"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΗΦΗΝΟΑΓΡΑΜΜΑΤΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: 106 φοιτητές-μπουμπούκια αντέγραψαν την ΙΔΙΑ εργασία! - Στείλτε τους στα τσακίδια εδώ και τώρα...

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ


Κατάντια! Σε ελληνικό πανεπιστήμιο –το Πατρών– συνελήφθησαν 106 φοιτητές να έχουν αντιγράψει την ίδια εργασία, και ουδείς...ενοχλήθηκε για τον πυρήνα του προβλήματος.  


Αντίθετα, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αποφάσισε να υποστηρίξει τους φοιτητές, το ίδρυμα μάλλον αντιδρά στη λογική του «προς τι η έκπληξη;», ενώ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επέλεξε να επιτεθεί στο ΑΠΘ για να υπερασπιστεί τις ιδεοληψίες του περί ασύλου. Για το φαινόμενο των μαζικών αντιγραφών στα ΑΕΙ ουδείς μιλάει.


Ειδικότερα, 106 φοιτητές τον Ιούνιο κατέθεσαν την ίδια εργασία στο μάθημα «Δυναμικά Μαθηματικά Υποδείγματα» στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Καθώς έγινε αντιληπτή η αντιγραφή, η γενική συνέλευση του τμήματος αποφάσισε να τιμωρήσει τους αντιγραφείς, αποκλείοντάς τους από την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Στη συνέλευση, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ετάχθη κατά της απόφασης, όπως και, κατά πληροφορίες, η ΠΑΣΠ. Ωστόσο, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ζήτησε με ανακοίνωση την άρση της ποινής, αφού «σε περίοδο βαθιάς κρίσης, η απαγόρευση συμμετοχής φοιτητών στην επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου αποτελεί ακραία κίνηση, η οποία θα έχει τραγικές συνέπειες για την ομαλή συνέχεια των σπουδών των παραπάνω φοιτητών».


Πηγές προσκείμενες στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ λένε ότι...

 η παράταξη ζήτησε οι 106 να αποκλειστούν μόνο από το επίμαχο μάθημα και όχι από όλα.  


Μάλλον, δεν έπεισε η διευκρίνιση. Ετσι, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αλλά και η ΠΑΣΠ στο Παν. Πατρών φέρεται να αποδοκιμάστηκαν για τη στάση τους στο θέμα της αντιγραφής, από τοπικούς παράγοντες και βουλευτές των μητρικών κομμάτων τους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η στάση των φοιτητών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στην Πάτρα εξόργισε και τα υψηλά κλιμάκια της Ν.Δ. Ετσι, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνος Δέρβος «άδειασε» τα μέλη της στο Παν. Πατρών, λέγοντας ότι «είναι αυτονόητο, προφανές και δεδομένη θέση μας πως οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται από όλους και, σε αντίθετη περίπτωση, η επιβολή κυρώσεων είναι επιβεβλημένη. Οι εκάστοτε κυρώσεις, όμως, πρέπει να είναι αναλογικές του κάθε παραπτώματος και όχι εξοντωτικές. Απόψεις περί ατιμωρησίας ή “άφεσης αμαρτιών”, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τη νεολαία μας». Και πρόσθεσε: «Μου προκαλεί εντύπωση πως πολλοί θυμούνται την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ όταν θέλουν να δώσουν δυσανάλογη έκταση σε μεμονωμένα περιστατικά. Οταν, όμως, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ παλεύει μόνη για ανοιχτά και ασφαλή πανεπιστήμια, κόντρα σε κοινούς εγκληματίες, ή για ελεύθερη και σύγχρονη τριτοβάθμια εκπαίδευση, απέναντι σε αυτούς που τώρα μας κυβερνούν, όλοι αυτοί σιωπούν».


Βεβαίως, ο πυρήνας του θέματος είναι ότι 106 φοιτητές αντέγραψαν την ίδια εργασία, πιθανότατα καταβάλλοντας αντίτιμο. Προβληματίζονται για την κατάσταση των αντιγραφών τα ΑΕΙ, το υπουργείο Παιδείας και οι πολιτικοί;

Δεν υπάρχουν σχόλια: