"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: Οι ομάδες αυτοκτονίας του Κουρουμπλή που πάνε να πάρουν μαζί τους ολόκληρη τη χώρα
Την προσοχή στην έρευνα της ΔιαΝΕΟσις για τα πιστεύω των Ελλήνων τράβηξαν τα πιασιάρικα στοιχεία. Ότι το 26,5% των Ελλήνων, εκ των οποίων 37% δηλώνουν ψηφοφόροι των ΑΝΕΛ και 50% της Χρυσής Αυγής, πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν και ότι 80%  πιστεύουν ότι  «υπάρχουν μυστικές οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο και κινούν τα νήματα».  


Μικρότερη όμως προσοχή δόθηκε σε ένα στοιχείο που θα επηρεάσει την πολιτική στα χρόνια που έρχονται:Μόνο το 23,2% των Ελλήνων πιστεύει ανεπιφύλακτα στον θεσμό του προέδρου της δημοκρατίας. Όπως και το 18,3% στο θεσμό του πρωθυπουργού, το 16,4% στο κοινοβούλιο και το 16,3% στο θεσμό της κυβέρνησης. 


Το επιχείρημα ότι στις απαντήσεις οι περισσότεροι συνέχεαν τα πρόσωπα με τους θεσμούς ισχύει. Οι θεσμοί όμως εξαρτώνται από τα πρόσωπα. Η ζημιά που έχει προκληθεί τα τελευταία δύο χρόνια,  από τις μεθοδεύσεις στην εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας μέχρι και την ειλικρίνεια και την εικόνα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ανυπολόγιστη.Στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας η ζημιά έγινε από τον τρόπο εκλογής του Προκόπη Παυλόπουλου. Όχι επειδή η εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά αλλά γιατί ο Προκόπης Παυλόπουλος προερχόταν από την δεξιά. Η εντύπωση που έμεινε είναι ότι όλοι ακόμα και ο ΠτΔ δίνουν τα πάντα για την καρέκλα. γίνονται για την καρέκλα. Κάτι που σε συνδυασμό με την γενικότερη γνώμη των Ελλήνων για τους πολιτικούς, που το 93,6% πιστεύει ότι για την κρίση φταίνε οι ανεπαρκείς και διεφθαρμένες κυβερνήσεις.Εντυπωσιακότερη όμως όλων είναι η αποτελεσματικότητα που έδειξαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην απαξίωση των θεσμών που τους αφορούσαν. Ποτέ οι Ελληνες δεν είχαν μεγάλη εκτίμηση στους πολιτικούς τους αλλά το 18%, δηλαδή ούτε ένας στους πέντε, να απαξιώνει τον θεσμό του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι ένα εντυπωσιακό ρεκόρ. Δίνοντας στην φράση του Παναγιώτη Κουρουμπλή «Οι βουλευτές της κυβέρνησης είναι σαμουράι» και «ομάδα αυτοκτονίας» σχεδόν κυριολεκτικά νοήματα.Η επόμενη κυβέρνηση δεν θα κληρονομήσει μόνο μία Ελλάδα κουρασμένη από την κρίση, αλλά και από τους θεσμούς της. Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι...
 να πείσει τους Ελληνες για την ανάγκη της ύπαρξης δημοκρατίας. 


Ο τρόπος είναι εύκολος. 


Θα πρέπει να κάνει ακριβώς τα αντίθετα πράγματα από αυτά των ΑΝΕΛ. Κατάργηση των άχρηστων υπηρεσιών του δημοσίου όπως του γραφείου πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, ασφάλεια στους δρόμους, αφύπνιση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και εσωτερικής πειθαρχίας. Οι Ελληνες έχουν μπουχτίσει από το σκορποχώρι που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Αισθητικά, σε πολιτισμό και λόγο. Μια κυβέρνηση πειθαρχημένη, με σταθερές απόψεις και σοβαρότητα πριν το πρόβλημα γίνει από πολιτικό πολιτειακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: