι fake news. Δηλαδή κατασκευασμένη είδηση.  


Αντίστοιχη προσέγγιση, για άλλο θέμα, έκανε η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Αυλωνίτου. Η οποία εκτίμησε πως η φωτογραφία με τη γυναίκα που βγαίνει από τη θάλασσα του Παλαιού Φαλήρου «βαμμένη» μαύρη από την πίσσα είναι photoshop. Δηλαδή κατασκευασμένη φωτογραφία.  


«Υπάρχει άνθρωπος που θα βλέπει την πίσσα και θα λέει “Α, ο δήμαρχoς μας έφερε λασπόλουτρα στην παραλία, ας πέσω να κολυμπήσω»;», αναρωτήθηκε, αν και θα μπορούσε να ρωτήσει τον κ. Παπαχριστόπουλο των ΑΝ.ΕΛ. που κολύμπησε στη Βούλα.


Για την περίπτωση του υπουργού, αλλά και όλων όσoι δεν είχαν καταλάβει τι ακριβώς ισχύει, η εταιρία που αποτελεί το επενδυτικό όχημα του Κατάρ στην Ελλάδα έβγαλε και δεύτερη ανακοίνωση όπου διευκρινίζει ότι αναφέρονται στις επενδύσεις τους σε Ζάκυνθο και Οξυά, οι οποίες έχουν ανασταλεί λόγω δικαστικών εμπλοκών από το 2014. «Πέραν αυτού, καμία ερμηνεία της ανακοίνωσής μας δεν είναι αποδεκτή», τονίζουν.


Για την περίπτωση της κ. Αυλωνίτου, απάντησε η ίδια η γυναίκα (protothema.gr), η οποία παραδέχθηκε με άνεση την επικίνδυνη βουτιά της, αλλά και ο Βέλγος φωτογράφος που απαθανάτισε το γεγονός, Μαξ Γκίσελινκ, με μία ομολογουμένως εύστοχη απάντηση: «Είναι εξωφρενικό για μένα να βλέπω αυτούς τους τυχαίους πολιτικούς να συνεχίζουν να χάνουν χρόνο κατηγορώντας εμένα και να αμφισβητούν την ακρίβεια της φωτογραφίας μου αντί να λαμβάνουν άμεσα μέτρα που θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν λάβει».


Πάντως fake news υπάρχουν. Είναι τα «καλά νέα» που κατασκευάζει καθημερινά η κυβέρνηση, επιμένοντας ακόμα και όταν η πραγματικότητα τη διαψεύδει. 


Οπως...

 η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια το 2018 (αποκρύπτοντας ότι στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε αυστηρή εποπτεία και μνημονιακά μέτρα), όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας από το επόμενο έτος (ακόμα το διαπραγματεύονται), όπως η ψαλίδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. που κλείνει (από αμφίβολης εγκυρότητας και νομιμότητας δημοσκοπήσεις).  


Σε όποιο καφενείο και αν ρωτήσετε, αυτά τα ξέρουν ήδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: