"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Πίσσα και πούπουλα, στο Σαρωνικό



Μία από τις πιο ταπεινωτικές τιμωρίες στην Αγγλία του 18ου  αιώνα ήταν το βασανιστήριο με πίσσα και πούπουλα. Το άτομο ήταν γυμνό από τη μέση και πάνω και μια ποσότητα καυτής πίσσας χυνόταν στο σώμα του ενώ ήταν ακινητοποιημένος. Στη συνέχεια σπρωχνόταν σε ένα σωρό από πούπουλα  για να κολλήσουν στην πίσσα. Το θύμα δεμένο, έβγαινε σε κοινή θέα για να ταπεινωθεί πλήρως. Κάτι σαν λιντσάρισμα ή διαπόμπευση στους δρόμους της πόλης.


Κάτι τέτοιο θα έπρεπε να θυμίζει κανονικά, η κυβέρνηση σε μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή  χώρα, όπως λέει και ο κ. Σταθάκης, όταν παλεύει να μας πείσει για τις αγαθές του προθέσεις στον «ανένδοτο» αγώνα που ξεκίνησε με την Eldorado στις Σκουριές. Απ ό τι φαίνεται όμως, κανείς από την κυβέρνηση δεν αισθάνεται έκθετος με την περιβαλλοντική καταστροφή που συμβαίνει στον Σαρωνικό.


Είναι σε τέτοια εγρήγορση για την προστασία του περιβάλλοντος η κυβέρνηση που περίμενε μέρες ολόκληρες μέχρι να εξαπλωθεί η κηλίδα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και να ανησυχήσουν. Αλλά και πάλι, δεν ήξεραν τι ακριβώς να κάνουν.


Από χθες το πρωί, οι πετρελαιοκηλίδες εξαπλώνονται σε όλα τα παράλια. Έφτασαν μέχρι τη Γλυφάδα, τον Άλιμο και το Π. Φάληρο. 


Εν τω μεταξύ, μόνο οι δήμαρχοι της περιοχής προσπαθούν να βρουν λύση, χωρίς κανέναν κεντρικό συντονισμό και χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά.


Παρόλα αυτά, το θράσος παραμένει εξοργιστικό. Εδώ και χρόνια, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο ηθικό θέμα – σχεδόν ιδεολογικό- με τις Σκουριές και την καναδική εταιρεία αλλά αγνοούν επιδεικτικά τα υπόλοιπα


Ας πούμε στην Κοζάνη και στην Πτολεμαίδα το κράτος μπορεί να ποτίζει με καρκίνο, χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.  


Στους Αγίους Θεοδώρους, στον Ασπρόπυργο και σε δεκάδες άλλες περιοχές της χώρας μπορεί να επικρατεί η απόλυτη ασυδοσία με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις. 


Και τώρα, με το πρόσφατο ναυάγιο στο Σαρωνικό, διαχέεται  ο απόλυτος μιθριδατισμός και η αδιαφορία.


Για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται ότι η επαφή με την πραγματικότητα είναι αδιάφορη. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να ξεδιπλώνονται συνεχώς εμμονικές συζητήσεις για ένα σωρό άλλα- ανύπαρκτα συνήθως- διλήμματα, που εξυπηρετούν μόνο τις ιδεοληψίες των οπαδών τους.


Η μετατόπιση της κοινής γνώμης σε οπαδικές αναζητήσεις είναι που προκαλεί τεράστια αγανάκτηση, μεγαλύτερη και από την διαπίστωση της ανικανότητάς τους. 


Δεν μπορεί  να δικαιολογεί κανείς την πίσσα που έφτασε έξω από το σπίτι  του και να σκέφτεται την τεχνητή διαμάχη του ΣΥΡΙΖΑ με την Eldorado. 


Δεν είναι δυνατόν να παρασύρεται η δημόσια συζήτηση σε ιντερνετικές αψιμαχίες, την ώρα που ο Σαρωνικός έχει δηλητηριαστεί. Tην ώρα που οι ψαράδες στη Σαλαμίνα καταστρέφονται και οι παραλίες ερημώνουν. Και επιπλέον, όταν πρόκειται να δαπανηθούν εκατομμύρια για να καθαρίσουν η θάλασσα της Αθήνας. 


Το δείγμα των ημερών είναι πολύ αντιπροσωπευτικό για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον αν δεν προσέξουμε. Γιατί...
 χωρίς, εγρήγορση και συνειδητοποίηση της πραγματικότητας, ο ολοκληρωτισμός είναι  βέβαιο ότι θα υψώσει τείχη που δεν θα βλέπουμε.


Αντιδράστε όσο είναι καιρός στην πραγματικότητα και όχι στις ψυχαναγκαστικές παρορμήσεις της εξουσίας. Ο Σαρωνικός και ο τόπος σας είναι το πρόβλημα. Όχι τα «virtual realities» του κάθε πολιτικού απατεώνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια: