"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Αλέξης Τσίπρας, όπως λέμε Νίκος Καρανίκας…



Οι σύγχρονες νευροεπιστήμες** έχουν αποδείξει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος όταν σταματά να λαμβάνει ερεθίσματα από τα αισθητήρια όργανα (τα μάτια, τα αυτιά, την αφή), κατασκευάζει από μόνος του φανταστικά ερεθίσματα με τα οποία υποκαθιστά την πραγματικότητα. Έτσι πολλές φορές άνθρωποι που χάνουν την ακοή τους ακούνε φανταστική μουσική, άνθρωποι που χάνουν την όρασή τους βλέπουν πολύχρωμες παραισθήσεις, άλλοι που χάνουν κάποιο άκρο νιώθουν πόνο σε ένα μέλος που δεν υπάρχει πια (Phantom limb pain).  


Το αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρείται και στην πολιτική. Όταν λόγω της ευωχίας της εξουσίας χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα και τα πολιτικά σου «αισθητήρια όργανα» δεν λειτουργούν πια (γιατί έχουν γίνει τα περισσότερα μετακλητοί στο δημόσιο), τότε ο πολιτικός εγκέφαλος δημιουργεί φανταστικά υποκατάστατα και πολιτικές παραισθήσεις.


Ένα παρεμφερές φαινόμενο ζήσαμε αυτές τις ημέρες με την άνοδο του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μας πείσει ότι οι επενδύσεις ρέουν στην Ελλάδα, ότι επί  ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει για την επιχειρηματικότητα «περισσότερα απ' όσα είχαν γίνει για δεκαετίες» και ο ίδιος έχει μεταβληθεί σε ένα μείγμα Tony Blair και Margaret Thatcher (με ολίγη από Che Guevara).


Την πραγματικότητα βέβαια την γνωρίζουμε όλοι. 


Επί ΣΥΡΙΖΑ οι επενδύσεις (Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου ως ποσοστό του ΑΕΠ), είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη και οι χαμηλότερες των τελευταίων δεκαετιών. 


 Επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν μπει τα μεγαλύτερα φορολογικά εμπόδια στην επιχειρηματική δράση. Αύξηση του φόρου επιχειρήσεων, μερισμάτων και εισφοράς «αλληλεγγύης», διπλασιασμός σχεδόν του ΦΠΑ στα επεξεργασμένα τρόφιμα, την εστίαση και δεκάδες άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, αύξηση του ΕΝΦΙΑ στις επιχειρήσεις, νέοι φόροι στα τσιγάρα, τα ποτά, τα καύσιμα, το κρασί, τον καφέ, τα ξενοδοχεία, την τηλεφωνία, την τηλεόραση, ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές για τους επιτυχημένους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες κ.λπ. Ο δε κ. Τσίπρας όποτε στριμώχνεται κι η ζωή τον αναγκάζει να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις του ακολουθεί πολιτική Καρανίκα.


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της επένδυσης της Eldorado Gold.


Εκεί που ο κ. Τσίπρας βγήκε με βασικό μήνυμα της φετινής ΔΕΘ την υποκατάσταση του GREXIT από το GRE-INVEST, ανακοινώθηκε η απόφαση της εταιρίας να σταματήσει να επενδύει στην Ελλάδα, προσγειώνοντας τις πολιτικές παραισθήσεις του Μεγάρου Μαξίμου στην πικρή πραγματικότητα. 


Πως αντέδρασε η κυβέρνηση;  


Μετέτρεψε σε μια μόλις μέρα το  GRE-INVEST σε GREXIT-INVEST και άρχισε δια στόματος Καρανίκα να σκυλοβρίζει τους επενδυτές.


«Στα τσακίδια Εl Dorado και να μην στεριώσεις πουθενά» έγραψε ο ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού για τον στρατηγικό σχεδιασμό (ανάρτηση που δημοσιοποιήθηκε πριν προλάβουν να τη μαζέψουν), αποκαλύπτοντας τι πραγματικά σκέφτεται ο Τσίπρας και η στενή ομάδα του για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Στην ίδια γραμμή αλλά λίγο πιο σοφιστικέ τα non paper του Μαξίμου που ακολούθησαν.


Συμπέρασμα: 


Ο Τσίπρας για να μείνει στην εξουσία μπορεί να βγει να πουλήσει τα πάντα. Από αντιμνημονιακός να πουλάει μνημόνια, από τα go back κυρία Merkel να πάει στα come back κύριε Schaeuble, από Τσε των Βαλκανίων να παραστήσει την Θάτσερ της Μεσογείου. Όλα μπορεί να τα κάνει εκτός από το να αλλάξει ποιος πραγματικά είναι.


Και χθες μας το θύμισε για άλλη μια φορά.


Μεταξύ Πιτσιόρλα και Καρανίκα η καρδιά του, όπως και να το κάνουμε, ανήκει στον Καρανίκα!


**We are our brains - From the womb to Alzheimer’s. Dick Swaab, 2014, Penguin Books. Σελίδα 203 Hallucinations due to lack of stimuli.  Ένα καταπληκτικό βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: