"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Από το Τσερνόμπιλ στον Κουρουμπλή



Το 1986 το ΚΚΕ θεωρούσε το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ ένα απλό εμπόδιο, μια αναγκαία θυσία του ανθρώπου, στον δρόμο προς την σοσιαλιστική ουτοπία. Ετσι ο «Ριζοσπάστης» διαβεβαίωνε τον κόσμο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την Ελλάδα και ότι ο πανικός ήταν προπαγάνδα των ιμπεριαλιστών. Αν υπήρχε η τεχνική δυνατότητα στη φωτοσύνθεση της εφημερίδας θα δημοσίευε και φωτογραφίες με τους αμέτρητους φιλότιμους έλληνες κομμουνιστές που είχαν σταλεί να αγοράζουν μαρούλια για να αποδείξουν ότι η πυρηνική ενέργεια της Σοβιετικής Ενωσης δεν μπορεί να είναι κάτι κακό και αντιθέτως μπορείς να φτιάξεις μια ωραιότατη σαλάτα, να αλατοπιπερώσεις με μπεκερέλ και μετά να φας και φράουλες.


Τριάντα ένα χρόνια μετά, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής κάλεσε τους Ελληνες να κάνουν άφοβα μπάνιο και να ψαρέψουν στα νερά του Σαρωνικού παρά την πρωτοφανή ρύπανση της θάλασσας με αργό πετρέλαιο μετά το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».  


Για την κυβέρνηση, το ναυάγιο και η διαρροή μαζούτ είναι ένα απλό εμπόδιο στον δρόμο για την Μπολιβαριανή Δημοκρατία του Αιγαίου. Αν μπορούσε ο Κουρουμπλής θα φωτογράφιζε και ευτυχισμένους λουόμενους στη Γλυφάδα με φραουλί φλαμίνγκο και πιτσιλιές από πίσσα.

«Γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;» είπε ο υπουργός Κουρουμπλής, βράδυ Πέμπτης στον ΣΚΑΪ. 


Μήπως επειδή έχουν γεμίσει πετρέλαιο η θάλασσα και οι παραλίες;  


Ελα, μωρέ, δεν ξέρεις εσύ, ήταν περίπου η απάντηση του υπουργού στην εμβρόντητη Σία Κοσιώνη. 


Το επόμενο πρωινό έσπευσε να βγει, πάλι στον ΣΚΑΪ, ανήσυχος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρακαλώντας τον κόσμο να μην ακούσει τον Κουρουμπλή. «Είναι προφανές ότι κανείς δεν πρέπει να ψαρεύει, ούτε να κολυμπά στις περιοχές που υπάρχει πετρέλαιο» τόνισε, για να αναγγείλει ότι εντός της ημέρας θα εκδοθεί και σχετική οδηγία από το υπουργείο.


Ο Ξανθός ήταν ανήσυχος και σεμνός. Μίλησε για μεγάλη καταστροφή, είπε ότι υπάρχει κίνδυνος η ρύπανση να περάσει στη διατροφική αλυσίδα και να φανεί αυτό αργότερα, και ότι κανείς δεν πρέπει να ψαρεύει σε αυτά τα νερά ή να κολυμπάει


Αλλά τι ξέρει ο Ξανθός; 


Στο Υγείας είναι το γιν στο γιανγκ που λέγεται Παύλος Πολάκης. Συμπληρωματικός, αλλά εντελώς αντίθετος. Και μάλλον δεν καταλαβαίνει ότι όλα αυτά με το δήθεν επικίνδυνο μαζούτ είναι προπαγάνδα του Μητσοτάκη, του Αδωνι και του Πορτοσάλτε.


Σοβαρά τώρα...
 σε ένα ευνομούμενο κράτος οποιοσδήποτε παρακινούσε από πανελλήνιας εμβέλειας κανάλι τους πολίτες να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους -πολύ δε περισσότερο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος- θα είχε προκαλέσει την παρέμβαση εισαγγελέα.


Ο Κουρουμπλής έκανε εν γνώσει του κάτι διπλά επικίνδυνο για τους έλληνες πολίτες. 


Τόσο επειδή είναι υπουργός, άρα στο μυαλό των τηλεθεατών μπορεί να «ξέρει κάτι περισσότερο», όσο και επειδή το διατύπωσε αβίαστα –«και γιατί να μην κάνει μπάνιο ο κόσμος;»- με τη συριζαϊκή δηλαδή ελαφρότητα που όπως έχει αποδειχτεί έχει τρομακτική απήχηση σε συγκεκριμένο ανθρωπότυπο.


H μόνη διαφορά με το 1986; 


Οτι ραδιενεργές φράουλες έτρωγαν και μέσα στον Περισσό, ενώ ακόμα να δω τον υπουργό Κουρουμπλή με το μαγιό του στον Αλιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: