"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: «SOS» από τον ΟΗΕ για εκατομμύρια Αιθίοπες - Στα πρόθυρα λιμού και η Σομαλία

Εκατομμύρια Αιθίοπες που έχουν πληγεί από την ξηρασία και χρειάζονται τροφή, νερό και έκτακτη ιατρική βοήθεια δεν μπορούν να τα λάβουν εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότησης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο ΟΗΕ προειδοποιώντας ότι η ανθρωπιστική κρίση θα επιδεινωθεί εάν δεν υπάρξουν, όπως προβλέπεται, βροχοπτώσεις την άνοιξη.

 
Περίπου 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια στην Αιθιοπία, η οποία έχει πληγεί από σειρά περιόδων ξηρασίας.

 
«Οι ανάγκες που συνδέονται με την εκτυλισσόμενη κατάσταση ξεπερνούν τους πόρους που είναι διαθέσιμοι αυτή τη στιγμή» ανακοίνωσε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

 
«Κάθε ημέρα χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια αυξάνονται τα ανθρώπινα δεινά, παρατείνεται η περίοδος ανάκαμψης για τους πληγέντες, προστίθεται αυξανόμενη πίεση στα συστήματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης και τελικά οι παρεμβάσεις γίνονται πιο ακριβές» επισημαίνεται σε ανακοίνωση,

 
Είναι τρεις φορές πιο φθηνό να λάβουν θεραπεία παιδιά που είναι μέτρια υποσιτισμένα από αυτά που είναι σοβαρά υποσιτισμένα, τονίζει το Ocha.

 
Τον Ιανουάριο ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 900 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή έκτακτης βοήθειας στην Αιθιοπία.

 
Σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις χώρες στο Κέρας της Αφρικής χρειάζονται βοήθεια εξαιτίας της ξηρασίας, περιλαμβανομένων 2,7 εκατομμυρίων στην Κένυα, 2,9 εκατομμυρίων στη Σομαλία και 1,6 εκατομμυρίων στην Ουγκάντα, σύμφωνα με το Ocha.

 
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στην περιοχή καθώς δεν προβλέπεται να υπάρξουν βροχοπτώσεις στη διάρκεια της άνοιξης.

 
Στο μεταξύ...

 το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Χάσαν Άλι Χάιρε ανακοίνωσε ότι περίπου 110 άνθρωποι στο νότιο τμήμα της χώρας πέθαναν σε διάστημα 48 ωρών εξαιτίας του υποσιτισμού.

 
«Περίπου 110 άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες 48 ώρες εξαιτίας της ξηρασίας και της σοβαρής διάρροιας που οφείλεται στο νερό σε περιοχές στη νότια Σομαλία και κυρίως στις επαρχίες Μπέι και Μπάκουλ» ανέφερε ο Χάιρε σε ανακοίνωσή του.

 
Η Σομαλία κηρύχθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου σε κατάσταση «εθνικής καταστροφής» εξαιτίας της σοβαρής ξηρασίας που πλήττει τη χώρα και απειλεί περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.

 
Η Σομαλία, μαζί με την Υεμένη και τη Νιγηρία, είναι μία από τις τρεις χώρες παγκοσμίως που βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, ο οποίος έχει κηρυχθεί επισήμως ήδη στο Νότιο Σουδάν, όπου πλήττει 100.000 ανθρώπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: