"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ: Εις μνήμην Παναγιώτη Σταυρουλόπουλου

Ακόμα ένας αετός  πέταξε προς τα Ιλίσια Πεδία όπου κατοικούν οι δίκαιοι, οι μακάριοι, οι αξιοθαύμαστοι γενναίοι




H κοινωνία δεν είναι κάτι ενιαίο. Τα αποτελέσματα της δράσης των υποσυνόλων της φαντάζουν ενιαία. Η ελληνική κοινωνία, όπως όλες, είναι πολύπλευρη.  


Αλλοι λερώνουν και το χώμα που πατούν με την αλαζονεία, την εσωτερική ασχήμια, τον ανθελληνισμό, την ολιγοπιστία, τη σήψη και την ανωμαλία τους. Παρελαύνουν αναιδώς στη δημόσια σφαίρα, σαν εχθρικό στράτευμα, επιδεικνύοντας την καταστροφή του έθνους σαν τρόπαιο που κατακτήθηκε σε μάχη, και ατιμάζουν τη σημαία μας ηδονιζόμενοι από το έρεβος που τους κυβερνά.

 
Κάποιοι άλλοι είναι παλικάρια, μαχητές, αλύγιστοι πολεμιστές θριάμβων και ηττών, μάρτυρες, άγιοι, ομολογητές πίστεως, άνω θρώσκοντες, φιλοσοφούντες, σκεπτόμενοι και ακούραστοι ταξιδιώτες του χρόνου, που βαδίζουν κάπου κάπου δίπλα μας και το παράδειγμά τους εμπνέει και νοηματοδοτεί και το δικό μας πέρασμα από τη σφαίρα της φθοράς και της θνητότητας. Αυτοί ξέρουν ότι ο θάνατος είναι δίπλα τους και τον περιφρονούν επειδή έθεσαν την πατρίδα, τον Θεό, τον συνάνθρωπο και τη συνείδησή τους πάνω από το δικαίωμα να ζουν.

 
Ενα τέτοιο παλικάρι ήταν ο υποδιοικητής της ΕΛΔΥΚ στην επική μάχη κατά του Αττίλα ΙΙ, ταξίαρχος (ε.α.) Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος.  


Ελληνας με το «Ε» κεφαλαίο, που πολέμησε όταν όλα έδειχναν μάταια και απέδειξε ότι το μόνο μάταιο είναι η άφεση στην πτώση και η εξοικείωση με τη δειλία, την προδοσία, την παρακμή.

 
Αυτό το καμάρι του έθνους, από τις 14 έως τις 16 Αυγούστου του 1974, ήταν ο επικεφαλής του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο και μαζί με τους 317 γενναίους του απέκρουσε επιθέσεις των στρατευμάτων του προαιώνιου εχθρού σε αναλογία 1:22.

 
Ο Παναγιώτης Σταυρουλόπουλος...
 πέθανε στον ύπνο του την Κυριακή σε ηλικία 92 ετών

 
Το βιβλίο όπου ο Σταυρουλόπουλος περιγράφει λεπτομερώς την επική μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ τιτλοφορείται «Το Χρονικόν της Μάχης της ΕΛ.ΔΥ.Κ. 14-16/8/1974» (εκδόσεις Πελασγός) και το έχει επιμεληθεί ο διαπρεπής συγγραφέας Κωνσταντίνος Δημητριάδης.
 

Αιώνια η μνήμη σου, Ελληνα πολεμιστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: